Kutlamalara katılmak amacıyla Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere, Türkiye’den bazı yetkililer ve konuklar KKTC’ye gelecek.

Kıbrıs Türk halkını, milli mücadele yıllarının ardından bağımsızlığına ulaştıran 20 Temmuz Barış Harekâtı’nın 41. yıldönümü olan Pazartesi günü, başta başkent Lefkoşa olmak üzere Gazimağusa, Girne, Güzelyurt ve İskele ilçelerinde kutlama törenleri düzenleniyor.

20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı kutlamaları yarın saat 12.00’de 21 pare top atışı ve Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın BRT’den yapacağı konuşma ile başlayacak.

Yarın saat 18.00’de Boğaz Şehitliği’nde tören yapılacak. Çelenklerin anıta sunulmasıyla başlayacak tören, saygı duruşu, saygı atışı ve İstiklal Marşı eşliğinde bayrakların göndere çekilmesiyle sürecek. Tören, anıt özel defterinin imzalanmasıyla son bulacak.

Dr. Fazıl Küçük Anıtı’ndaki tören 18.30’da başlayacak. Törende, anıta çelenkler sunulacak, saygı duruşunda bulunulacak, İstiklal Marşı okunacak ve anıt özel defteri imzalanacak.

Rauf Raif Denktaş Anıtı’ndaki tören ise 19.00’da başlayacak. Burada da anıta çelenkler sunulacak, saygı duruşunda bulunulacak, İstiklal Marşı okunacak ve anıt özel defteri imzalanacak.

20 TEMMUZ TÖRENLERİ SAAT 16.00’DA BAŞLAYACAK

20 Temmuz’da ise törenler saat 16.00’da başlayacak.

Lefkoşa Atatürk Anıtı önündeki tören saat 16.00’da, çelenklerin anıta sunulması, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayacak; anıt özel defterinin imzalanması ile tamamlanacak.

Dr. Fazıl Küçük Bulvarı’ndaki geçit töreni de saat 17.00’de yer alacak.

Saygı duruşu, İstiklal Marşı ile bayrakların göndere çekilmesi ve tören birliklerinin denetlenmesi, halkın bayramının kutlanması ile başlayacak tören; mesaj teatisi, Yavuz Çıkarma Plajı’ndan getirilen bayrakların Cumhurbaşkanı’na sunulması ile sürecek.

Tören, Türkiye Cumhuriyeti Temsilcisi ve Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın yapacağı konuşmaların ardından halk dansları gösterisi ve resmi geçit ile tamamlanacak.

CUMHURBAŞKANI AKINCI RESEPSİYON VERECEK

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, eşi Meral Akıncı ile birlikte 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı’nın 41. yıldönümü nedeniyle 20 Temmuz pazartesi akşamı saat 20.30’da Cumhurbaşkanlığında resepsiyon verecek.

20 TEMMUZ ETKİNLİKLERİNDE REKOR DENEMESİ

Dünya Rekortmeni Cem Karabay’ın “En uzun süre denizde yaşama Guinnes Dünya Rekoru Denemesi” bugün saat 08.50’de Girne Yavuz Çıkarma Plajı’nda başladı.

Yarın Yeni Erenköy’de saat 06.00’da Avcılık Atıcılık Kulübü “Zıpkın ve Olta Avı” düzenleyecek.

Aynı gün Avcılık Federasyonu Girne’de 09.00’da “Skeet” yarışması, Taekwondo Karate Aikido Kurash Wushu Muaythai Federasyonu ise saat 10.00’da Girne’de Avrasya Taekwondo Merkezi’nde “Barış Harekatı Şampiyonası” düzenleyecek.

Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı bandosu yarın akşam saat 19.30’da Lefkoşa Dereboyu’nda, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığı bandosu saat 17.15’te Girne’de Atatürk Anıtı önünde gösteri yapacak.

Atletizm Federasyonu “20 Temmuz Yol Koşusu” düzenleyecek. Girne’de Yavuz Çıkarma Plajı, Dome Hotel Güzergâhında yapılacak koşu saat 18.00’de başlayacak.

KKTC Devlet Piyangosu “20 Temmuz Özel Çekili” ve Grup Rast konseri saat 21.00’de Girne Kordonboyu’nda yer alacak.

25-26 Temmuz tarihlerinde Atıcılık Federasyonu “Trap” yarışması düzenleyecek. Yarışma Mutluyaka Dr. Fazıl Küçük Poligonunda saat 09.00’da başlayacak.

TÜRK DENİZ KUVVETLERİ GEMİLERİ PAZARTESİ GÜNÜ ZİYARETE AÇILACAK

20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı kutlamaları çerçevesinde adaya gelecek Türk Deniz Kuvvetleri gemileri, pazartesi günü 10.00-18.00 saatleri arasında halkın ziyaretine açılacak.

Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı Basın Bürosu’ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, Türk Deniz Kuvvetleri’nin TCG Gökçeada Fırkateyni Girne açıklarında, TCG I’inci İnönü Denizaltısı ve TCG Bora Hücumbotu Girne Turizm Limanı’nda, TCG Bozcaada Korveti ise Gazimağusa Ticari Limanı’nda ziyaret edilebilecek.

TCG Gökçeada Fırkateyni’ne ulaşım Girne Yat Limanı’ndan Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’nca sağlanan deniz vasıtaları ile diğer gemilere ise karayolu ile yapılacak.

YARIN TÜRK YILDIZLARI GÖSTERİ YAPACAK

Öte yandan, Türk Hava Kuvvetleri “Solo Türk” Gösteri Ekibi ile Türk Hava Kuvvetleri Akrobasi Timi “Türk Yıldızları” yarın saat 18.00’den itibaren Girne Atatürk Anıtı üzerinde hava gösterisi icra edecek.

LEFKOŞA

20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı dolayısıyla Lefkoşa Şehitler Anıtı önünde kutlama töreni yapılacak.

20 Temmuz pazartesi saat 08.55’de çelenklerin şehitler anıtına konulması ile başlayacak tören, saygı duruşu, saygı atışı ve İstiklal Marşı eşliğinde bayrakların göndere çekilmesiyle sürecek. Tören, anıt özel defterinin imzalanmasının ardından tamamlanacak.

GAZİMAĞUSA

20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı dolayısıyla Gazimağusa’da iki ayrı tören düzenlenecek. İlk tören Zafer Anıtı önünde saat 10.00’da yapılacak. Anıta çelenklerin sunulması ve saygı duruşlu ile
İstiklal Marşı’nın ardından tören tamamlanacak.

İkinci tören Polat Paşa Bulvarı’nda saat 10.30’da Kaymakam, komutan ve belediye başkanının askeri birlikler ve halkın bayramını kutlamasıyla başlayacak. Tören, İstiklal Marşı’nın okunması, konuşmalar ve şiirlerin okunmasının ardından tören geçişi ile son bulacak.

GİRNE

20 Temmuz için Girne’de de iki ayrı tören düzenlenecek. İlk tören saat 08.20’de Alsancak’ta Yavuz Çıkartma Plajı’nda yer alacak. Törende, denize çelenkler bırakılacak, 21 pare top atışı yapılacak ve saygı duruşunda bulunulacak.

Türkiye Aydıncık’tan KKTC Yelken Motor Kürek Federasyonu tarafından getirilen bayrakların adaya çıkartılması ile sürecek tören, İstiklal Marşının okunması, meşalelerin yakılması, adadaki meşaleden alınan teşhisin karaya çıkartılması, meşalenin Lefkoşa’ya götürülmek üzere öğrenciler tarafından teslim alınması ve Karaoğlanoğlu Şehitliği ziyareti ile tamamlanacak.

Girne Atatürk Anıtı önündeki tören ise 11.00’de başlayacak. Tören, protokol sırasına göre çelenklerin anıta sunulması, saygı duruşu İstiklal Marşının okunması, askeri birlikler, okullar ve halkın bayramının kutlanması, konuşmalar, şiirler ve resmigeçit ile son bulacak.

GÜZELYURT

Güzelyurt’taki tören Atatürk Anıtı önünde saat 18.00’de başlayacak. Tören, anıta çelenklerin sunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından tören birliklerinin denetlenmesiyle sürecek. Tören, konuşmalar, şiirler, halk oyunları gösterisi ve geçit töreniyle tamamlanacak.

İSKELE

İskele’deki tören Ecevit Meydanı’nda saat 10.00’da gerçekleştirilecek. Tören, anıta çelenklerin sunulması, saygı duruşu, İstiklal Marşı’nın okunması ve tören birlikleri ile halkın bayramının kutlanması ile başlayacak.

Tören, konuşmalar, şiirler, folklor gösterisi, horon gösterisi ve tören geçişi ile tamamlanacak. Törenin ardından izaz ikram yapılacak.

LEFKE

20 Temmuz için Lefke’de de iki tören düzenlenecek. İlk tören Lefke Şehitliği’nde yapılacak. Saat 09.15’te başlayacak tören, çelenklerin şehitliğe sunulması, saygı duruşu saygı atışı ve İstiklal Marşı’nın okunması ardından şehitlik özel defterinin imzalanması ile sona erecek.

Şehitlikteki törenin hemen ardından ikinci tören Atatürk Anıtı önünde yapılacak. Tören, çelenklerin anıta sunulması, saygı duruşu, İstiklal Marşı’nın okunması ve tören birliklerinin denetlenmesi ile başlayacak. Tören, konuşma, şiirlerin okunması, folklor gösterisi, geçit töreni ve tebrik kabulü ile son bulacak.

AKDOĞAN

Akdoğan’da düzenlenecek kutlama programı saat 09.00’da Atatürk Anıtı’na çelenklerin konması ile başlayacak. Tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından bir öğrencinin okuyacağı şiir ile tamamlanacak.

SÖNMEZLİLER OCAĞI VE TMT DERNEĞİ ECEVİT’İ ANACAK

Kıbrıs TMT Mücahitler Derneği ve Sönmezliler Ocağı ortak girişimiyle; 20 Temmuz 1974 Barış Harekatı’nda dönemin TC Başbakanı Bülent Ecevit anılacak.

Anma töreni; 20 Temmuz Pazartesi günü saat 09.30’da Göçmenköy’deki Ecevit Heykeli önünde yer alacak.

ALAMİNYO ŞEHİTLERİ 21 TEMMUZ’DA ANILACAK

Alaminyo Şehitleri 21 Temmuz Salı günü Değirmenlik’teki Alaminyo Şehitler Anıtı önünde saat 19.30’da düzenlenecek törenle anılacak.

20 şehidin anılacağı tören, anıta çelenklerin sunulması, saygı duruşu saygı atışı ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayacak. Tören, şiir okunması ve Değirmenlik Belediye Başkanı Osman Işısal’ın konuşmasının ardından tamamlanacak.

TOPÇUKÖY ŞEHİTLERİ 22 TEMMUZ’DA ANILACAK

Milli mücadele yılları ile 1974 Barış Harekâtı sırasında şehit olan Topçuköylü 9 kişi, 22 Temmuz Çarşamba günü Topçuköy Şehitliği'nde saat 18.30'da düzenlenecek törenle anılacak.

Çelenklerin anıta sunulması, saygı duruşu saygı atışı ve istiklal marşının okunması ile başlayacak tören, konuşmalar, şiirler ve şehitler için dua okunmasının ardından tamamlanacak.

TUZLA ŞEHİTLERİ 23 TEMMUZ’DA ANILACAK

Bu arada Tuzla Şehitleri 23 Temmuz Perşembe günü saat 09.00’da Tuzla Şehitliği’nde düzenlenecek törenle anılacak. Tören, saygı duruşu, saygı atışı, İstiklal Marşı’nın okunması, konuşma ve dua okunmasının ardından şehitlik ziyaretiyle tamamlanacak.

TAŞPINAR ŞEHİTLERİ 25 TEMMUZ’DA ANILACAK

Güzelyurt bölgesindeki Taşpınar şehitleri de 25 Temmuz Cumartesi günü Taşpınar Şehitliği önünde saat 09.00’da düzenlenecek törenle anılacak.

Tören, çelenklerin şehitliğe sunulması, saygı duruşu, saygı atışı ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayacak. Şehitlik defterinin imzalanması ile sürecek tören, şiirlerin okunması, konuşma ve dua okunması ile tamamlanacak.

20 TEMMUZ MERSİN’DE DE KUTLANACAK

20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı Mersin’de de kutlanacak.

KKTC Mersin Konsolosluğu, 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı’nın 41’inci yıldönümü münasebetiyle Mersin’de 2 ayrı tören düzenleyecek.

İlk tören Mersin Cumhuriyet Alanı’nda, ikinci tören Silifke Kıbrıs Şehitliği’nde yer alacak.

Açıklamada, Mersin’deki tören ve etkinliklere katılmak üzere Kıbrıs TMT Mücahitler Derneği’nden 11 kişilik bir heyetin 13-21 Temmuz tarihleri arasında Mersin’de olacağı belirtildi.

KKTC Mersin Konsolosu Ayşen Volkan İnanıroğlu etkinlikler kapsamında, yarın Kıbrıs TMT Mücahitler Derneği Başkanı Yılmaz Bora ve Koordinatör Erdoğan Balcılar ile birlikte resmi ziyaretler gerçekleştirecek.

Konsolos İnanıroğlu ve beraberindeki heyet yarın sırasıyla Mersin Valisi Özdemir Çakacak, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Nejat Atilla Demirhan ve Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz’a ziyarette bulunacak.

Mücahitlerden oluşan heyet ayrıca 21 Temmuz Salı günü sırasıyla Mersin Muharip Gaziler Derneği Başkanı, Mersin Emekli Astsubaylar Derneği Başkanı, Mersin Harp Malulü Gaziler, Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Başkanı ve Kıbrıs Türk Kültür Derneği Mersin Şubesi Başkanı’nı ziyaret edecek.

20 Temmuz Pazartesi günü Mersin Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından protokol üyeleri ile Kıbrıs TMT Mücahitler Derneği heyeti, Mersin Muharip Gaziler Derneği, TC Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği, Şehit ve Gazi Asker Ailelerine Yardım Derneği ve Emekli Astsubaylar Derneği üyelerine öğlen yemeği verilecek.

20 Temmuz Pazartesi akşamı ise, 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı’nın 41’inci yıldönümü münasebetiyle KKTC Mersin Konsolosu Ayşen Volkan İnanıroğlu tarafından Mersin Askeri Gazino’da bir resepsiyon düzenlenecek.

ŞAFAK NÖBETİ 19 TEMMUZ GECESİ…

20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı çerçevesinde, adaya barış ve huzuru getiren Barış Harekatı’nın başladığı yer olan Yavuz Çıkarma Plajı’nda Şafak Nöbeti tutulacak.

19 Temmuz’u 20 Temmuz’a bağlayan gece, 20 Temmuz 1974’te Türkiye’nin uluslararası anlaşmalardan doğan haklarını kullanarak, Kıbrıs Türklerinin can ve mal güvenliğini tehlikeye atan çatışmalara müdahale için çıkarma yaptığı yer olan Alsancak’taki Yavuz Çıkarma Plajı’nda “Şafak Nöbeti” tutulacak.

Saat 21.30’da başlayacak etkinlikte, ilk olarak 22.00’de İstiklal Marşı okunacak. Özel sahne gösterilerinin ardından saat 23.00’te Zerrin Özer konseri ile devam edilecek.

Şafak Nöbeti Organizasyon Komitesi tarafından yapılan açıklamaya göre, saat 00.30’da geleneksel meşaleli yürüyüşe geçilecek etkinlikte, saat 02.00’de gelen tüm katılımcılara bayrama özel yemek ikramı yapılacak.

Şafak Nöbeti, saat 03.45’te yapılacak havai fişek gösterisi ve 04.00’de sabah ezanı ve duaların okunmasının ardından sona erecek.

ORGANİZASYON KOMİTESİ HALKI ŞAFAK NÖBETİ’NE KATILMAYA ÇAĞIRDI

19 Temmuz’u 20 Temmuz’a bağlayan gece gerçekleştirilecek Şafak Nöbeti etkinliği için tüm hazırlıkların tamamlandığı bildirildi.

Şafak Nöbeti Organizasyon Komitesi’nden yapılan yazılı açıklamada, tüm halk Şafak Nöbeti’ne katılmaya davet edildi. Ney dinletisi ve Semah gösterisinin de yer alacağı etkinlik, Alsancak’taki Yavuz Çıkarma Plajı’nda yapılacak.

Açıklamada, kurtuluş tarihinin sembolü ve başlangıç noktası kabul edilen 20 Temmuz 1974’ün yıldönümünün bir ulusun en büyük bayramı olması gerektiği kaydedildi.

“Şafak Nöbeti” tutmanın “kutsal bir nöbet” olduğu belirtilen açıklamada, Türkiye’nin garantörlük hakkını kullanarak gerçekleştirdiği Barış Harekâtı’nın Kıbrıs Türkü’ne olduğu kadar Kıbrıs Rum halkına da özgürlük getirdiği de hatırlatıldı.

Şafak Nöbeti’nin aynı zamanda bu uğurda canlarını feda eden şehitleri ve gazileri rahmet ve minnetle anma töreni olduğu ifade edilen açıklamada, Kıbrıs Türk halkının özgürlüğünü ve onurlu duruşunu bir kez daha gösterme ve sahip çıkma töreni olduğu da belirtildi.

20 TEMMUZ TÖREN PROGRAMI NEDENİYLE BAZI YOLLAR KAPALI OLACAK

Polis Genel Müdürlüğü, 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı tören programı nedeniyle, Lefkoşa’da, saat 15.30’dan itibaren törenin sona ereceği saate kadar Gönyeli Çemberi ile Altınbaş Petrol İstasyonu arasında kalan yolun trafik akışına kapatılacağını duyurdu.

Polis, belirtilen tarih ve saatlerde kullanılabilecek yolları açıkladı. Sürücüler şu yolları kullanabilecek:

Yeni Organize Sanayi Bölgesine gitmek isteyen sürücüler için, Altınbaş Petrol istasyonu önündeki yol kavşağı ile Cezaevi kavşağından kontrollü olarak trafik akışı sağlanacak.

Gazimağusa istikametinden gelip Yakın Doğu Hastanesine gitmek isteyen sürücüleri, Altınbaş Petrol İstasyonu ışıklarından, Sanayi Bölgesine ve oradan da Atatürk Spor Salonu’nun kuzeyinde yer alan tali yol güzergâhını kullanmak suretiyle Yakın Doğu Bulvarına ulaşabilecekler.

Gönyeli Çemberi istikametinden gelip, Yakın Doğu Hastanesine gitmek isteyen sürücüler, Hidden Garden - TED Koleji önü ve Yakın Doğu Bulvarı güzergâhını kullanarak hastaneye ulaşabilecekler.

Gazimağusa istikametinden gelip Lefkoşa şehir içine doğru seyredecek sürücülerin; Hamitköy Çemberinden sola dönüp, Mimar Mehmet Vahip Caddesi ile Şht İsmail Beyoğlu Caddesini (Hamdi Bey Sokak üzerinde bulunan ve hafta içi mesai saatlerinde açık olan kapı) veya Tofaş ışıklarından sola dönerek Şht Mustafa Ahmet Ruso Caddesini kullanmaları, Gazimağusa istikametinden gelip, Güzelyurt istikametine doğru seyredecek sürücülerin; Lefkoşa Mehmet Akif Caddesi üzerinde bulunan Citroen kavşağından Metehan – Alayköy Çevre yolunu veya Dr. Burhan Nalbantoğlu Caddesi (Devlet Hastanesi) güzergâhından Gönyeli Çemberini kullanmaları, Güzelyurt istikametinden gelip Lefkoşa istikametine doğru seyredecek sürücülerin Alayköy –Metehan Çevre yolunu veya Gönyeli Çemberi ile Dr. Burhan Nalbantoğlu Caddesi (Devlet Hastanesi) güzergâhını kullanmaları, Girne’den Lefkoşa istikametine doğru seyredecek sürücülerin; Boğazköy-Dikmen yolunu kullanarak Lefkoşa Organize Sanayi Bölgesi içerisinden Altınbaş ışıkları kavşağından Dr. Fazıl Küçük Bulvarını veya Girne-Lefkoşa Anayolu’nun kullanan sürücülerin ise Gönyeli Çemberinden Dr. Burhan
Nalbantoğlu Caddesi (Devlet Hastanesi) güzergâhını kullanmaları gerekiyor.

GAZİMAĞUSA’DA KAPATILACAK YOLLAR

Öte yandan, 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı, tören programı nedeniyle; Gazimağusa’da, saat 09.00’dan itibaren törenin sona ereceği saate kadar Fazıl Polat Paşa Bulvarı, Fevzi Çakmak Bulvarı ve İlker Karter Caddesi ile Baykal çemberinin trafik akışına kapatılacağı kaydedildi.