Hakan Yıldırım

Cumhurbaşkanlığı, Meclis Başkanlığı ve Başbakanlık, Türkiye’de yaşanan üzücü olaylar dolayısıyla bu yıl 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı kutlamaları çerçevesinde düzenlenecek resepsiyonu ve yemekleri iptal etti. Bu duyarlılık birçok vatandaşın takdirini kazanmanın yanında ülke ekonomisinde de ciddi bir tasarruf sağladı.

Bayram kutlamaları nedeniyle her yıl devletin izaz ikram kaleminden milyonların gittiğine dikkat çeken vatandaşlar, bu yıl ki uygulamanın kalıcı olmasını istiyor.

Kutlama ve izaz ikrama harcanan miktarın ülkenin diğer sorunlarında kullanılmasını isteyen vatandaşlar, “Gösterişli kutlamalarla, binlerce kişiye yemek vermekle büyük devlet olunmuyor” diyerek yöneticilere mesaj gönderiyor.

Vatandaş, bu yılki kutlamalar için ayrılan paranın çevre için kullanılmasını özellikle Lefkoşa- Girne anayolunun temizlenmesini istiyor.

Vatandaş ne dedi?

Armağan Dinleter: Türkiye’de yaşanan gelişmelerden dolayı iptal edilmesi gayet güzel. Oraya harcanacak paralar daha iyi yerlere harcanabilir. Mesela yollara harcanmalı. Çevre temizliği şart. O para ile çevreyi temizlesinler.

Ertan Namıkkemaloğlu: Çok iyi yaptılar, yerinde bir karar. Zaten bu tip etkinliklerde sadece bir külfet. Hem para bulamıyor Türkiye’den para dileniyoruz, hem de kutlama yapıyor parayı yemeklerde harcıyoruz. Yemekler kaldırılsın, herkes evinde yesin.  Neye dokunsak herşeyde sorun var.  Bu parayı sağlık konusunda acı çeken insanlara dağıtsınlar. SOS veya Güvenlik Kuvvetlerine bağışlasınlar. Gösterişli kutlamalar yapmayla büyük devlet olunmadığı artık anlaşılsın.

Hasan Emir: Resepsiyon ve yemeklerin kaldırılmasını normal karşılıyorum. Bu kadar acının üzerine eğlence olmaz. Bence doğru karar verdiler. Yemekler için harcanacak olan parayı da bence yollar için hastalarımız için kullanmaları gerekir.

Yalçın Güngör: Bunun hangi amaçla yapıldığını bilmiyorum, ama arta kalan parayı nerde kullanacakları benim için önemli. Çevre ile alakalı ciddi sorunlar yaşıyoruz. Çevre düzenlemesi yapılmalı. Kaldırımlar güzel değil. Belediyecilik adına birşey yapılmalı. Yollar yapılmalı. Yıllardır kaldırılmamış variller var, saha çalışması yapılmalı. Mesela yiğitler burcu var. Düzeltilebilir.

Sinan Topaloğlu: Bu parayı değerlendirmeyecekler. Bakanlarımız, yöneticiler kendilerine harcayacak. Ülkenin yolları yapılmayacak. Kameralar takıldı 45 milyon toplandı. Bir sürü kaza oldu can verdik ama yola harcanmadı, yine harcanmayacak. Kalan paranın halka harcanmayacağına inanıyorum.