Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Cemal Özyiğit, Kuzey Kıbrıs’ta engellilere yönelik bakış açısı ile yapılan düzenlemelerde, halen çok ciddi eksiklik ve sorunlar olduğunu savundu.

Özyiğit, Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Yasası'nın KKTC Meclisi'nde kabul edilmesine rağmen, fiiliyatta gerçek anlamda uygulanamadığını, kamuda engellilerin istihdam edilmesi ile ilgili Yasa'nın da 1993’te geçmesine rağmen, 2007’den beridir uygulanmadığını belirtti.

Özyiğit, Dünya Engelliler Haftası nedeniyle yayımladığı mesajında, yasaların uygulanması ve eksikliklerin giderilmesi için yetkililere üzerlerine düşeni yapmaları çağrısında bulundu.

Özyiğit, özellikle özel eğitim, istihdam, ulaşım ve dolaşım alanlarında yeterli çalışmalar yapılmadığı gibi, güncel hayattaki zorlukların da devam ettiğini kaydetti.

Cemal Özyiğit, Kıbrıs Türk Engelliler Federasyonu Başkanı Derviş Yücetürk’ün açıkladığı şekilde Engelsiz Yaşam Evi’nin inşaat alanının tapusunun bir vatandaşın üzerine çıkması ve bunun neticesinde inşaatın durdurulmasının devlet adına utanç verici olduğunu da belirtti.

“Yıllar içinde engellilere yönelik verilen sözlerin yarısı bile yerine getirilmiş olsaydı, ülkemiz bugün çok daha engelsiz yaşam koşullarına kavuşmuş olacaktı” diyen Özyiğit, engelli vatandaşların toplumsal ve siyasal yaşamda temsiliyetlerinde halen ciddi sıkıntıların olduğunu vurguladı.

KKTC Milli Eğitim Yasası’nın fırsat ve olanak eşitliği ilkesiyle bedenen veya zihnen engelli olup özel bir eğitim ve öğrenime gereksinimi olan okul öncesi yaşına ulaşmış çocukların 18 yaşına kadar özel eğitimden yararlanma hakkına sahip olduklarını vurguladığını anımsatan Özyiğit, buna rağmen halen yasal eksiklik bulunmasının kabul edilemez olduğunu kaydetti.

Özyiğit, engelli bireylerin her zaman hatırlanarak ayırımcılığa uğramadıkları bir yaşam hakkı istediklerini belirterek, "Bu konuda hepimize önemli görevler düşmektedir.  Gelin hep birlikte engelleri kaldıralım" ifadelerini kullandı.