2015-2016 Adli Yılı Açılış Töreni bugün Atatürk Kültür Merkezi’nde yapıldı.

Törene, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Meclis Başkanı Sibel Siber, Başbakan Ömer Kalyoncu, Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Derya Kanbay, Yüksek Mahkeme Başkanı Şafak Öneri, bazı bakan ve milletvekilleri, Başsavcı Aşkan İlgen, hukuk çevreleri, askeri ve polis yetkilileri, siyasi parti, sivil toplum örgütü temsilcileri ve diğer bazı yetkililer yanında, yurtdışından gelen yüksek mahkeme başkanı ile yargı temsilcileri katıldı.

Saygı duruşu, İstiklal Marşı ile başlayan tören, müzik dinletisi ile devam etti. Dinletinin ardından sırasıyla; Yüksek Mahkeme Başkanı Şafak Öneri, Baro Konseyi Başkanı Ünver Bedevi, Başsavcı Aşkan İlgen, TC Uyuşmazlık Mahkemesi Başkanı Serdar Özgüldür, TC Danıştay Başkanı Zerrin Güngör, Yargıtay Birinci Başkanı İsmail Rüştü Cirit, Pakistan Yüksek Mahkeme Üyesi Asıf Khosa, Kosova Anayasa Mahkemesi Üyesi Dr. Altay Suroy, Arnavutluk Anayasa Mahkemesi Üyesi Fatos Lulo, TC Anayasa Mahkemesi temsilcisi Recep Kömürcü ve Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı birer konuşma yaptı.

2015–2016 adli yılın açılış töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Akıncı, bu törenlerin bir yüzleşme niteliğinde olduğunu kaydetti, “Bu törenlerde sadece hukuk dünyasındaki sıkıntılarla değil, kendimizle, toplumsal düzenimizle yüzleşiyoruz” dedi.

Geçmiş yıllarda bonzaiden, sokak aralarına giren bet ofislerden, çocukları, gençleri esir alan kumardan söz edilmediğini kaydeden Akıncı, “Sorunlar artıyor, bunları dile getirmek gerekli” dedi.

Yüksek Mahkeme Başkanı Şafak Öneri, adli yıl açılış töreninde bu yıl bir ilk yaşandığını ve Türkiye ve diğer bazı ülkelerin Yüksek Mahkemelerinin başkan ve temsilcilerinin katkısıyla geniş katılımlı bir tören düzenlendiğini belirtti.

Yüksek Mahkeme Başkanı Şafak Öneri, konuşmasında, yapılan çalışmalar ve karşılaşılan sorunlara yer verdi. Öneri, uyuşturucu, trafik, organize suç örgütleri ve ekonomik sorunlara bağlı olarak borçlularla ilgili davaların giderek arttığını, ülke genelinde denetimsizliğin ciddi bir sorun olduğunu kaydetti.

Öneri, yargıç eksikliği devam ettiğini, altyapı sorunlarının, yargının fonksiyonel olarak görevini tam anlamıyla yerine getirmesini engellediğini, adaletin erken tecelli etmemesinin nedenlerinden birisi olmayı sürdürdüğünü kaydetti.

* * *

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs konusunda adil bir çözüm sağlamak zorunda olduklarını kaydederek, “Adalet her konuda en gerekli unsurdur. Adaleti burada da temin etmeliyiz” dedi.

Kıbrıs Türk halkının adil bir çözüme inanmasının önemini vurgulayan Akıncı, “Kıbrıs Türk halkı referanduma, ‘Evet bu çözüm adil bir çözümdür, bizi bir daha 1974 öncesinin koşullarına götürmeyecek. Artık adil bir yapıda haklarımızı alarak ama diğer toplumun haklarını da görerek, tanıyarak huzurlu ve barış içinde bir gelecek inşa edebiliriz’ duygusunu yüreğinde taşıyarak gitmeli” ifadesine yer verdi.

“Bizim görevimiz bunu sağlamak” şeklinde konuşan Cumhurbaşkanı Akıncı, 2015- 2016 Adli Yılın bugün düzenlenen açılış törenine katılarak açıklamalarda bulundu.

Adli yılın açılış töreninde uzun ve kapsamlı konuşmalar yapıldığını söyleyen ve geçmişte de böyle törenlere katıldığını dile getiren Akıncı, “Sanıyorum her adli yıl açılış töreni bizim yüzleşme günümüz oluyor. Sadece hukuk dünyasındaki sıkıntılarla ilgili değil, kendimizle, toplumsal düzenimizle yüzleşiyoruz” dedi.

“BUNDAN 5–10 YIL ÖNCE BONZAİDEN BAHSETMEZDİK”

Gelecek yıllarda konuşmaların uzamasına neden olan olayların, sorunların azalmasını temenni eden Akıncı, şöyle devam etti:

“Bundan 5–10 yıl önce bu kürsüde bonzaiden, bunun okul çağına indiğinden, sokak aralarına giren bet ofislerden bahsetmezdik. Çocuklarımızın, gençlerimizin kumarın esiri haline gelmekte olmalarından bahsetmezdik geçmiş yıllarda. Dolayısıyla bu sorunlar artıyor ve elbette ki bunları dile getirmek gerekli.”

“BU DAVALAR NASIL BİTECEK?”

2014 yılında 18 bin hukuk davasının, 12 binin 2015’e aktarıldığı, 2015’in ilk yarısında buna 12 bin yeni dava eklendiği yönündeki açıklamalar olduğuna işaret eden Akıncı, “Bu davalar nasıl bitecek?” diye sordu.

“KAYNAKLARIMIZI ÖNCELİK SIRALARINA GÖRE BELİRLEMELİYİZ”

Davalarına aratarak biriktiğini dile getiren Akıncı, şunları kaydetti:

“Sayın Yüksek Mahkeme Başkanı, ‘eleman sıkıntımız yok, münhalimiz de var onları istediğimiz anda doldurabiliriz ama mekan, bina sorunu var dedi. Demek ki biz kaynaklarımızı doğru dürüst paylaştıramıyoruz. Demek ki daha rasyonel planlamalara ihtiyacımız var. Bir mekan ihtiyacından söz ediyoruz, belli de kaynaklarımız var. Bu kaynaklarımızı öncelik sıralarına göre belirleyip ona göre gerekli aktarımları yapabilmemiz lazım.”

“İLAHİ ADALET İÇİN AYIRDIĞIMIZ KAYNAKLARI DÜNYEVİ ADALETE AKTARABİLMEYİ BAŞARABİLMELİYİZ...”

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı şöyle devam etti:

“Şu kadarını söylemek ihtiyacındayım. İlahi adalet mekanlarımız var. Onlara ayırdığımız kaynaklar var. O kaynakları ilahi adalet için ayırırken dünyevi adalet için aktarabilmeyi başarabilmemiz lazım. o da bir ihtiyaç, bu da bir ihtiyaç… Bu ikisini başardığımız takdirde ihtiyaçlarımızın niteliğine ve ölçüsüne göre davranmayı başardığımız, bu rasyonelliği, akılcılığı gösterdiğimiz zaman sorunlarımızın giderek azaldığını göreceğiz diye düşünüyorum.”

“DAVALARIN SAYISI KAYNAKTAN AZALTILMALI…”

Akıncı, adalet duygusunun sağlanmasına dikkat çektiği konuşmasında şunlara yer verdi:

“Davaları yaratıp daha sonra mekanlar oluşturup daha fazla yargıçlar tayin edip çözmek bir şeydir, ama bu sorunların kaynaklarına eğilip bu davaların sayısını kaynakta azaltılmasını temin etmek başka bir şeydir.

Eğer toplumsal adaleti, yönetimde adaleti sağlarsak, eğitimde kaliteyi artırırsak toplumsal farkındalığı artırırsak o takdirde mahkemelerin önündeki yığılmaları azaltmayı başarabiliriz.”

“FEDERE DEVLETİN KURUCU MECLİSİNDE ZEKÂ BEYDEN ÇOK ŞEY ÖĞRENDİK”

“Hukuk dağıtan, adalet dağıtan mekanizmamız açısından bir nokta daha var, o da vicdandır” diyen Akıncı şöyle devam etti.

“Rahmetli baş yargıçlarımızdan Zekâ Beyin bir sözü benim için çok anlamdır. Onunla 1975 yılında Kıbrıs Türk Federe Devleti’nin ilk kurucu meclisinde çalıma fırsatı buldum.

Ben 27 yaşla en geç üyeydim. Zeka Bey de en yaşlı üyemizdi. Ondan çok dersler almıştık Kurucu Meclis döneminde. Yargıçlık dönemine ait bir söz var, bunu herkes, en azından hukuk camiası bilir; ‘Mahkemede aldığımız bir karar sokakta olumlu yankı buluyorsa ben o akşam rahat uyurum. Eğer mahkemenin vicdanıyla sokağın vicdanı uyuşmuyorsa, sokak farklı sesler çıkarıyorsa ve bu sesler yüksek geliyorsa orada bir sıkıntı var’ diyordu Zeka Bey, bu söz benim için önemlidir.”

Yüksek Mahkeme Başkanı Şafak Öneri ile 4 ay gibi kısa bir süre çalışma fırsatı bulduğunu kaydeden Akıncı, “Emeklilik deniyor ama ben Öneri’nin emekli olmayacağını tahmin ediyorum. Verimliliği bir başka biçimiyle devam edecek” dedi.

Akıncı, Öneri’ye sağlık ve mutluluk Yüksek Mahkeme Başkanlığı’nı atanan Narin Ferdi Şefik’e yeni görevinde başarı diledi.

“KIBRIS TÜRK HALKI REFERANDUM İÇİN SANDIĞA GİDERKEN"

Kıbrıs konusunda günün anlamına uygun olarak kısa bir değerlendirme yapan Akıncı şunu ekledi:

“Her zaman konuşulan bir klişe vardır, bugün bu kürsüde de ifade edildi. Kıbrıs sorunu bağlamında ‘kalıcı ve adil bir çözüm’ dendi.

Kıbrıs sorunun çözümünde adil bir çözümü sağlamak zorundayız. Adaleti orada da temin etmek zorundayız. Kıbrıs Türk halkı referandumda sandığa giderken ‘evet bu çözüm adil bir çözümdür, bizi bir daha 1974 öncesinin koşullarına götürmeyecek, biz artık adil bir yapıda haklarımızı alarak ama diğer toplumun da haklarını görerek, onu da tanıyarak huzurlu ve barış içinde bir gelecek inşa edebiliriz’ duygusunu yüreğinde taşıyarak gitmelidir. Bizim görevimiz bunu sağlamaktır. Adalet her konuda en gerekli olan unsurdur.”

1442403926.jpg

1442403910.jpg

1442404126.jpg

1442403939.jpg

1442403955.jpg

1442403969.jpg

1442404115.jpg