Suna ERDEN

Esnaf ve Zanaatkârlar Odası Genel Koordinatörü Hürrem Tulga, 2015 yılının esnaf için hüsran yılı olduğunu ifade etti. Star Kıbrıs’a konuşan Tulga, 2015 yılında çek yasaklarının rekor kırdığını, alacak verecek davalarının mahkemelerde görülemeyecek duruma geldiğini ve dava dosyalarının 40 bini aştığını dile getirdi. Gelir dağılımındaki eşitsizlikten dolayı küçük esnafın yok olduğunu dile getiren Tulga, şu anda dünya gündeminde gelir dağılımındaki eşitsizlik ve eşitsizlikten kaynaklanan sorunların ele alındığını ancak KKTC’de dile dahi getirilmediğini söyledi. Tulga, “Eşitsizlik moralsizliğe, bilgisizliğe, insanların ekonomiden umudunu kesmesine yol açar ve sahiplenme ortadan kalkar. Kalitesizlik, kayıtsızlık başını alıp gider, herkes kaçar” dedi. 

EŞİTSİZLİK UMUTSUZLUKTUR 

Gelir dağılımındaki eşitsizliğin toplumları umutsuzluğa ittiğini, ekonomik büyümenin önünü tıkadığını ve eşitsizlik konusunun dünya gündeminde olduğunu kaydeden Tulga şunları söyledi: “Ülkenin en önemli sorunu, böyle bir sorun olmakla birlikte ekonomiyi büyümekten çok gelir dağılımındaki eşitsizliği, bozukluğu, adaletsizliği gidermektir. Türkiye’de gerçekleştirilen G-20 zirvesinde de gelir dağılımındaki eşitsizlik konusu en önemli konu başlığı oldu. O Kadar ki eşitsizlik giderilmedikçe ekonomide büyüme sağlanamayacağı vurgulandı. Çünkü eşitsizlik moralsizliğe, bilgisizliğe, insanların ekonomiden umudunu kesmesine yol açar ve sahiplenme ortadan kalkar. Kalitesizlik, kayıtsızlık başını alıp gider, herkes kaçar.” 

ORTA DA ORTA ÜSTÜ DE İFLASA SÜRÜKLENDİ 

Dünya gündeminde ele alınan gelir dağılımındaki eşitsizlik konusunun KKTC’de hiç ele alınmadığını ifade eden Tulga, “ Bu durum dünyada dinlendirildiği halde ne bütçe görüşmelerinde üzerinde durulan bir konu oldu ne de Meclis gündeminde dile getirildi. Ayrıca orta vadeli programda da adı dahi geçmedi. Maliye Bakanı, Meclis kürsüsünden ekonomide yüzde 5 büyümeyi hedef koyduğunu dile getirdi ancak orta sınıf gibi orta üst grupların da bu ülkede iflasa sürüklendiği gerçeği önümüzde durduğu hale, eşitsizliği dile getiren yok” ifadelerini kullandı. 

ÇALIŞMA SAATLERİ İLE İLGİLİ DÜZENLEME TALEP EDİLECEK 

Tulga, Güney Kıbrıs’ta küçük esnafın korunması amacı ile çalışma saatleri ile ilgili düzenleme yapıldığını ifade etti. Tulga şunları söyledi: “Çarşamba saat 15.00’ten sonra belli bir büyüklükte olan marketlerin kapanması, Pazar günü de tam gün kapalı kalması kararlaştırıldı. Burada çalışanların dinlenme hakkının korunmasının yanı sıra en büyük amaç gelir dağılımındaki dengesizliği gidermektir. Tüketimin büyükler üzerinden yapılmasını bir nebze olsun durdurup küçük esnafa yönlendirmektir. Bizim 2007 yılında gündeme getirdiğimiz ancak hayata geçiremediğimiz bir meseledir bu. Her ülkenin bu konuda attığı adımlar var. Avrupa Birliği ülkelerinde ise hem çalışma saatleri düzenleniyor hem de planlama yapılıyor. Orda daha çok önemseniyor. Destekler sağlanıyor. Bizim ülkemizde dünyanın gündemine giren eşitsizliğin dile dahi gelmemesi üzücü. Çok yakında yeni yılla birlikte bu sorunun en büyük gündem olacağından şüphem yoktular, 2016 yılı itibari ile çalışma saatleri ile ilgili taleplerde bulunacaklarını ve bunun mücadelesini vereceklerini söyledi. 

DAVA DOSYALARI 40 BİNİ AŞTI 

Tulga, 2015 yılının esnaf için tam anlamıyla bir hüsran yılı olduğunu ifade ederek, “Tüm tedbirlere rağmen çek yasakları 2015 yılında rekor kırdı. Yine aynı şekilde vergi noktasında esnaf, vergi verme yeteneğini yitirdi. Borç alacak verecek davaları çoğaldı. Öyle bir çoğaldı ki mahkemeler göremeyecek duruma geldi. Şuanda dava dosyaları 40 bini aştı. Sosyal güvenlik yatırımı yapanların sayısı her geçen gün azalıyor. Tüm bunlara bakıldığında 2007 yılından bu yana sorunlar artarak büyüdü” ifadelerini kullandı. Tulga, kendisini reform hükümeti olarak adlandıran CTP-UBP hükümetinin, elini çabuk tutması, alınacak kararları radikal bir şekilde hayata geçirmesi gerektiğini söyledi.