Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi’nin bugün başlayan 2015 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı görüşmelerinde Maliye Bakanı Zeren Mungan’ın bütçe sunumunun ardından ilk sözü Komite Başkan Yardımcısı, UBP Milletvekili Ersin Tatar aldı.

Tatar, kapsamlı bilgiler aldıklarını ancak rakamlara baktıkça işin vehametini daha iyi anladığını belirterek, 2015’in tasarruf ve artan vergilerle daha da sıkıntılı geçeceğini, rakamların bunu söylediğini söyledi.

Tatar, iç borç stoğunun 4.5 milyar TL olduğundan söz edildiğini belirterek bunun yüzde 10 faizle 450 milyon TL faiz anlamına geldiğini vurguladı.

Yasa gücünde kararnameyle vergi affı getirilmesi konusunda değerlendirmeler yapan Ersin Tatar, kendi hükümet dönemlerinde çıkardıkları kararnamelerin ana parayı kurtarma amaçlı olduğunu; “bir bakanın milletin parasını bağışlama yetkisi olmaması gerektiğini” kaydetti.

Ersin Tatar, bilançoların güncellenmesiyle ilgili yasanın hala Meclis’ten geçmediğini hatırlatarak “Günün sonunda 175 milyonluk bir tahsilattan bahsediliyor ki bu 2015’e sarkacaktır. Bu kadar bütçe açığının olduğu bir ülkede böyle kritik bir aşamada, siz acaba böyle bir bağışlama yetkisini nerden alıyorsunuz? Bunu sorgulamak da muhalefetin görevidir” diye konuştu.

UBP Milletvekili Ersin Tatar, belediyelerin emekli maaşlarının ödenmesi için bütçeye 13 milyon TL’lik kalem konulmasıyla belediyelere ayrılan payın yüzde 9.5’un üzerine çıktığına işaret ederek “E tamam verelim ama yarın emekliler daha artınca bu nasıl olacak? Arkadan ne furya gelecek bilemeyiz. Yeni bir kapı açılmış oldu” dedi.

Elektrik Kurumu’nun açtığı akıllı sayaç ihalesiyle ilgili yorumlar ve eleştiriler yapan Tatar, mali disiplinden bahsederken bu kuruma geçici işçi istihdamı yapılmasını anlamakta güçlük çektiğini söyledi.

Tatar, Maliye Bakanlığı’nda bakan istese bile yasa dışı birşey yapılamayacağını; çok değerli bürokratlar bulunduğunu dile getirdi.

“Şimdi bir da Aspir çıktı. Aspirle Ercan’ı bağlayacağız” diyen Tatar, Ercan Havalimanı’nın işletmesinin özele devredilmesinden sonra havalimanında yaşananlara değindi ve eleştiriler yaptı. İhalede eksiklik varsa bunun konuşularak giderilmesi ve KKTC’nin geleceği için projenin sürdürülmesi gerektiğini söyleyen Tatar, uluslararası bir ihaleye çıkıldığını, işlerin doğru gitmesiyle iyi sonuçlar alınabileceğini anlattı.

Hükümetin ciddi görüşmeler yaparak Ercan’daki projenin sorunlarını çözmesini isteyen Ersin Tatar, 16 milyon dolarlık KDV sorununun da aşılması gerektiğini belirtti. Vergi konusunda sıkışan herkesin mahkemeye gitmesiyle devletin mağdur olduğunu vurgulayan Ersin Tatar, “Maalesef bunlar devletin zaafiyeti olarak ortaya çıkıyor” dedi.

Tatar, GSM şirketlerine lisans verilmesiyle devletin 80 milyon dolar elde ettiğini; ancak devletin bu firmalar karşısında bazı işlemleri yapamaz hale geldiğini, 2008’deki sözleşmeyle düzenlenen ara bağlantı hizmetlerindeki sorun yüzünden devletin yılda 10 milyon TL kaybettiğini; devletin GSM hizmetlerinden yüksek vergi aldığı eleştirilerinin de doğru olmadığını söyledi.

Ersin Tatar, GSM şirketlerinin ara bağlantı ücretlerinde devletin yüzde 50 payı olduğunu bilerek bu işe girdiklerini kaydetti.

Ülkede dünya rekoru kazanılan tek konunun cep telefonu sayısındaki fazlalık olduğunu belirten Tatar, devletin, cep telefonu faturalarındaki vergileri incelemesi gerektiğini söyledi.

Tatar, KTHY’nin faaliyetlerine son verilmesi ve çalışanların mağduriyeti konusuna değinirken, özelleştirme yasasındaki değişiklik için 3 milletvekilinin yasa önerisi sunduğunu hatırlatarak, söz konusu öneri için Meclis Genel Kurulu’nda ivedilik kararı alındığını ancak bir yerlerden gelen “görüşmeyin, çünkü para yoktur” yazısı üzerine önerinin komitede görüşülemediğini savundu. Tatar, bu gibi durumların devletin itibarını sarstığını belirtti.

“Göç Yasası” olarak nitelenen kamu görevlileriyle ilgili yasaya değinirken ülkede 100 bin özel sektör çalışanı bulunduğuna işaret eden Ersin Tatar, devletin, sosyal anlayışı paylaşıyorsa, çok daha acımasız ortamda yaşam kavgası verenleri de düşünmesi gerektiğini belirtti.

Ek mesailer konusunda hükümette bulundukları dönemde tepki de alarak katsayıları düşürüp tasarruf sağladıklarını; şimdi ise hükümetin bütçeye 50 milyon TL koyduğunu ancak 70 milyon TL’yi bulduğunu kaydeden Tatar, “Bizim zamanımızda geçti ama o tek mesai de olmadı. Onu da söyleyim. İnsanlar yine öğle yemeğine gidiyor. Bunun doğrusu 9 ay kış, 3 ay yaz mesaisidir. Bunu yapmak irade ve cesaret ister. Eminim Maliye bunu yapmak ister. Bu yapılamadığı için bu sene ek mesailer nasıl 50 milyon TL’de tutulur bilmiyorum” diye konuştu.

Tatar, BRTK’daki sorunlara değinerek imzalanan bir toplu sözleşme varsa bunun kurallarının uygulanması gerektiğini söyledi.

Vergi affı meselesinin kendisinin yaraladığını, zamanında vergisini ödeyenin kötü duruma düştüğünü kaydeden Tatar, “Bütçeyi hazırlayanlara yürekten teşekkür ederim. Bu işin ne kadar zor olduğunu bilirim” dedi.

MUNGAN: “GSYİH’NİN BİR BUÇUK KATI KAMU BORÇ STOĞU VAR”

Tatar’ı yanıtlayan Maliye Bakanı Zeren Mungan, haziran itibarıyla toplam kamu borç stoğunun 12 milyar, devletin borç stoğunun ise 11 milyar TL olduğunu; bunun GSYİH’nın bir buçuk katı olduğunu söyledi.

Devletin iç borçlarının 4.5 milyar TL olduğunu ifade eden Mungan, KIBTEK, ETİ, Sosyal Sigortalar, KTHY gibi kurumlardan kaynaklandığını anlattı.

Mungan, Vergi Dairesi’nde teknoloji, mevzuat ve fiziki ortamla ilgili iyileştirmeler yapıldığını kaydederek, yıllardır yaşanan sorunlarda şirketler kadar devletin de sorumluluğu bulunduğunu söyledi.

“İngilizlerden vergi istiyoruz ama İngilizce vergi formumuz yok” diyen Zeren Mungan, Mali Düzenleme Yasası’nın neden Anayasa Mahkemesi’nden geri döndüğü konusunda bilgi verdi.

Mungan, vergi affı beklentisi yaratıldıktan sonra vergi tahsilatı yapılamayacağını, o yüzden yasa yerine kararname çıkardıklarını belirterek, kararname sayesinde itiraz formu olanların bile Vergi Dairesi’ne gidip vergisini ödediğini anlattı.

Maliye Bakanı Mungan, Türkiye’nin reformu destekleme paketini artırdığını belirterek, reel sektörde ekonominin büyümesi için reformist şeyler yapılırsa paranın bu amaçla da kullanılabileceğini söyledi.

Ekonomi büyümez, GSYİH artırılmaz, istihdam artırılamazsa ülkenin sürdürülebilir yapıya kavuşamayacağını vurgulayan Zeren Mungan, özeldeki istihdam olanaklarının artmasıyla devletin istihdam baskısından kurtulacağını belirtti.

KIBTEK’in özerk olduğunu; Ercan ihalesindeki 16 milyon KDV alacağı konusunda ara emriyle karşılaştıklarını, bunu kaldırdıklarını ancak ilgili şirketin daha sonra 21.5 milyon Euro teminat yatırarak tekrar ara emri aldığını anlatan Maliye Bakanı Mungan, Ercan ihalesinde askerin başka bir yere aktarılması için 15 milyon TL kaynak konulduğunu ama askerin uzlaşıyla telli alanını geriye çektiğini bildirdi.

“EK MESAİ KONUSUNDA BAŞARISIZIM... ŞU ANKİ MESAİ SÜRDÜRÜLEBİLİR DEĞİL”

“Ek mesai konusunda başarısızım” diyen Zeren Mungan, “Ama şu andaki mesai sürdürülebilir değil. İnsanlar yemek zorunda. En iyi niyetli memur evinden getirdiğini masasında yiyor. Bu sürdürülebilir değil”  dedi. Mungan, ek mesailer için yine de pay ayırmak zorunda olduklarını ancak bunu düşürmek gerektiğini söyledi.

BRT’nin özerk bir kurum olduğunu, HD stüdyolarla ilgili devletin herhangi bir katkısı bulunmadığını belirten Maliye Bakanı Mungan, 2015’teki açığın bu yıla ait olacağını söyledi ve “Artık eskisi gibi Maliye’ye gelip ‘çekimi vermediler’ diyen yok” dedi.

Bakan Mungan’ın konuşmasının ardından toplantıya yemek arası verildi.