Çiğdem AYDIN-Zorkun TAŞER

Diyalog’a konuşan vatandaşlar, 2014 yılında kendilerini en fazla pahalılığın ve gençlerin işsiz kalışının üzdüğünü belirttiler. Maaşların yetersiz kaldığını ve ayı çıkarmada zorlandıklarını belirten vatandaşlar, 2015 yılındaki beklentiler konusunda pek umutlu konuşmadı. Yeni yılda hükümetten beklentileri olduğunu belirten vatandaşlar özellikle işsiz gençlerin istihdamı için projeler üretilmesini istedi. 

Osman Karaismailoğlu
“İyi günlerin yanında kötü günler de oldu. Biz emekli olduğumuz için sorunları pek görmüyoruz ama gençler daha iyi hissediyordur. Bu yıl 12 ayda bir çok hadise oldu ama hepsi ayrı acılar, ayrı olaylar. Kıbrıs’ta doğru dürüst bir demokrasi olmadığı için uzun vadeli yatırımlar yapmak mümkün değil. Hep günü birlik planlar yapılıyor. Bu yüzden gelecek planı yapılamıyor. 2015’ten fazla bir beklentimiz yok, huzur bekliyoruz. Tabi Kıbrıs meselesinin çözümünü bekliyoruz. Tabi barış demiyorum, çünkü sanmıyorum. Kıbrıs meselesiyle yatıp kalkıyoruz. Ülke için siyasi istikrar ve gelişim bekliyoruz. Siyasiler istediklerini pek yapamıyor tabi. Devletin katma değer getirecek yatırımları olmadığı için arzulanan gerçekleşemiyor. Çok zayıf olmakla birlikte biraz olsun herşeyin düzeleceğine dair umudum var.”

Alparslan Sevindik
“2014 benim için fena geçmedi. Bu şartlarda. 2015’ten beklentim mutlu bir yıl. Ülkemiz için de huzur ve mutluluk bekliyoruz. En acil sorunumuz bu ülkede alt yapı tek sorun. Birde sokak hayvanlarına karşı duyarlı olunursa.”

Ahmet Betmezoğlu
“Düzovalıyım. 2014 yılı bizim için çokta kötü geçmedi. Ama geçenler olmuştur. 2014 yılında bizi en çok üzen haber, pek olmadı. Umarım 2015’te de olmaz. 2015 yılında herşey umarım daha güzel olur. Kıbrıs sorununun çözülmesini istiyoruz 2015’te. Ama iki bölgeli bir çözüm olmasını isterim.”

Ahmet Nadir
“2014 yılı berbat geçti. İyi giden hiç birlşey olmadı. Ne ekonomi, ne de eğitim. Bu ülkenin en büyük sorunu bence ekonomi ve işsizlik. Umarım 2015’te inşallah işsizlik biter ve hayat daha iyi olur. Barış olur, çözüm olur. Ama eşit bir çözüm. Umudum pek olmasa da umarım herşey güzel olur.”

Vural Taşören
“2014 pek iyi geçmedi. Herşey çok pahalı. Restoran çalıştırıyorum ama pek iş yok. Herşey pahalı olduğu için insanlar dışarıya çıkamıyor. 2015’te umarım herşey daha güzel olur. En büyük sorun bence  ekonomidir. 2015’te de pek ümidim yok. Yönetilemiyoruz. Bence herşey yönetimden kaynaklanıyor.”

Ahmet Çetres
“Reklamcıyım. 2014 benim için hem iyi hem kötü geçti. Zamlar ekonomik sıkıntılar bizi yordu. 2015’te umarım herşey daha güzel olur. Çok büyük bir isteğimiz yok. Ekonomi düzelse yeter. Bu ülkenin en büyük sorun işsizlik. 2015’te umarım çözülecek.”

Nazım Özsever
“Orman Diaresi’nde geçici memurum. 2014 bizim için hem iyi hem kötü geçti. Zaman zaman işsiz kaldık ama napalım. Aldığımız maaş yetmiyor. Borcunuz yoksa az da olsa geçinirsiniz, ama varsa geçinilmez. 2015’te umarım herşey düzelir. Kıbrıs sorunu çözülse herşey güzel olacaktır. Huzur içerisinde bir anlaşma. Kıbrıs’ın en büyük sorunu ekonomi. 2015’te umarım düzelir.”

Zeki Hüryaşar
“1960 yılından 1978 yılına kadar askerlik yaptım. O zamanlar memnunduk. Ama 63 yılından sonra herşey bozuldu. Dağlarda askerlik yaptık.Arkdaşlarımız için çalıştık. Biz Rumların bizi öldürmesini bekliyorduk. Türkiye olamsa hepimizi öldüreceklerdi. 2015’te umarım herşey barış içinde olacaktır.”