Kıbrıs Türk Ticaret Odası (KTTO) hükümetin yaptığı “siyasi atamaları” eleştirdi.

Oda yaptığı açıklamada, üçlü kararname ile gerçekleştirilen siyasi atamaların, 2016-2018 Yapısal Dönüşüm Programı’nda yer alan; kamunun etkinliğinin ve verimliliğinin artırılması hedefleriyle hem çeliştiği hem de  kamuoyunun “hükümetin tek önceliği siyasi atamalardır” yönündeki algısını güçlendirdiğini savundu.

Hükümetin Yapısal Dönüşüm Programı’nın sanki hiç imzalanmamış gibi davrandığını ileri süren Oda,  oysa programda; liyakat, verimlilik ve performans  gözetilmesi beklenen yeni Kamu Görevlileri Yasası’nın Ekim 2016’ye kadar uygulanmaya konulmasının hedeflendiğini iddia etti.

2015 verilerine göre 130 kamu görevlisinin siyasi atamalar sonrasında görevlerinden alınarak müşavir olduğunu da savunan oda,  “bu uygulama ile hem toplum hem de devlet, tecrübeli ve birikimli personel kapasitesinden mahrum bırakılırken, kısıtlı kamu kaynakları da bu yolla heba edilmektedir” dedi.

Açıklamada, Hükümetin Yapısal Dönüşüm Programı çerçevesinde; kamu mesai saatleri, esnek nakiller ve kamu verimliliğini etkileyen diğer unsurlar konusunda verdiği taahhütleri de hatırlatan oda, hükümetin söylediği ile yaptığının birbirini tutmadığını savundu.

KTTO, hükümete, siyasi atamaları bırakıp, başta kamuda verimlilik olmak üzere ülkedeki her vatandaşı doğrudan ilgilendiren sorunlara eğilmesi çağrısı yaptı.