Cumhuriyet Meclisi, 2016 Bütçe Yasa Tasarısı’nın geneli üzerindeki görüşmesini bugün tamamladı.

Genel Kurul yarın Cumhurbaşkanlığı ile Cumhuriyet Meclisi bütçeleri ele alacak.

2016 Bütçe Yasa Tasarısı’nın geneline ilişkin görüşmede son olarak UBP Milletvekili Ergün Serdaroğlu, UBP Milletvekili Hamza Ersan Saner, DP-UG Milletvekili Hasan Taçoy ve Maliye Bakanı Birikim Özgür söz aldı.

SERDAROĞLU

UBP Milletvekili Ergün Serdaroğlu, vekillerin birçok konuya değindiğini ancak kendisinin özellikle yollardaki sıkıntılara dikkat çekmek istediğini söyledi.

Ergün Serdaroğlu, yolların ve yol kenarlarındaki banketlerin güvenli olmadığını savunarak, “Yol kenarındaki ağaçlar kazalara sebep oluyor” dedi.

Konuşmasında uyuşturucu konusuna da değinen Serdaroğlu, Milli Eğitim Bakanlığı’nın uyuşturucu konusunda seminerler düzenlemesini memnuniyetle izlediğini söyledi.

Serdaroğlu, Milli Eğitim Bakanlığı ile Sivil Savunma Teşkilatı Başkanlığı’nın işbirliğinde sahneye konan ve uyuşturucu bağımlılığını konu alan tiyatroya siyasilerin katılmamasını eleştirdi.

Serdaroğlu, konuşmasında bet ofislerin kapatılmasını da istedi.

SANER

UBP Milletvekili Hamza Ersan Saner de Meclis Genel Kurulu’nda kısa bir konuşma yaptı.

Konuşmasında araç gümrükleri konusundaki yasaya işaret eden Saner, yasa değişikliği kapsamında araç ruhsatlarında düzenlemeye gidileceği duyumu aldığını ancak 2016 bütçesinde bunun aksini gördüğünü söyledi.

Saner, geçtiğimiz yıl motorlu taşıt vergilerinden elde edilen gelirin 98 milyon olduğunu söylerken, bunun bu yıl daha da arttığını dile getirdi.

Hamza Ersan Saner, yatırım bütçelerinde ciddi sıkıntılar gözlemlediklerini ve bütçe görüşmelerinde yeri geldiğinde bu konulara da değineceğini belirtti.

TAÇOY

DP UG Milletvekili Hasan Taçoy ise konuşmasında, 2016’da ekonomik daralmanın eşiğine gelinebileceğini ifade etti.

Taçoy, ülkenin her yönden abluka altında olduğunu söyleyerek, “Ben bütçenin bu kadar rahat konuşulmasının doğru olmadığını düşünüyorum.

Bölgedeki savaş böyle devam ederse 2016 daha farklı bir yıl olabilir” dedi.

Hasan Taçoy, Kıbrıs veya su sorunundan öte savaşın Kıbrıs’a getireceği olumsuzluklar üzerinde de durulması gerektiğini söyledi.

ÖZGÜR

Genel Kurul’daki konuşmalarda son sözü alan Maliye Bakanı Birikim Özgür, bütçeyle ilgili yapılan katkılara teşekkür ederek, “Farklı alanlara dair önemli görüşler dile getirildi” dedi.

Bütçe konusunda ortaya konan görüşlere değinen Özgür, 2016’da ciddi bir bütçe açığıyla mücadele edeceklerini anımsattı.

Özgür, “Biz hiçbir şekilde zamla, vergiyle ve reformlarla açığı kapama yolunu seçmeyeceğiz. Öyle bir niyetimiz yok. Ekonomik büyümeye bağlı olarak adaletli bir vergi sistemiyle bunu sağlamaya çalışacağız” dedi. ,

Ekonomik büyümeye bağlı olarak adaletli bir vergi sistemi üzerinde de durduklarını yineleyen Özgür, Türkiye’den yapılan katkıların azaldığını amaçlarının yerel gelirlerle ülkedeki sistemin döndürülmesi olduğunu söyledi.

Özgür, “Kamunun kendi kaynakları ile dünya standartlarını yakalamak için yatırımları yapacak gücü yoksa özel sektörle işbirliğinin hayata geçirilmesi dışında hiçbir alternatifin yoktur” şeklinde konuştu.

Ülkede artık yapısal dönüşümün zamanının geldiğini de belirten Özgür, hep ek mesai konusunun gündeme geldiğini ancak ilaç ve burs konularında da hakkaniyetli davranılması için yeni bir düzene geçilmesinin kaçınılmaz olduğunu kaydetti.

Cari harcamalara katkının 150-200 milyon civarında olacağını kaydeden Özgür, “Günün sonunda yapılması gereken hizmettir, hizmet kalitesidir” vurgusunda bulundu.

Bütçenin yapısının yapısal dönüşüm için müsait olduğunu da dile getiren Özgür, “Önemli olan bütçede olmayan kaynaklarla boş vaatler vermek yerine bütçeye göre hareket etmek” dedi.

Bakan Özgür’ün konuşmasının ardından Cumhuriyet Meclisi’nin 2016 Bütçe Yasa Tasarısı’nın geneli üzerindeki görüşmesi tamamlandı.

Tasarının madde madde görüşülmesinin oy çokluğuyla kabul edilmesinin ardından bugünkü oturum sona erdi.