Mücadele ve Şehitler Haftası dolayısıyla Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde anma törenleri düzenlenirken, şehitler İstanbul’da da anıldı.

Türkiye Emekli Subaylar Derneği (TESUD) İstanbul Rasimpaşa Şubesi’nin düzenlediği Kanlı Noel’in 51.Yıldönümü Anma Töreni’ne, Kıbrıs TMT Mücahitler Derneği’ni temsilen Güner Rıfkı, Ertan Alp, İsmet Evcil ve özel davetli olarak gazeteci Yücel Hatay katıldı.

Kadıköy Belediyesi’nin katkılarıyla 21 Aralık 2014 Pazar günü Caddebostan Kültür Merkezi’nde yapılan etkinlik dört saat sürdü.

SU TEMİN PROJESİ

Türkiye Emekli Subaylar Derneği İstanbul Rasimpaşa Şubesi Başkanı Emekli Albay Erol Hatunoğlu’nun açılış konuşmasıyla başlayan etkinlikte, Türkiye’den Kıbrıs’a su temin projesi çalışmaları görüntülü olarak anlatılırken KKTC Jeoloji ve Maden Dairesi Müdürü Mustafa Alkaravlı, Kuzey Kıbrıs’ın su kaynakları hakkında bilgi verdi.

Etkinlikte ayrıca, Aralık 1963 olaylarının video görüntüleri sunulurken 1965 ve 1974 yıllarında Kıbrıs’ta görev yapan Emekli Tümgeneral Cumhur Evcil, yaşanan olaylarla ilgili bilgi verdi.

MÜCADELE VE ANILAR

Daha sonra Cumhur Evcil’in başkanlık ettiği oturumda, Kıbrıs TMT Mücahitler Derneği Başkan Yardımcısı Güner Rıfkı, Kıbrıs Türkü’nün 1958 ile 1974 yılları arasında verdiği mücadeleyi anlattı.

Ertan Alp, İsmet Evcil ve Yücel Hatay, mücahitlik hayatlarıyla ilgili anılarını dile getirdi.

Kıbrıs Türk Kültür Derneği İstanbul Şubesi Başkanı Zehra Bilge Eray, derneğinin kuruluşu ve çalışmaları hakkında bilgi sundu.

Kıbrıs Türk Kültür Derneği Genel Başkanı Emekli Büyükelçi Ahmet Zeki Bulunç da “Doğu Akdeniz’de Son Gelişmeler” konulu sunumunu yaptı.

TEŞEKKÜR PLAKETLERİ

Konuşmaların tamamlanmasından sonra Mustafa Alkaravlı, Ahmet Zeki Bulunç, Zehra Bilge Eray, Güner Rıfkı, İsmet Evcil, Ertan Alp ve Yücel Hatay’a, anma törenine katkılarından dolayı Türkiye Emekli Subaylar Derneği tarafından teşekkür plaketi sunuldu.

KIBRIS TÜRKÜLERİ

Etkinliğin son bölümünde, Kıbrıslı Türk Hazar Ulucan’ın da yer aldığı Emekli Subaylar Derneği Korosu’ndan Kıbrıs Türküleri dinlenildi. Marmara Üniversitesi Müzik Öğretmenliği Bölümü’nde okuyan Hazar Ulucan, “Al yemeni mor yemeni” adlı türküyü seslendirdi.

TMT’nin kurucularından General Daniş Karabelen’in kızı Özcan Atamert sahneye davet edilirken koroyla birlikte katılımcılar Onuncu Yıl Marşı’nı ayakta okudu.

“TORUNLARI GETİRİN”

Konuklar Güner Rıfkı, İsmet Evcil, Ertan Alp ve Yücel Hatay, 22 Aralık 2014 Pazartesi günü Birinci Ordu Komutanı Orgeneral Zeki Salih Çolak ve GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesi Komutanı Tümgeneral Tarık Özkurt’a nezaket ziyaretlerinde bulundu.

Çeşitli dönemlerde Kıbrıs’ta görev yapan komutanlar, anılarını tazelerken ziyaretten duydukları memnuniyetleri dile getirdi.

Tümgeneral Tarık Özkurt, bu ziyaretlerde gençlere de yer verilmesini tavsiye ederek “Torunları da getirin” dedi.