“Banka tarafından karşılanan otel ve uçak bileti masrafları 3 bin Euro. Yapılan haberler tamamen kulaktan duyma ve dedikoduyla yapılan haberlerdir.”

 

Kalkınma Bankası Genel Müdürü Kınış, yurt dışı ziyaretlerinin sadece Malezya ile sınırlı kalmadığını, Türkiye Kalkınma Bankası Genel Müdürlüğü ve Türkiye Sınaî Kalkınma Bankası üst düzey yöneticileriyle görüşerek yenilenebilir enerji kredilerinin sanayi, turizm ve küçük işletme kredilerine nasıl entegre edilebileceği hakkında görüş aldıklarını açıkladı.

Kınış, yaptıkları görüşmelerin KKTC piyasasına yeni bir soluk ve yeni bir hareketlilik getireceğini belirtti.

 Abbas ELMAS

Kalkınma Bankası üzerinden verilecek yeni krediler gündemdeki yerini korurken, Kalkınma Bankası’nın yeniden yapılanma çalışmaları da sürüyor. Bunun yanında bazı basın organları, Kalkınma Bankası Genel Müdürü Fatma Kınış ve Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Sayılı’nın geçtiğimiz ay Malezya’da katıldığı Asya ve Pasifik ülkeleri Kalkınma Finans Enstitüleri Birliği Üst Yöneticiler Formu için 23 bin Euro harcama yaptıkları iddiasını da gündeme getirdi ve yalanladı. Genel Müdürü Fatma Kınış ve Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Sayılı, Haberal Kıbrıslı’ya konuşarak, Kalkınma Bankası’nın yeniden yapılandırma ve yeni krediler hakkında bilgiler verdi. Ayrıca haklarındaki iddialara açıklık getirdi.

Buradaki temsiliyet sonraki aktiviteleri belirledi

Fatma Kınış, 1998 yılından bu yana Kalkınma Bankası’nın, Asya ve Pasifik Ülkeleri Kalkınma Finans Enstitüleri Birliği’ne üye olduğunu ve son yıllarda yapılan girişimler sonucunda, 2010 yılında Güney Kıbrıs’ın yoğun baskıları ve uluslararası kriz yaratmasına rağmen KKTC’de Genel Kurul yapıldığını hatırlattı.  Her yıl yönetim kurulu başkanları ve genel müdürlerin katıldığı 3 gün süren “CEO Form toplantıları” yapıldığını anlatan Fatma Kınış, bu maksatlı geçtiğimiz ay Malezya’da düzenlenen ve katılımı mecbur kılınan bu toplantıya katıldıklarını ifade etti. Bu toplantının çok önemli olduğunu ve üst düzey yöneticilerle görüş alışverişi yapıldığını ifade eden Kınış, oradaki temsiliyetin daha sonraki aktiviteleri belirlediğini aktardı.

“Kamuoyuna yalan bilgiler lanse edildi”

Bundan önce de daha değişik ülkelerde benzer toplantılar düzenlendiğini ve Kalkınma Bankası yönetiminin bu toplantılara katıldığını ifade eden Fatma Kınış, Malezya’ya yapılan seyahatte de uçak biletleri ve otel masrafları olmak üzere sadece 3 bin Euro gibi bir ücretin ödendiğini söyledi. Kınış, KKTC’ye döndüklerinde basında yer alan bazı haberlerde 23 bin Euro harcama yapılmış gibi kamuoyuna yalan bilgiler lanse edildiğini duyduklarında şaşırdıklarını ifade etti.

Fatma Kınış konuyla ilgili şöyle konuştu:

“Kaldı ki bu gibi dış temsiliyetlerde fazla fahiş olmadığı sürece maddiyata değil getireceği faydaya bakılması gerekir. Biz devletten bir kuruş almadan, kendi bankamızın tahvillerini başka bankalara satarak gelir sağlayan bir finans kuruluşuyuz. Böyle uluslararası bir organizasyonda KKTC’yi temsilen katılmamız devlet bütçesine zarar değil. Yapılan harcamalar tamamen Kalkınma Bankası’nın kendi kârından ve gelirinden yapılan bir harcamadır. Yapılan haberler tamamen kulaktan duyma ve dedikoduyla yapılan haberlerdir.” 

“Sürdürülebilir kalkınma ve yeşil finans konusu tartışıldı”

Öte yandan yapılan CEO toplantısıyla ilgili de gazetemize bilgi veren Kınış, toplantıda sürdürülebilir kalkınma ve yeşil finans konusunun tartışıldığını ve Almanya Kalkınma Bankası’ndan toplantıya katılan yetkililerle Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO)  tarafından kabul edilen İş Güvenliği Yasaları hakkında fikir alışverişinde bulunulduğunu aktardı.  Fatma Kınış, henüz birçok ülkede olmayan yasanın KKTC’de yürürlükte olduğunu öğrenen birçok ülke temsilcisiyle iyi ilişkiler geliştirdiklerini söyledi.

TC Kalkınma Bankası’nda 10 yılık stratejik plan çalışmasına destek

Malezya’dan dönmelerinin ardından Türkiye Kalkınma Bankası Genel Müdürlüğü ile görüşme gerçekleştirdiklerini aktaran Kınış, yıllardır iş birliği yaptıkları TC Kalkınma Bankası ile önümüzdeki 10 yıl için stratejik planın belirlenmesi için görüşmeler yaptıklarını ve destek sözü aldıklarını kaydetti.

KKTC piyasasına yeni bir soluk

Yine Türkiye Sınaî Kalkınma Bankası üst düzey yöneticileriyle görüştüklerini ifade eden Fatma Kınış, burada da yenilenebilir enerji kredileri hakkında görüş alışverişi yaptıklarını ve turizm, sanayi ve küçük işletme kredilerine nasıl entegre edilebileceği hakkında bilgiler aldıklarını söyledi. KKTC Sanayi Odası ve tüm paydaşlarla görüşerek ortak bir yol haritası oluşturulması yönünde yüz yüze diyaloglar gerçekleştirdiklerine de vurgu yapan Fatma Kınış, yapılan görüşmelerin KKTC piyasasına yeni bir soluk ve yeni bir hareketlilik getireceğini belirtti.

Temaslarda bulunarak kriterler geliştirildi

Geçtiğimiz bir yıl içinde hem yurt içinde, hem de yurt dışında bir sürü temasta bulunduklarını da kaydeden KKTC Kalkınma Bankası Genel Müdürü Fatma Kınış, Sanayi Odası, Esnaf Zanaatkârlar Odası, Turizm Otelciler Birliği, İş Kadınları Derneği ile görüşmeler gerçekleştirerek Kalkınma Bankası kriterlerini ona göre geliştirdiklerini ifade etti. Fatma Kınış, KKTC’deki öğrenci sayısında büyük bir artış yaşandığını ve buna göre de araştırmalar yaparak “Yurt Kredileri” verilmeye başlandığını ifade ederek, bu sürede tahsilâtların oldukça iyi gittiğini söyledi.

Yeniden yapılanma ve eğitim

Kınış, Kalkınma Bankası’nın yeniden yapılandırılması ve personelin eğitilmesiyle ilgili çalışmaların halen devam ettiğini açıkladı. Turizm Kültür ve Ekonomi Bakanlığı’na bağlı olarak gelişim çalışmalarını başlattıklarını kaydeden Fatma Kınış, yapılan çalışmalar sonucunda Bakanlık ile birlikte Kalkınma Bankası personeline İSO belgesi verileceğini sözlerine ekleyerek, Kalkınma Bankasının tüm kriterlerinin buna göre düzenleneceğini ifade etti.