Bayındırlık Çevre ve Kültür Bakanlığı Meteoroloji Dairesi Müdürlüğü, 23 Mart Dünya Meteoroloji Günü dolayısıyla "Gelecekle Yüzleş-Geleceğimiz daha sıcak, daha kurak, daha yağışlı olacak" konulu seminer düzenledi.

Lefkoşa'da, Kıbrıs Türk Emekliler Derneği Genel Merkezi Konferans Salonu’nda yer alan seminer, saygı duruşu ve İstiklal marşının okunmasıyla başladı.

Seminerde açılış konuşmalarını Bayındırlık Çevre ve Kültür Bakanlığı Genel Koordinatörü Durali Güçlüsoy, Meteoroloji Dairesi Müdürü Raif İlker Buran, Meteoroloji Mühendisleri Odası Başkanı Mediha Orun Sarp ve Kıbrıs Türk Meteoroloji Derneği Başkanı Enver Doygunel yaptı.

Seminerde, 1. Sınıf Hava Tahmincisi Aylin Dimililer "2015 yılı iklim değerlendirmesi", 1. Sınıf Hava Tahmincisi Mehmet Varoğlum "Küresel Isınma, El-Ninonun küresel ve bölgesel etkileri", Kıdemli Hava Tahmincisi Nilşan Kortaş da "2014-2015 Hidrolojik (tarım-su) yılı raporu" konularında sunum yaptı.

BURAN

Seminerde açılış konuşmasını Meteoroloji Dairesi Müdürü Raif İlker Buran yaptı. Buran, 23 Mart Dünya Meteoroloji Günü’nün; 1961 yılından itibaren Dünya Meteoroloji Günü olarak kutlandığını belirtti.

Buran, günün bu yıl "gelecekle yüzleş, geleceğimiz daha sıcak, daha kurak, daha yağışlı olacak" teması ile küresel ısınmanın nedenleri ve sonuçları olarak belirlendiğini kaydetti.

Günümüzde bilgisayar, uydu ve radar teknolojisi ile destekli meteorolojik raporların tahmin olmaktan çıktığını ve artık dünyanın çok büyük bütçeler ayırarak mevsimsel tahminler ve iklim değişikliği izleme modelleri üzerinde çalıştığını ifade eden Buran, şöyle devam etti:

"Resmi olarak 1974 yılında kurulan Meteoroloji Dairemiz sürekli kendini yenileyerek çağın gerektirdiği son teknolojik gelişmeleri takip etmiş ve etmeye devam edecektir.

Daire olarak tüm planlarımızı artan ihtiyaçları dikkate alacak şekilde yapmaktayız. Meteoroloji dünyada ortak bir dile sahip olduğu için en son teknolojiyi takip etmek, kurumumuza kazandırmak bizim görevimizdir."

Buran, bilgisayar, uydu ve radar teknolojisi destekli meteorolojik raporlardaki yüzde 90-95 tutarlılığındaki görevlerinin bilincinde olduklarını ve titiz çalışmalarının da bunun kanıtı olduğunu kaydetti.

Buran konuşmasını; "Küresel ısınma nedir, Nedenleri nelerdir ve gelecekte bizleri nelerin beklediğini bilmek ona göre davranmak radikal kararlar almak dünya ile bütünleşmek çocuklarımıza ve torunlarımıza yaşanası bir dünya bırakmak boynumuzun borcudur. Gece gündüz 24 saat büyük bir özveri ve görev anlayışı ile görev yapan meteoroloji çalışanlarının gönüllü meteoroloji hizmeti verenlerin 23 Mart Dünya Meteoroloji gününü kutlar sağlıklı günler dilerim" diyerek tamamladı.

GÜÇLÜSOY

Bayındırlık Çevre ve Kültür Bakanlığı Genel Koordinatörü Durali Güçlüsoy da, dünya meteoroloji gününün bu yılki ana temasının “Küresel Isınma ve İklim Değişikliği” olarak belirlendiğini ifade ederek, “Küresel ısınma ve iklim değişikliğinin" şu anda tüm dünyanın ortak sorunu olduğuna dikkat çekti.

Güçlüsoy, KKTC'nin bir ada ülkesi olmasına rağmen iklim değişikliğinden en çok etkilenen ülkeler arasında yer aldığını belirterek, sıcaklıkların 2-3 derece arttığı, yağışların ise kış mevsiminde azaldığını kaydetti.

Olaya bütünsel olarak bakıldığında küresel ısınmanın olumsuz etkilerinin dünyanın her bölgesinde farklı şekillerde hissedildiğini ifade eden Güçlüsoy, şöyle devam etti:

"Son yıllarda meteorolojik olaylardan kaynaklanan doğal afetlerin; hem sayısında, hem de sıklığında, ciddi artışların meydana geldiğini görüyoruz. Buna bağlı olarak da ülkemiz, doğal afet riskleriyle karşı karşıyadır. Özellikle iklim değişikliği ile mücadelede ülkemizin özel şartları bulunuyor.

Bizler, ekonomik ve sosyal kalkınmayla birlikte çevrenin korunması hedeflerini dikkate alınarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz. 

Doğru ve zamanında yapılan hava raporu tahminlerinin, ülkemizde yaşanması olası, herhangi bir afet riskini de, en aza indireceğine inancım sonsuzdur."

Durali Güçlüsoy, Meteoroloji Dairesi’nin kısıtlı bütçe imkanları ile çalıştığının bir gerçek olduğunu ifade ederek, ama buna rağmen dairenin tüm imkanlarını kullanarak, yer seviyesinden atmosfere ve yerin derinliklerine kadar gerekli bilgileri almak için teknolojik gelişmeleri takip ettiğini ve gerekli uyarıları yaptığını kaydetti.

Güçlüsoy, Meteoroloji mühendislerinin gününü kutlayarak, Dünya Meteoroloji Günü’nün doğayı koruma, geliştirme ve iyileştirme konularında gösterilecek çabaların arttırılmasına vesile olmasını diledi.

SARP

Meteoroloji Mühendisleri Odası Başkanı Mediha Orun Sarp da, meslektaşlarının Meteoroloji Günü’nü kutlayarak, günün temalarından "daha yağışlı" sözünün kulağa güzel geldiğini ancak bunun tüm yağışların aynı anda yağması bunun da sel, taşkın riski anlamına geldiğini kaydetti.

Bu olayların yaşanmasının uzak olmadığını ifade eden Sarp, dünyadaki meteorolojik olaylara ve uluslararası seminerlere değindi, gelecekte yaşanabilecek meteorolojik sıkıntılara işaret etti.

Ülkede önlem almak için durumun aciliyet taşıdığını, ikilim değişikliğine yönelik gerekli önlemlerin alınmasının kaçınılmaz olduğunu söyleyen Sarp, Meteorolojinin ülke için önemine işaret etti, ülkede bu alanda yaşanan sıkıntıları anlattı.

Sarp, dairenin hava tahminlerinin oldukça yüksek olduğunu da ifade ederek, Meteorolojinin bir mühendislik olayı olduğunu ve raporlarına saygı duyulması gerektiğini kaydetti, örneğin "don" olayının "dondurucu soğuklar geliyor" gibi değiştirilmesinin yanlışlığına değindi.

DOYGUNEL

Kıbrıs Türk Meteoroloji Derneği Başkanı Enver Doygunel de, meteoroloji hakkında bilgi vererek, ülkede hava tahminlerinin bilimsel ve teknolojik yöntemlerle yüksek bir tahmin oranıyla yapıldığını vurguladı.