Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı ve çocukları kabul etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, koltuğunu 5. sınıf öğrencisi Başak Tahan’a devretti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, makamında kabul ettiği çocukların okullarını öğrenip Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’dan çocukların Çanakkale’ye götürülmesini istedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan miniklere şu tavsiyelerde bulundu:

"Anne ve babalarınızın kıymetini çok iyi bilin, arkadaşlarınıza değer verin, öğretmenlerinize saygı duyun. Her zaman ve her yerde söylüyorum, ben rastgele herkesin elini öpmem ama üç kişinin elini öpmek benim için çok önemli. Bir annemin elini öperim, babamın elini öperim hatta annemin bir de ayağının altını da zaman zaman öpmüşümdür. Çünkü cennet annelerin ayakları altındadır. Üçüncü elini öptüğüm sadece öğretmenlerimiz. Bizde de böyle bir gelenek var, bayılırlar el öptürmeye ama biz öptürmeyeceğiz."

"BAYRAĞIMIZIN İFADE ETTİĞİ ANLAMI ASLA UNUTMAYIN"

"İnancınızın esaslarını en iyi şekilde öğrenin, vakti geldiğinde de harfiyen uygulayın" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Mensubu olduğumuz milletin kültürüne, değerlerine, sembollerine sahip çıkın. Bayrağımızın ifade ettiği anlamı asla unutmayın. Rengi biliyorsunuz şehidimizin kanı, hilal bağımsızlığımızın ifadesi, yıldız şehitlerimizin ta kendisidir. Çünkü her şehit bizim için adeta bir yıldız, düşen bir yıldızdır. Bu vatan bizim binlerce yıllık tarihimizdeki adeta sığınağımızdır. Vatanımızın her taşına, her karış toprağına gerekirse hayatınız pahasına sahip çıkın. İstiklal Marşımızı verdiği mesajları anlayarak adeta sindirerek, tekrar tekrar okuyun. Benim gözümde sizler İstiklal Marşı Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un ifade ettiği Asım’ın neslisiniz. Yine benim gözümde sizler üstad Necip Fazıl’ın bir gençlik diyerek hasretini dile getirdiği nesilsiniz" ifadelerini kullandı.

CUMHURBAŞKANI KOLTUĞUNDA, MİNİK CUMHURBAŞKANI

Cumhurbaşkanı Erdoğan çocuklara, "Sizlerin teknolojiyi en etkili şekilde kullanacağınıza ama asla teknolojinin esiri olmayacağınıza inanıyorum. Yaşınızın kıymetini bilin, bunlar geride kaldığında bir daha asla gelmeyecek güzel günlerdir bunu unutmayın. Bir kez daha 23 Nisan Milli Egemenlik ve Çocuk Bayramınızı tebrik ediyorum. Verdikleri mücadele ile hayatları pahasına bizlere bu toprakları vatan kılan tüm şehitlerimizi, gazilerimizi rahmetle, hürmetle, tazimle yad ediyorum. Her birinizi sevgiyle kucaklıyor gözlerinizden öpüyorum" diyerek sözü ve koltuğu çocuk Cumhurbaşkanı 5. sınıf öğrencisi Başak Tahan’a verdi.

"HERKESİN İMRENDİĞİ BİR BAYRAMA SAHİBİZ"

Tahan, "Dünyadaki tüm çocukların imrenerek baktığı bir bayrama sahip olduğumuz için bizler çok şanslıyız" diyerek ülkedeki çocuklar ve arkadaşları başta olmak üzere tüm çocuklar için kardeşçe, mutlu, huzurlu ve sevdikleriyle birlikte geçirebilecekleri güzel günler dileyerek tüm çocukların bayramını kutladı.

Basının da sorularına cevap veren Tahan, bir gazetecinin "Bugüne kadar hep erkek Cumhurbaşkanları gördük sizin olduğunuz koltukta. Ama bugün farklı bir fotoğraf var, eğer bugün bir şey yapma şansınız olsaydı kadınlar, anneler için ne yapardınız?" sorusu üzerine, "Öncelikle kadın ile erkeği eşit tutmalıyız. Burada hep erkeğin olması erkeğin kadınlardan üstün olması anlamına gelmez. Kadınlar da üstündür ki hatta kadınların ayağının altında cennet vardır. Bence bugün de kadınla erkeği eşit tutmalıyız" cevabını verdi.

Tahan, bir gazetecinin başkanlık sistemi tartışmaları ile ilgili sorusuna ise, "Bunlarda sayın cumhurbaşkanımız gerekeni yapıyor. Bu nedenle bunu tartışmak bana düşmez" ifadesini kullandı.

"MÜLTECİLERLE ÜLKEMİZİ PAYLAŞABİLİRİZ"

Tahan, Suriyeli mültecilerin durumu ile ilgili görüşlerini ise şu şekilde ifade etti:

"Kesinlikle eğitim şarttır ülkemizde. Gelen mültecilere de ülkemizi paylaşabiliriz onlara da ücretsiz okullar, evler kurabiliriz ve böylelikle hem büyüyünce daha iyi bir mesleğe sahip olmuş olurlar. Hem de ülkemizi onlarla paylaşmış oluruz."

Tahan’ın verdiği cevap üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Gördüğünüz gibi Cumhurbaşkanımız tam ensar, paylaşımcı" dedi.

Minik Cumhurbaşkanı şehitler için İstiklal Marşı’nı fülütle çalarak, "Bütün şehitlerimizin önünde saygıyla eğiliyorum" şeklinde konuştu.

TERÖRDEN DOLAYI MİNİK ÖĞRENCİ GÖZ YAŞLARINI TUTAMADI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, son günlerde yaşanan terör olaylarından dolayı ağlayan bir miniğin "Terör olaylarından dolayı insanların evlerinden olması ile ilgili ve terörü bitirmek için ne yapıyorsunuz sorusu üzerine şöyle cevap verdi:

"Tabii şu anda biliyorsunuz bu teröristlerle ilgili mücadelemiz yoğun bir şekilde operasyon dizisiyle devam ediyor. Çünkü biz bu terörü, teröristleri milletimizin huzuru, refahı için sonuna kadar mücadele ederek devam ettireceğiz. Çünkü bizim şehidimizin kanı yerde kalamaz, kalmayacak. Onun için de bu mücadelenin devamı gerekiyor. Tabii özellikle şu anda Güneydoğu Bölgesi başta olmak üzere buralarda bildiğiniz gibi bir taraftan bu operasyonlar devam ederken diğer taraftan da biz oralarda şehitlerimize ve gazilerimize yönelik bir dizi yardımlar paketi var. Bunların içerisinde konut edinmeden tutunuz şu anda bölgeye yönelikte oralarda yeniden konutların inşasına yönelik birçok bakanlıklarımızın yapmakta olduğu çalışmalar var. Gerek alt yapı, atık su kanallarından içme suyu kanallarına varıncaya kadar, şebeke suyu kanalları, yağmur suyu kanallarına varıncaya kadar, doğal gaz, enerji şebekeleri bunlara varıncaya kadar bir taraftan bunlar yapılıyor bir diğer taraftan da Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın planlamasıyla TOKİ eliyle orada yerel mimariye de uygun olarak konut yapımları şu anda başlayacak. Bu konutlarla birlikte de orada mağdur olan tüm ailelere konut inşallah verilmiş olacak. Bunları gerek sayın başbakanımız gerekse ilgili bakanlar sürekli olarak zaten televizyonlarda, yazılı medyada açıkladılar. Bütün bunların yanında bu mağduriyetlerin giderilmesi noktasında biliyorsunuz ailelere bağlanan maaşlar vs. bunlar var. Bütün mağduriyetleri gidermeye yönelik atılan adımlar var. Çünkü şehitlerimiz bize emanettir."

"DEVLET BÜTÜN ŞEHİT AİLELERİNİN ÇOCUKLARINI OKUTMAYI TAAHHÜT ETMİŞTİR"

Şehitlerin ailelerini çocuklarını asla açıkta bırakmayacaklarını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan şöyle devam etti:

"Hatta ve hatta şehitlerimizin gerek asker gerek polis bu noktada denklerinin alabileceği terfiler neyse o terfileri de şehidimizin ve gıyabında almaya devam edecektir. Eğer Albaylığa kadar çıkacaksa, yarbay, binbaşı buralara kadar çıkacaksa buraya kadar yine çıkacaktır, bu terfisini alacaktır. Tüm özlük hakları ile beraber. Aynı şey polis içinde geçerlidir. Onlarda da yine böyle bir terfi noktasında terfi alacaksa bu terfisini almaya devam edecektir. Yani hiçbirisinin kıdemi asla kaybolmayacak bunları almaya devam edeceklerdir ve çocukların okumalarına gelince o da yine aynı şekilde devam edecektir. Devlet bütün şehit ailelerinin çocuklarını da okutmayı taahhüt etmiştir. Bunları üniversite sonuna kadar okutacaktır. Ben bu arada özel sektörün yapmak istediklerini kastetmiyorum. Bir çok STK’larımız da burada ayrıca devreye girmek suretiyle onlarda bir çok katkıları veriyorlar."

"KYOTO PROTOKOLÜ’NE İMZA ATMIŞ BİR ÜLKEYİZ"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Fabrikalarda üretim yapılıyor. Üretim yapılırken çevreye bir sürü atık veriliyor. Bu atıkları önleyebilir miyiz?" sorusunu soran minik çocuğa şu şekilde cevap verdi:

"Şimdi bu konuyla ilgili geneli itibari ile böyle bir şey tabi kalmadı artık. Bu çok çok bazı yerlerde kaçaklar oluyor dediğiniz gibi ama geneli itibari ile baktığımız zaman emisyon ölçüleri olarak çevre ve şehircilik bakanlığımız tarafından yapılır. Eğer buralarda bu tür kaçaklar varsa oralara gerekli cezai müeyyideler uygulanır. Başbakanlığımın başından itibaren hassasiyetim bu konuda ileri derecededir ve bacalardan bu tür emisyon ölçümlerine uymayanlar varsa onların üzerine gidilmektedir. Hassasiyetimiz burada çok çok fazla. Bundan sonra da aynı kararlılıkla buna devam edeceğiz. Bunlara müsaade etmek mümkün değil. Her türlü hastalığın temelinde kaynağında bunlar yatıyor. Bu söylediğin çok önemli. Hatta biz dünyada bu işi çerçeveleyen Kyoto Protokolü’dür. Kyoto Protokolü’ne de imza atmış bir ülkeyiz. Bu da bizim iktidarımız döneminde atıldı. Dün itibari ile de Çevre ve Şehircilik Bakanımız Amerika’da KOP adını verdiğimiz bu proje protokolü ile ilgili Türkiye adına imzayı atmak için oradalar. Bu ikinci bir etabıdır bu işin. Orada da imzayı atacaklar ve bundan sonraki süre sadece ülkemizin değil tüm dünyada bu konuda bir kararlılık var."

Kabulün ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan’a çocuklar adına çiçek verildi.