Melin Dobran

Kartal Harman’ın Genç TV’de hazırlayıp sunduğu “Ayaküstü 1 Saat” programının dün akşamki konuğu Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS) Örgütlenme Sekreteri Devrim Barçın oldu. Programda “Göç Yasası” ve “Vergi Affı” konuları ele alındı. Barçın, KTAMS olarak, Özelleştirme Yasası kapsamında istihdam edilenler, ya da edilecek olanların, özlük haklarına yönelik bir mücadele başlattıklarını söyledi.

Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş’ın kendilerine, “Başbakan size rapor sunacak. Bu rapor çerçevesinde özlük haklarınızı oturup konuşacağız” dediğini ifade ederek, en son yapılan görüşmede Başbakan’a gittiklerini ve Başbakan’ın “rapordan haberim yok” dediğini ileri sürdü.

“Yasadan önce işsiz kaldılar”

Özelleştirme Yasası kapsamında istihdam edilen veya edilecek olanların özlük haklarına yönelik mücadele başlattıklarını belirten Barçın, KTHY çalışanlarının Göç Yasası’ndan önce işsiz kaldığını anımsattı. Devrim Barçın, “Bu insanlar Göç Yasası’ndan önce işsiz kalmışlardır. Bu insanlara uygulanması gereken barem ve maaş skalası, Göç Yasası öncesinde işsiz kaldıkları için ve kurum o tarihten önce battığı için, Göç Yasası’ndan istihdam edilmemeleri gerekirdi. Daha yüksek baremlerden istihdam edilmeleri gerekirdi” dedi.

“Rapordan haberim yok”

Barçın, Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş’ın kendilerine, “Başbakan sizinle görüşmeye başlayacak. Ne yapılabilir, ne yapılamaz, size rapor sunacak. Bu rapor çerçevesinde özlük haklarınızı oturup konuşacağız” dediğini anımsattı.

Barçın konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Protokolü biz imzalamadık. Protokolde, ‘Özelleştirme Yasası kapsamında kamuya giren kamu çalışanlarını da ilgilendiren, hukuki ve mali sorunlara çözüm üretmek için 18 Kasım 2014’te başlayacak olan görüşmelerin, Ocak 2015 sonuna kadar sonuçlandırılmasını hedefliyoruz’ yazıyor. 2015 bütçesi Aralık 2014’te biter. Nisan ayında seçim var. 5976 sayılı seçim ve halk oylaması yasasının 79. Maddesine göre barem ayarlaması hiçbir maddi hak veremez. Hükümet bu protokolle ne dedi? ‘Ben bütçeye para koymuyorum, ya da koymayacağım, ya da koymazsam seçim yasakları da gelecek’. Ocak sonu da geldiğinde diyecek ki, ‘Seçim yasakları başladı.’ Nisan’a hükümetin durumu Allah kerim. En son yapılan görüşmede, Başbakan’a gittik. Sayın Başbakan dedi ki, ‘Serdar Bey size benim rapor hazırlayacağımı söyledi. Benim haberim yok. Cuma günü gelin, vereceğiz’ dedi. Cuma günü gittik, rapor yine hazırlanmadı. ‘8 Aralık’ta hazırlayacağız’ dediler. Ocak sonuna kadar oyalama, bütçeyi atlatma, bütçeyi atlattıktan sonra, ek bütçe yapmamak için seçim yasaklarını kullanma. Olay, hükümetin tam da ayarladığı plan çerçevesinde gidiyor.”

“231.8 milyon TL ödenmedi”

KTAMS Örgütlenme Sekreteri Devrim Barçın, vergi affı konusuna değinerek, “Vergi Affı’nın çıkması, bu ülkede kayıt dışının, resmi olarak hükümet tarafından kabul edildiğinin göstergesidir” dedi.  5 Kasım 2014 tarihinde Başbakan Özkan Yorgancıoğlu’nun, Bakanlar Kurulu öncesi, “Vergi affından 7 bin 342 vergi mükellefi, vergi affı için başvurdu” dediğini anımsatan Barçın, bu rakamın 231 milyon 800 bin TL olduğunu söyledi.

KTAMS Örgütlenme Sekreteri Devrim Barçın, program sonunda Haberal Kıbrıslı'ya şunları söyledi:

“Vergi genel tanım itibari ile devletin veya devletten aldığı yetkiye dayanan kamu tüzel kişilerinin, geniş anlamdaki faaliyetlerinin gerektirdiği harcamaları karşılamak ve kamu hizmetlerinin gereklerini yerine getirmek gayesiyle, ekonomik birimlerden (bunlar gerçek veya tüzel kişiler olabilir) kanunda öngörülen esaslara uymak kaydıyla ve hukuki zorlama altında özel bir karşılık vaadi olmaksızın geri vermemek üzere aldıkları para tutarlarıdır. Verginin genel tanımından da anlaşılacağı üzere vergi vermek hukuki bir zorunluluk olup bu zorunluluğa uymayanlar suç işlemiş kabul edilmektedir. Ülkemizde bu suç yıllardır sermaye kesimi tarafından işlenmekte ancak hükümetler bu suçu işleyenleri bir türlü cezalandıramamaktadır. CTP-DP hükümetinin yasa gücünde kararname ile yürürlüğe koyduğu Vergi Affı ile bu suçun yıllardır işlendiği ve bu sebeple mali disiplinin bozulduğu resmi açıklamalar ile deşifre olmuştur. Başbakan Sn. Özkan Yorgancıoğlu  5 Kasım 2014 tarihinde Bakanlar Kurulu öncesi yaptığı açıklama ile 7 bin 342 vergi mükellefinin vergi affı için başvurduğunu; vergiyle ilgili başvurulardan 50 milyon TL; 2.7 milyon TL’si kayıttan düşen araçlar olmak üzere motorlu araçlarla ilgili başvurulardan da 7.8 milyon TL gelir sağlandığını ve vergi affı kararnamesi ile vergi mükelleflerinin 174 milyon TL ödemek için kayıt altına girdiğini ifade etmiştir. Bu durum da bize göstermektedir ki 7 bin 342 vergi mükellefi devlete toplam 231.8 milyon TL ödemediğini kabul etmiş ve bu miktarı ödemeyi devlete taahhüt etmiştir. Bu rakamlar ülke bütçesi için inanılmaz rakamlar olup yıllardır bütçe açığımız var; bunun da sebebi kamu sektörüdür diyenlere şamar gibi bir tokat olmuştur. Her fırsatta Göç Yasasının kaldırılması için kaynak yok diyenler aslında yıllardır üzerlerine düşen vergi toplama görevini yerine getirmedikleri için kaynak sıkıntısı yaşandığını Sn. Özkan Yorgancıoğlu’nun açıklamaları ile kabul etmiş oldular. Bugün Göç Yasası’nın kaldırılması için ihtiyaç olan miktar 2 bin 138 kişi için 33 milyon 248 bin iken bu yasanın kaldırılması ile ‘mali disiplin bozulacaktır’ diye açıklama yapan Kıbrıs Türk Ticaret Odası’nın temsil ettiği büyük bir kesimin suç işleyerek ve bunu da vergi affı ile beyan edip bu suçu işlediğini kabul edenlerin devletten çaldığı rakam 231.8 milyon TL’dir. Hükümet yapmış olduğu açıklama ile Göç Yasası’nın kaldırılması için kaynağı kendisi göstermiştir. Elde edeceği 231.8 milyon TL’lik vergi gelirinin sadece  %14.35’i ile Göç Yasası kaldırabilir ve geriye kalan 198.5 milyon TL ile de özel sektöre ve özel sektör çalışanlarına kaynak aktarabilir. Tabii ki bu sorunların çözümü sadece rakamlardan geçmemektedir. Esas olan sorunu çözme niyeti ve bu sorunları çözerken izlenen ideolojik yaklaşımdır. Dolayısı ile hükümetin büyük ortağı CTP kendi geleneği ve tabanı ile bir sınav içerisindedir. Ya emeğin partisi olduğunu tüm topluma gösterecektir ya da sermayenin yanında yer alıp emekçileri terk edecektir.”