International Management Development Association –“Uluslararası Yönetim Gelişim Birliği” (IMDA) ile Doğu Akdeniz Üniversitesi, İşletme ve Ekonomi Fakültesi, İşletme Bölümü düzenlediği konre  27-31 Mayıs 2015 tarihlerinde yapıldı.

Kongre düzenleme kurulu ve İşletme Bölüm başkanı Doç.Dr. Mustafa Tümer’in verdiği bilgiye gore, Konferansta, 20 farklı ülkeden gelen katılımcılar raştırmaları ile ilgili bulguları sundu.

Konferansa daha önceki yıllarda, Amerika Birleşik Devletleri, Kanada, Dominik Cumhuriyeti, Finlandiya, Güney Kore, İspanya, Polonya ve Türkiye gibi ülkeler ev sahipliği yaptı.

Kongre süresince kongreye katkı koyan akademisyenler pazarlama, finansal analiz sistemleri, tüketici davranışı, kültürlerarası yönetim becerileri, hizmet pazarlaması stratejileri, stratejik birleşmeler ve innovasyon konularındaki çalışmalarını sundu. İşletme ve Ekonomi Fakültesi yüksek lisans ve doktora öğrencileri de akademik sunumları dinleyerek yeni gelişmeleri takip etti.

Kongrenin 3. gününde ise vergi rekortmeni Dr. Günay Çerkez ile ihracatta büyük biryere sahip, son yıllarda önemli gelişme gösteren Mustafa Hacı Ali Ltd.’e ihracat konusunda gösterdiği büyük başarılardan dolayı ödülleri verildi.

Kongre süreince paneller düzenlendi. İşletme ve Ekonomi Fakültesi Dekan vekili Doç.Dr. Mustafa Besim'in yönetiminde yapılan panelde, Kıbrıs Türk Ticaret Odası Başkanı Fikri Toros, Kıbrıs Türk Sanayi Odası Başkanı Ali Çıralı, Kıbrıs Türk Yatırım ve Geliştirme Ajansı başkanı Berkan Tokar ile Rekabet Kurulu başkanı Yenal Süreç KKTC’deki yatırım iklimi ve iş fırsatlarını ortaya koydu.

Kıbrıs Türk Ticaret Odası başkanı Fikri Toros, yaptığı sunumda Kuzey Kıbrıs toplumunun değişime hazır olduğunu ve hedefin Kuzey Kıbrıs’ın iyileştirilmesine katkıda bulunmak olduğunu belirtti. Toros, yabancı yatırımların cazip hale getirilmesi konusunda olumlu gelişmeler olmakla beraber hangi sektörlerde yabancı yatırımcıya ihtiyaç olunduğunun net olmadığını kaydetti.

Toros, siyasi değişimlerin yaşandığı bu zamanlarda Türkiye ile olan ekonomik ilişkilerin çok büyük önem arz ettiğini ifade etti.

YAGA başkanı Berkan Tokar ise ekonomik gelişimin yabancı yatırımcıya uygun şartların sağlanması ile ivme kazanacağını, tüm sorunların çözümünün Kıbrıs sorununa bağlamanın doğru bir yaklaşım olmadığını ve sorunlarımızı çözebilecek yetkinlikte olduğumuzu vurguladı.

KTSO Başkanı Ali Çıralı de, girişimciliğin önemine değinerek, girişimcilik eğitiminin önlerindeki dönemde vizyonları olacağını belirtti.

Kuzey Kıbrıs Rekabet Kurulu Başkanı Yenal Süreç de, ithalata dayalı bir ekonomik yapıya sahip olduğunu ifade ederk, KKTC’de 6 bin civarında kayıtlı işletme olduğunu ifade ederek,  KKTC’deki rakabetin adil olabilmesi yönünde çalışmalarının devam ettiğini söyledi.

İkinci panel Lefkoşa eski belediye başkanı Şemi Bora başkanlığında gerçekleşti ve panelde turizm sektöründen Özbek Dedekorkut, hukuk ofisi yöneticisi Avukat Batuhan Halim, farklı sektörlerde faaliyet gösteren iş insanı Osman Dağlı ve Kıbrıs Türk İş Adamları derneği başkanı Metin Şadi yer aldı. Üçüncü panele ise KKTC de faaliyet gösteren Üniversite temsilcileri katıldı.