Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkarlar Odası Genel Koordinatörü Hürrem Tulga, kendileri dahil hiçbir kurumun görüşü alınmadan ve tartışılmadan Bakanlar Kurulu’nda ivediliği de alınarak Meclis’e sevk edilen Kıbrıs Türk İnşaat Taşeronları Birliği Yasa Tasarısı’nı eleştirdi.

Tulga, söz konusu yasa tasarısının ne dünyadaki, ne Türkiye’deki, ne de Güney Kıbrıs’taki esnaf ve zanaatkar yapılanmasıyla uzaktan yakından ilişkisi olduğunu belirtti.

Esnaf ve Zanaatkarlar Odası’ndan yapılan açıklamaya göre, Cumhuriyet Meclisi’nin İdari, Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi’nde dün tasarının genel görüşmesine katılan oda yetkilileri,  “bir saldırıya daha uğradık” değerlendirmesinde bulundu. 

Açıklamada, Ulaştırma Bakanlığı’nın imzasını taşıyan ve Cumhuriyet Meclisi’ne sevk edilen Taşeronlar Birliği Yasa Tasarısı’nın onaylanması halinde ağaç işlerinden, metal işlerine, duvar işlerinden demir işlerine kadar toplamda 26 meslek grubunun oda bünyesinden koparılmış olacağı belirtildi.

Hürrem Tulga, tasarıyı bölücü bir girişim olarak değerlendirdiklerini söyleyerek, “Ülkedeki sıkıntıların, iflasların sorumlusu Esnaf ve Zanaatkarlar Odasıymış gibi dün bir saldırıya daha maruz kaldık” şeklinde konuştu. 

Tulga, Oda’nın bu konudaki görüşünü destekleyen belgeleri de komisyona sunduklarını ve neden hedef seçildiklerinin sorgulanmasını istedi.

Tulga, Oda yasasının tadil edilerek tüm sektörel esnaf ve zanaatkar iş kollarını kapsayacak şekilde güncellendiğini, ancak yasanın dört yıldır görmezlikten gelindiğini kaydetti.

Önümüzdeki günlerde konuyla ilgili olarak Müteahhitler Birliği, Mühendis ve Mimar Odaları Birliği, diğer ilgili odalar ve toplum kesimleriyle birlikte hareket edeceklerini kaydeden Tulga, “Gerçekten onurumuz inciniyor. Bir kez daha utandık. Her seferinde suçlu sandalyesine oturtuluyoruz. En azından görüşmek, diyalog kurmak gibi bir adap olmalı” dedi ve mücadelelerinin süreceğini vurguladı.