Kocaeli'nin Gölcük ilçesinde 26 yıldır aralıksız oruç tutan Osman Ay isimli esnaf, yaklaşan Ramazan ayı öncesi oruçla ilgili tavsiyelerde bulundu.

Kocaeli'nin Gölcük ilçesinde yaşayan ve 26 yıldır aralıksız oruç tuttuğu için çevresinde "Oruç Tutan Adam" olarak tanınan Osman Ay, Ramazan'a sayılı günler kala oruçla ilgili tavsiyelerde bulundu. Gölcük'te kendisine ait marketi işleten Ay, alışverişe gelen insanlara normal zamanlarda da oruç tutmalarını öneriyor. Oruçlu olduğu sürenin 9 bin 143 güne tekabül ettiğini söyleyen Ay, bu süre zarfında zorlandığı anların olduğunu fakat hiçbir sağlık problemi yaşamadığını belirtti.

Sağlıklı ve huzurlu olmasını oruca borçlu olduğunu belirten Osman Ay, "Market içerisinde üç aylar girmişti. Ben de üç aylarda oruç tuttum. Sağlığıma bir zararı olmadığı için madem buradan bir yere çıkmıyorum, ibadetlerimi de yapan bir insanım. Bunu oruçlu olarak değerlendireyim düşüncesiyle oruç tutmaya başladım. Herhangi bir amaç için başlamadım. Kesinlikle bir diyet ya da herhangi bir şey için de yapmıyorum. Tamamen yaptığım Allah rızası için tutuyorum. Şu an itibariyle 26 yıl oldu. Gün itibariyle 9 bin 130 gündür oruçluyum. Orucun sağlığıma hiçbir yan etkisi yok. Diğer insanlara da, benim gibi sürekli olmasa da haftada bir-iki gün oruç tutmalarını öneriyorum" dedi.

Kendisinin 26 yıldır oruç tuttuğunu belirten Osman Ay, Ramazan ayının gelmesiyle de oruç tutacak insanlara tavsiyelerde bulunarak, "Ben özellikle sıvı tüketimine ve meyve gruplarının tüketimine ağırlık veriyorum. Gıdalarda ise tahıllı olanları ben tercih ediyorum. İnsanlar doyurucu şeyler yesinler. Ebu Derda Hazretleri diyor ki; "İbadetten en haz aldığım zaman, karnımın belime değdiği zamandır" der. Zaten insan bir spora gittiği zaman tıka basa yediğinde, spor yapamaz. Bir ibadet yaptığı zaman çok yerse, o ibadeti yerine getiremez. Her şeyi kararınca yemelerini tavsiye ediyorum. Ben oruç tutmaya başlamadan önce 155 kilo olan bir insandım. Obezite olan insanlara şunu söylüyorum. Hesapsız yiyen tartıdan hesap sormasın. Yediklerine, içtiklerine dikkat etsinler. Tahıllı gıdaların tüketimine dikkat etsinler, meyve, sebze yesinler, yoğurdu bol tüketsinler. Sulu gıdalar ve suyu mümkün olduğunca çok içsinler. Sahurda çok yağlı, hamur işi, kızartma değil de, insanı tok tutacak besinlerden yemeleri daha iyi olacak. Özellikle yumurta yemelerini tavsiye ediyorum, çünkü çok tok tutuyor. Turşu, acı, insanı acıktıracak yiyeceklerden uzak dursunlar. Benim tavsiyem bol sıvı tüketmeleridir. Ayrıca tahıllı gıda, bol lifli gıdalar tüketsinler. İftarda bir anda yüklenmek yerine, azar azar yiyerek iftarlarını açsınlar. Tatlılara fazla ağırlık vermesinler. Oruç insanı dinç tutuyor, sağlıklı yapıyor" diye konuştu.

Oruç tutarken fazla zorlanmadığını aktaran Osman Ay, "Dua ettim, "Allah'ım bu orucu senin için tutuyorum bana yardım et, ben kendimi sana teslim ediyorum yardımcı ol" diye. İftara kadar çektim ama ondan sonra bir şeyim kalmadı. 26 senedir tutuyorum ama o gün kadar hiç zorlanmadım. İnsanlara da diyorum çocuklar ve yaşlılar oruç tutuyor. Gençler oruç tutmuyor ben çok üzülüyorum. İnsanlar gelip bahaneler üretiyorlar, tamam insan hasta olabilir ama bunun da bir adabı var. Adam alıyor buradan yiyecek ya da içecek, karşısındaki insan oruç tutuyor değil mi? Oruçlu insana hiç saygı yok. İnsan buna üzülüyor. Hristiyan ülkelerinde bile oruç tutan insanlara saygı var. Lütfen insanlardan istirham ediyorum. Hasta olabilir herhangi bir sıkıntınız olabilir. Yiyeceğinizi evinizde yiyebilir veya kimsenin olmadığı bir yerde yiyebilirsiniz. Şimdi her şey alenen oldu" ifadelerini kullandı.

26 yıldır aralıksız oruç tutuyor

26 yıldır aralıksız oruç tutuyor