İlk Tören Atatürk Anıtı’nda yapıldı

Türkiye Cumhuriyeti’nin 92. kuruluş yıldönümü İskele’ de de coşku ile kutlandı. Cumhuriyet Meclisi Başkan Yardımcısı Hüseyin Avkıran Alanlı’nın da katıldığı İskele’deki ilk tören Atatürk Anıtı’ndaydı. Protokol sırasına göre Atatürk Anıtı’na çelenklerin konulması ile başlayan tören saygı duruşu ve istiklal Marşı eşliğinde bayrakların göndere çekilmesi ile devam etti.

Resmi Geçit Töreni Ecevit Meydanı’nda

Atatürk Anıtı’nın ardından ikinci tören Ecevit Meydanı’ndaydı. Buradaki tören, İskele Kaymakamı Ahmet Cenk Musaoğulları, İskele Belediye Başkanı Hasan Sadıkoğlu, Türk Silahlı Kuvvetleri 28’inci Mekanize Piyade Tümeni Hava Savunma Tabur Komutanlığı’ndan Hava Savunma Yarbay Saim Tabak’ın tören birlikleri ve halkı selamlayarak 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nı kutlaması ile başladı.

Müftüoğlu: “Cumhuriyet, Atatürk tarafından gençlere bırakılan en büyük mirastır”

Tören birlikleri ve halkın bayramının kutlanmasının ardından törende günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Türk Silahlı Kuvvetleri 28’inci Mekanize Piyade Tümeni Hava Savunma Tabur Komutanlığı’ndan Hava Savunma Üsteğmen Gökçe Müftüoğlu yaptı.

Milletlerin tarihinde millet olma, var olma ve hür yaşama mücadelelerinin verildiği tarihi günler olduğuna dikkat çeken Müftüoğlu konuşmasının devamında şunları söyledi: “Bu unutulmaz günler ulusların adını tarihin sayfalarına altın harflerle yazdırır. Bugün büyük Türk Milleti’nin yaşamında seçkin ve anlamlı bir yeri olan ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde milletimizden alınan güç ile kurulan Cumhuriyetimizin 92. Yıldönümünü kutlamanın engin coşkusunu ve sevincini yaşıyoruz. Atatürk’ün 29 Ekim 1923 tarihinde Türk Milletinin karakterine ve adetlerine en uygun olan idare Cumhuriyet idaresidir diyerek ilan ettiği Cumhuriyet; ‘Ey yükselen yeni nesil, gelecek sizindir. Cumhuriyeti biz kurduk, onu yüceltecek ve yaşatacak olan sizlersiniz’ sözleriyle Türk gençlerine en büyük mirasıdır. Cumhuriyet; dil, din, ırk ayrımı gözetmeksizin her Türk vatandaşının ortak varlığıdır. TSK ve onun ayrılmaz bir parçası olan Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri çağdaş medeniyet yolunda asla duraksamadan milletimizin karakter ve adetlerine en uygun idare şekli olan Cumhuriyeti sonsuza dek yaşatmak için üzerine düşen her türlü görevi layığı ile yerine getirecektir.”

Sözlerini NE MUTLU TÜRKÜM diyerek noktalayan Müftüoğlu, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları başta olmak üzere, Kıbrıs Türk Halkının şanlı mücadelesinin efsanevi liderleri Dr. Fazıl Küçük ve Kurucu Cumhurbaşkanı Raif Rauf Denktaş ile kutsal vatan toprakları için canlarını feda eden aziz şehitleri saygı ile andı şükranlarını sundu.

Günün anlam ve önemini belirten şiirler okundu

İskele Ecevit Meydanı’ndaki törende;  Şht. İlker Karter İlkokulu öğrencisi Edanur Uzun, İskele Ticaret Lisesi öğrencisi Emine Orçan, Bekirpaşa Lisesi öğrencisi Cesun Kay isimli öğrenciler, günün anlam ve önemini belirten şiirler okudular.

Resmi Geçit ile son buldu

Atatürk Anıtı ve İskele Ecevit Meydanı’ndaki törenler, resmigeçidin ardından İskele Belediyesi Gazinosu’ndaki bayram kutlaması ve izaz ikram ile son buldu.