Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Hiçbir siyasi aidiyet bağına atıfta bulunmaksızın tek ölçüm var; ehliyet, liyakat ve toplumun temsili bakımından temsil kabiliyetine haiz olmak. Buna herhangi bir bakanlık için böyle bir ehliyete sahip olmaya inandığım isimler, TBMM için de milletvekilleri arasından tetkik ederim ve en doğru ismi bulmaya çalışırım" dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Alevi Kültür Derneği Genel Merkezi'ne bir ziyarette bulundu. Ziyaret sonrası basın mensuplarının sorularını cevaplayan Başbakan Davutoğlu, "HDP heyetinden teklif götüreceğiniz isimler zihninizde netleşti mi?" sorusu üzerine şu cevabı verdi:

"İsimlendirme konusunda bir noktaya gelmiş durumda değiliz. Çünkü daha görevi almadım. Aldığım anda bunları konuşuruz. Şuana kadar hep şeffaf bir şekilde bu süreçleri yürüttük. 7 Haziran seçimleri ardından bütün senaryolara göre hazırlıkları her zaman zihnimizde yoruyoruz ve ağır bir sorumluluk. O bakımdan benim için tek ölçü odur. Hiçbir siyasi aidiyet bağına atıfta bulunmaksızın tek ölçüm var; ehliyet, liyakat ve toplumun temsili bakımından temsil kabiliyetine haiz olmak. Buna herhangi bir bakanlık için böyle bir ehliyete sahip olmaya inandığım isimler, TBMM için de , milletvekilleri arasında tetkik ederim ve en doğru ismi bulmaya çalışırım. Bu doğru isim kendisi kabul ederse, tabi bu isimler partileriyle istişare edebilir. Ama ben Anayasa aksine kişilere teklif götürüleceğini söylediği için kişilere teklif götürür ve onları objektiflikleriyle değerlendiririz."

"Erken seçim nedeniyle 3 dönem kuralına takılacak isimlerle ilgili bir gelişme var mı?" sorusu üzerine ise Davutoğlu, "3 dönem kuralı AK Parti'nin Sayın Cumhurbaşkanımızın Genel Başkanlığı ve kuruluşundan bu yana öne çıkardığı önemli bir ilkedir. Bu ilkenin temel felsefesi siyasette kan değişimine imkan sağlamak ve statik bir yapıya dönüşmesini engellemekti. Felsefi yaklaşım itibariyle doğru bir ilke olduğunu kabullendik. Ama bu sefer özel bir durum hasıl oldu. Çok kısa bir sürede dönem bitmiş oldu. Bunu dönem olarak saymak bazı arkadaşların tam da siyasete girmiş ve 2 dönemde tecrübe edinmiş arkadaşların birikimlerini kullanmak açısından zorluklar doğurur. Dönem olarak saymamak ise bu sefer 3 dönemlerini doldurmuş olan arkadaşların hakları bakımından yanlışlık olur. Bir heyet oluşturduk. Tüzük heyetine bu konuda çalışma talimatı verdim ama tüzüğümüzde sadece bu değil başka değişikliklerin de olmasını planlıyoruz" cevabını verdi.