3'üncü Boğaz Köprüsü ve Kuzey Marmara Otoyolu Projesi'nde Asya yakasına konulacak ve köprünün ana halatına ilk bağlanacak olan 12'nci tabliyenin çalışmalarına başlandı. Genişliği 59 metre, uzunluğu 25 metre olan tabliyenin kaldırılması ve yapılan çalışmalar kameralar tarafından görüntülendi.

ICA'nın hayata geçirdiği 3. Boğaz Köprüsü ve Kuzey Marmara Otoyolu Projesi'nde büyük bir adım daha atıldı. Köprünün ışıklandırma çalışmalarının bitirilmesinin ardından köprüyü taşıyacak olan iki sistemden biri olan eğik askı halatlarının montaj işlemleri tüm hızıyla devam ediyor. Toplamda 78 adet eğik askı halatın montaj işlemleri sona ererken, en ağırı 923 ton olan 59 çelik tabliyeden 23'ünün montaj ve kaynak işlemleri de sona erdi.

KÖPRÜNÜN ANA HALATINA BAĞLANACAK OLAN TABLİYE KOYULACAK

Öte yandan 3. Boğaz Köprüsü Projesi'nde "Kedi yolu" montajı da geçtiğimiz aylarda tamamlanmıştı. "Ana halat" çekimi için kılavuz görevi görecek "kedi yolu" montajıyla Asya ve Avrupa bir kez daha bir araya gelmiş oldu. Bu kapsamda üzerinden çift yönlü 8 şeritli otoyol ve 2 şeritli demir yolu geçecek olan köprünün Asya yakasından ilk olarak ana halata bağlanacak olan 12. tabliyenin de çalışmaları başladı. Uzunluğu 25 metre genişliği ise 59 metre olan tabliyenin dev vinçler tarafından havaya kaldırılması ve yapılan çalışmalar İHA kameraları tarafından kaydedildi. Köprünün Asya yakası kısmına koyulacak olan tabliye, köprünün Avrupa yakası kısmına bağlanılacak olan 20'inci halattan sonra yerleştirilecek.

ÜSTÜN TEKNOLOJİYE SAHİP DEV VİNÇLER KULLANILIYOR

İki kıtayı birleştirecek olan tabliyelerin kaldırılması için inşaat sahasına "Derrick Crane" adı verilen vinçlerin parçaları getirilmişti. Daha önceden montajları tamamlanan ve bin ton kaldırma kapasitesine sahip dev vinçler, köprünün çelik tabliyelerinin denizden ve karadan kaldırılıp yerleştirilmesi aşamasında kullanılıyor. Çalışmalar kapsamında, 940 ton ağırlığını bulacak olan tabliyelerin montajı bu vinçler sayesinde sağlanıyor. Tabliyelerin kaldırılmasını sağlayan bu vinçler denizden ve karadan tabliyeyi alarak, köprü tabliyelerinin birleşme noktalarından kaldırarak ekleme yapıyor. Bir önce konulan tabliyenin devamına konulan bu vinçlerin kaldırma kapasitesi bin ton, ağırlıkları ise 300 ton civarında. Toplamda 59 tabliyenin 40 adedi bu dev vinçler yardımıyla kaldırılacak.

TABLİYELER YÜZER VİNÇ İLE YERLEŞTİRİLİYOR

3. Boğaz Köprüsü Projesi'ndeki çalışmalarda çelik tabliyelerin yerleştirilmesi işlemi kapsamında tabliyelerin asılması işlemi için bin 800 tonluk yüzer vinç de kullanılıyor. Çelik tabliyelerin denizden karaya sevk edilmesi için Romanya'dan kiralanan bin 800 ton taşıma kapasitesine sahip vincin içinde 16 personel çalışıyor. Alınan bilgiye göre, yüzer vincin Malta bandıralı "GSP NEPTUN Floating Crane" olduğu güvertesinin 86 metre uzunluğunda, 36 metre genişliğinde olup güverte derinliği 6,5 metre ve bom yüksekliğinin ise 82 metre olduğu öğrenildi.

Toplam ağırlığı 7 bin 500 ton olan bu yüzer vincin kaldırma kapasitesi ise bin 800 ton. Bu yüzer vinç, Asya ve Avrupa yakasında toplam 14 adet ağırlıkları 450 ile 850 ton arasında değişen çelik tabliyeyi denizden karaya nakledecek. Deniz üzerinde kendini sabitlemesi ve çalışması için Marmara Boğazı transit geçişlere kapatılıyor. Telefon, kamera, telsiz ve yangın sistemlerinin tümünü kendi içerisinde bulunduran bu vincin yükleme hızı dakikada 1,8 metre ve boşaltma hızı ise dakikada 3.6 metre olduğu bilgisine ulaşıldı.