(Kamalı Haber)

Başkan Ömer Güran, Kıdemli Yargıç Melek Esendağlı ve Yargıç Alev Ulunay’dan oluşan Lefkoşa Ağır Ceza Mahkemesi huzurundaki dünkü duruşmada savunma avukatı tanık kürsüsüne Mahmut Fırat’ın eşi Meryem Fırat’ı çıkardı. Tanık, bayramın 3. günü Güzelyurt Polis Karakolu’na götürüldüğünü ifade ederek, “Saat 16.00 sıralarında çocuğumla birlikte karakola götürüldüm. Polis beni tehdit ve darp etti. Gönüllü ifadeyi hazırlayıp bana imzalattılar” dedi. Tanığın bu ifadesinin ardından İddia Makamı soru sormak istedi. Ancak sanığın avukatı Menteş Aziz buna itiraz etti. İtirazı değerlendiren mahkeme, Savcı Aliye Çınar’ın tanığı sorgulamasına izin verdi.
Aliye Çınar tanığa ifadesinin kaçta alındığını sordu. Tanık 16.00’da karakola götürüldüğünü 17.00 sıralarında ifadesinin alındığını söyledi. Savcı, ifadesinde söylediği hususlara değinerek soru yöneltti. Tanık, eşinin kendisini telefonla arayarak yatak odasında bir poşet olduğunu, onu amcasının oğlu Ramadan Alliş’e vermesini söylediğini, ancak poşette ne olduğunu bilmediğini ifade etti. Meryem Fırat, “Eşim aradı, ‘poşeti ver’ dedi, ama ben ne olduğunu sormadım. Bizde erkeklerin işine karışılmaz, erkeklere soru sorulmaz. Onlar kendi aralarında ne yaptılar bilmiyorum. Poşette ne olduğunu da bilmiyorum. Poşeti Ramadan Alliş’e ben vermedim. Yatak odamızdan alındı” dedi.
Tanık Meryem Fırat’ın ardından iddia makamı ve savunma hitaplarını yaptı.

Sanık Bilay Çetereisi’nin avukatı Menteş Aziz, polisin bu soruşturmada hukuk dışı davrandığını, baskı, şiddet altında ifade aldığını, sanığı suça bağlayacak bir kanıt olmadığını öne sürdü. Aziz, olayda adı geçen Mustafa Çetereisi ile Rıfat Fırat’ın yargılanmadan, suçları ispatlanmadan sanık Bilay Çetereisi’nin suç ortaklığından yargılanamayacağını belirterek, sanığın beraat etmesini talep etti.

Savcı Aliye Özçınar ise iddia makamının birçok tanık, telefon dökümleri, kamera kayıtlarını mahkemeye sunduğunu, kanıtların tutarlılığı ile sanığın gönüllü ifadesinin örtüştüğünü söyledi. Savcı, sanık aleyhine getirilen silahlı soygun ve orman yangını suçlarını ispatladıklarına inandıklarını belirterek, ayrıca sanık avukatının değindiği Mustafa Çetereisi ile Rıfat Fırat’ın suçluluğunun ispatlanması şartının doğru olmadığını söyledi. Savcı, bir olayda eğer suç ortaklarından birileri ölmüşse diğer sanıkların yargılanmayacağı anlamına gelmediğini, iddia makamının görevinin soygunun meydana geldiğini ispatlamak olduğunu ve bunu sundukları emareler ve dinlettikleri tanıklarla ortaya çıkardıklarını ifade etti. Savcı, sanığın, aleyhine getirilen tüm davalardan suçlu bulunup mahkûm edilmesini talep etti.

İddia makamı ve savunmanın hitaplarının ardından mahkeme heyeti davayla ilgili kararı açıklamak üzere 30 Nisan tarihine erteledi.