Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS), Girne Çalışma Dairesi’nde 3 müfettiş ile 5 çalışma memuru eksikliği olduğunu belirterek, hükümete kendileriyle diyalog kurması ve engelleri kaldırması için 2 Aralık’a kadar süre tanıdı.

Sendika, aksi halde grev dahil her türlü yasal haklarını arayacağını duyurdu.

KTAMS Başkanı Ahmet Kaptan ile Genel Sekreter Güven Bengihan bugün saat 10.00’da personel eksikliği yaşandığını belirttiği Girne Çalışma Dairesi önünde, çalışanların sorunlarıyla ilgili basına açıklama yaptı.

KAPTAN: “HÜKÜMETİN HER ALANDAKİ BAŞARISIZLIĞI BU ALANDA DA DEVAM EDİYOR”

KTAMS Başkanı Ahmet Kaptan yaptığı açıklamada, hükümeti Girne Çalışma Dairesi’ndeki mevcut sıkıntılarla ilgili eleştirerek; “Maalesef hükümetin her alandaki başarısızlığı bu alanda da devam etmektedir çünkü ülkeyi denetleme, çalışma hayatını kontrol altına alma gibi bir derdi yok” dedi.

Son 5 yılda Girne bölgesindeki işyeri sayısının 12 bine çıktığını ancak çalışan müfettiş ve memur sayısında herhangi bir değişikliğin yapılmadığını savunan Kaptan, şu an Girne Çalışma Dairesi’nde bulunan 2 çalışma müfettişi ile buna bağlı olarak memur sayısının yetersiz olduğunu iddia etti.

Kaptan, Girne Çalışma Dairesi’nde 3 müfettiş ile 5 çalışma memuruna ihtiyaç olduğunu da söyledi.

HÜKÜMETE 2 ARALIK’A KADAR SÜRE

“Ne acıdır ki; aylar önce fark edilen çalışma müfettişi istihdamındaki aranan nitelikler kısmındaki yasal sıkıntılar, aylardır hükümet tarafından bilerek istenerek ortadan kaldırılmıyor ve kaldırılmadığı için de istihdam yapılamıyor” diyen Kaptan, hükümetin KTAMS ile Çalışma Dairesi’ndeki sıkıntılarla ilgili 2 Aralık günü mesai bitimine kadar diyalog içerisine girmemesi halinde ve yasal ve gayrı yasal engelleri kaldırmadığı takdirde çalışanlarla birlikte grev dahil her türlü yasal haklarını arayacaklarını söyledi.

“ÇALIŞMA HAYATININ DENETLENMEMESİNİN TEK SORUMLUSU HÜKÜMET VE ÇALIŞMA BAKANLIĞI’DIR”

Çalışma hayatının denetlenmemesinin tek sorumlusu hükümet ve Çalışma Bakanlığı olduğunu ileri süren Kaptan, sorunun bir an önce çözümü için Başbakan, Çalışma Bakanlığı ve hükümeti göreve davet etti.

BENGİHAN: “ARANAN KRİTERLERDE TEKNİK YAZIM HATASI VAR”

KTAMS Genel Sekreteri Güven Bengihan da çalışma müfettişinde aranan kriterler konusunda yaptığı açıklamada, çalışma müfettişi için aranan nitelikler kısmında bu görevi yapacak kişilerde lisans mezunu veya orta hizmetler hizmet sınıfının müracaatı gibi bir teknik yazım hatası bulunduğunu savunarak, bunun dışardan yeni üniversite mezunu, nitelikli, uzman kişilerin müracaat hakkını engellediği gibi açılan münhale sadece orta öğrenim hizmet sınıfında bulunan ve farklı dairelerde çalışanların müracaatını kapsadığını iddia etti.

Bunun anayasanın eşitlik ilkesine de karşı olduğunu ifade eden Güven, Çalışma Dairesi yetkilileriyle yaptıkları görüşmede dairede teknik komite kurup yasadaki teknik sıkıntıyı gidermesini talep ettiklerini ancak Çalışma Dairesi’nin halen bu konuda herhangi bir adım atmadığını savundu.