Dayanışma, “1 Temmuz tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan 372-2016 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile Başbakanlığın, Avrupa Birliği ilişkileri konusunda danışmanlık hizmeti almak üzere Artopus Ajans isimli bir şirket ile anlaşmasını” eleştirdi.

Dayanışma’dan yapılan açıklamada, kararda 2016 yılının 2’nci yarısında AB konusunda danışmanlık hizmeti karşılığında Artopus Ajans LTD’e 39 bin 731 TL ödeneceği belirtildiği kaydedildi.

Dayanışma'nın açıklaması şöyle:

"1 Temmuz tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan 372-2016 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile öğrenmiş bulunuyoruz ki Başbakanlık, Avrupa Birliği ilişkileri konusunda danışmanlık hizmeti almak üzere Artopus Ajans isimli bir şirket ile anlaştı. Kararda 2016 yılının 2’nci yarısında AB konusunda danışmanlık hizmeti karşılığında Artopus Ajans LTD’e 39 bin 731 TL ödeneceği belirtilmekte.

Başbakanlık AB Koordinasyon Merkezi’nin varlığına rağmen dışarıdan hizmet alınıyor olması şüpheli bir durumdur ve araştırılmalıdır. Dayanışma olarak yapmış olduğumuz araştırmada Artopus Ajans’a ait internette hiçbir bilgiye ulaşamamış olmamız bizleri söz konusu şirket ile ilgili daha detaylı bir araştırma yapmaya mecbur bırakmıştır.

Yaptığımız araştırmada Artopus Ajans LTD’in şirketler mukkayitliğinde kayıtlı olduğu adresin Girne, Alsancak bölgesinde faaliyet gösteren The Temple isimli bir bar ve AB ilişkileri konusunda hizmet alınacak olan Artopus Ajans direktörünün ise konservatuvar mezunu bir müzisyen olduğu bilgisine ulaştık.

AB Koordinasyon Merkezi başkanı Kudret Akay'ın Artopus Ajans LTD. direktörü Levent Ünal ve The Temple Bar’a yönelik bilinen ilgisi ve ihale sürecinin çalıştırılmadan hizmet alımının gerçekleştirilmiş olması şeffaflık ve kamu kaynaklarının adil paylaşımı ilkeleri gereği dikkat edilmesi gereken noktalardır.

Söz konusu hizmet alımı konusu klasik bir KKTC gerçeği olup, UBP-DP oligarşisinin, kendi sermaye uzantılarını iki yüzlü bir şekilde tüm kurumlara aktarması geleneğidir. Bu geleneğin en iyi bildiği yöntem yakın çevresine para aktarmak için kamu kaynaklarını usulsüz harcama yöntemidir.   

Kamu kaynaklarının adil paylaşımı ve şeffaflık ilkeleri gereği Başbakan Hüseyin Özgürgün’ü açıklama yapmaya davet ediyoruz:

1.    Kuruluş amacı Kıbrıslıtürklerin AB ile ilişkilerini koordine etmek olan AB Koordinasyon Merkezi'nin varlığına rağmen neden Başbakanlık 6 aylığına yaklaşık 40bin TL ödeyerek dıştan hizmet alımına ihtiyaç duymuştur?

2.    Hizmet alım süreci neden ihalesiz olarak tamamlanmıştır?

3.    Kamu kaynaklarının ihalesiz olarak dağıtılmasının demokratik olduğunu mu düşünüyorsunuz?

4.    İhale süreci çalıştırılmadan, söz konusu hizmeti almak için belirlenen Artopus Ajans ismi bakanlar kuruluna kim tarafından önerildi?  

5.    Söz konusu hizmet alım süreci, ihalesiz tamamlandığına göre bahsi geçen Artopus Ajans hangi kriter ve yönteme göre seçildi?

6.    Söz konusu hizmetin bedeli hangi kritere göre belirlendi?  

7.    AB ile ilişkiler gibi, tam profesyonellik gerektiren bir alanda hizmet vereceği söylenen Artopus Ajans'a dair internette hiçbir bilgi bulunmaması size göre normal mi? Bakanlar Kurulu'nun buna dikkat etmesi gerekmez miydi? 

8.    Artopus Ajans LTD direktörü Levent Ünal'ın konservatuvar mezunu bir müzisyen olduğunu biliyor muydunuz? Söz konusu şahsın AB ile ilişkiler konusundaki tecrübesi nedir?

9.    Artopus Ajans LTD'in şirketler mukayyitliğinde kayıtlı adresin Girne, Alsancak'ta faaliyet gösteren The Temple isimli bar ile aynı adres olduğunun farkında mısınız?

10. Başbakanlık AB Koordinasyon Merkezi başkanı Kudret Akay'ın, Artopus Ajans LTD direktörü Levent Ünal ve The Temple bar ile ilişkisi sizin için bir şey ifade ediyor mu?"