“39. KKTC Uluslararası Fuarı” Lefkoşa’da Atatürk Kültür Parkı ve Fuar Alanı’nda düzenlenen törenle açıldı.

Açılış törenine Meclis Başkanı Sibel Siber, Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, Başbakan Yardımcısı Ekonomi Turizm Kültür ve Spor Bakanı Menteş Gündüz, TC Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdür Yardımcısı Özgür Volkan Ağar ile bazı bakan ve milletvekilleri katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan açılış töreninde Kültür Dairesi Devlet Halk Dansları Topluluğu gösteri sundu.

Ardından açılış konuşmalarına geçildi.

SİBER

Meclis Başkanı Sibel Siber açılışta yaptığı konuşmada, 39’uncu yılında olan fuarın her yıl daha da büyüdüğünü dile getirdi.

Fuarın yıllar içinde daha da gelişeceğine duyduğu inancı ifade eden Siber, çözüm müzakerelerinin hızlandığı bu dönemde ülke ekonomisinin güçlenmesinin önemine değindi.

Siber, olası bir çözüme hazır olunması gerektiğinin altını çizdi.

Gelişen teknolojinin alışverişi kolaylaştırdığına ve ticareti değiştirdiğine işaret eden Siber, bu bağlamda artık dünyayla rekabet edildiğini belirtti.  Artık rekabet edebilenlerin ayakta kalacağını söyleyen Siber, bu yüzden rekabete hazır olmak gerektiğini kaydetti.

YORGANCIOĞLU

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu da, ülke sanayicisinin çok zor koşullar altında iş yapmaya çalıştığını dile getirerek, bu zor koşulları aşmak için mücadele etmenin önemine işaret etti.

Ülke sanayisinin olası bir çözüme hazır olması gerektiğini vurgulayan Yorgancıoğlu, bu konuda her türlü desteği vermeye hazır olduklarını kaydetti.

Yorgancıoğlu, sanayi bölgelerinin yönetimiyle ilgili yasa tasarısının Bakanlar Kurulu gündemine geldiğini belirterek, önümüzdeki günlerde bu konuda gerekli çalışmaların yapılacağını da dile getirdi.

GÜNDÜZ

Başbakan Yardımcısı Gündüz de, var oluş mücadelesi verilen dönemlerden bugüne aralıksız olarak düzenlenen bu organizasyonda sanayi, ticaret ve hizmet sektöründeki girişimcilerin halkla bira araya geldiğini vurguladı.

“Ülke sanayicimizin en zor şartlarda dahi üretimden kopmadan varlığını sürdürmeye çalıştığı her dönemde bakanlığımız sanayicimizin yanında olmuş, destek olmaya çalışmıştır” diyen Gündüz, bu kapsamda yıllar itibariyle sürekli günün şartlarına uygun olarak revize edilen devlet desteklerinin artarak devam ettiğini kaydetti.

Gündüz konuşmasına şöyle devam etti:

“Ne sevindiricidir ki, yerli üretimde ihracatımızı artırmaya yönelik yurt dışı fuar organizasyonlarına katılım, pazar araştırma faaliyetleri ve uluslararası standart belgelerini alma faaliyetleri artık bir çok sanayicimiz tarafından faydalanılan devlet destekleri halini almıştır.

Yeni uygulamaya koyduğumuz e-ticaret sitelerine üye olma, yurt dışı marka tescili yanında yurt dışı reklam ve ofis açma sanayicilerimiz tarafından benimsenmekte, uygulamaya konulmaktadır.

Bunlara ilaveten, ihracatımızda navlun iadesi ve ihracatı teşvik primi uygulamalarıyla içinde bulunduğumuz siyasi koşullar nedeniyle haksız ödemelere maruz kalan sanayicilerimizin, ihracat koşullarını iyileştirme çabalarımız da devam etmektedir.”

Bakanlığın ve hükümetin öncelikleri arasında yerli üretimi desteklemek ve girişimcilik ruhunu teşvik etmek bulunduğunu dile getiren Gündüz, bu nedenle bakanlık altında bir araya getirilen İhracatçılar Meclisi’nin aylardan bu yana düzenli aralıklarla toplandığına işaret etti.

Ülkede her alanda standartlara uygun üretim yaparak, hizmet vererek kalkınmaya yardımcı olacak en önemli hukuki düzenlemelerden birisi olan Ürün Güvenliği Yasası’nın 2014 yılında yasallaştığını kaydeden Gündüz, “Böylece 2015’te ithalatçılar, 2016’da ise üreticiler için yürürlüğe girecek olan Ürün Güvenliği Yasası ile ithalat ve ihracat yapan firmalarımız doğrudan etkilenecek, bu kapsamda tüketiciye karşı sorumlulukları artacaktır” dedi

“Yine, çok yakın bir zamanda ‘Asrın Projesi’ olarak adlandırdığımız proje kapsamında Türkiye’den ülkemize borularla su gelecektir” diyen Gündüz, şöyle devam etti:

“Bu zengin su potansiyeli ile ülke üretimi yeniden şekillenecek, ihracatta üretim çeşitliğine gidilecektir. Mevcut kaynaklarımızı en verimli şekilde kullanmak ve geleceğe yönelik doğru stratejiler yaratmak için Kıbrıs Türk Sanayi Odası ve her zaman olduğu gibi maddi manevi yardımlarını esirgemeyen Türkiye Cumhuriyeti Yardım Heyeti ile birlikte yürütülen ‘Sanayi Stratejisi Projesi’nin başlamış olmasından duyduğum memnuniyeti burada ifade etmek isterim.”

AĞAR

TC Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Özgür Volkan Ağar ise açılış töreninde yaptığı konuşmada, fuarın KKTC-TC ilişkilerinin geliştirilmesine katkı koyduğunu söyledi.

KKTC’ye uygulanan ambargolara işaret eden Ağar, bu ambargolar nedeniyle oluşan sıkıntıların hafifletilmesi için Türkiye’nin her zaman KKTC için tüm imkanlarını seferber ettiğini ifade etti.

Amaçlarının KKTC’nin kalkınmasına destek vermek olduğunu kaydeden Ağar, Fuar’ın önümüzdeki yıllarda gelişerek devam etmesini diledi.

Konuşmaların ardından açılış kurdelesi kesildi ve fuar alanı gezildi.

1433524771.jpg

1433524835.jpg

1433524845.jpg

1433524781.jpg

1433524791.jpg