Gamze Pir Baykur

Mağusa’da 2015 yılı Aralık ayı içerisinde 25 mg ağırlığında Sentetik Cannabionoid türü uyuşturucu madde ile yakalanan sanık Ümit Ay ile Şengül Akburç dün Mağusa Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılandı. “Kanunsuz uyuşturucu madde alma”, “Kanunsuz uyuşturucu madde verme” ve “Kanunsuz uyuşturucu madde tasarrufu” davalarından yargılanarak suçlu bulunan sanık Ay ile Akburç 3’er ay hapis cezasına mahkum edildi.

Sanık Akburç’un evinde bulunmuştu…

Sanık Şengül Akburç 21 Aralık 2015 tarihinde eniştesi olan Osman Özbayır’ı arayarak gelip kendisini almasını ve eşyalarını toplamak için evine götürmesini istemişti. Özbayır ise sanık Akburç’u arabasıyla alıp Akburç’un evine götürmüş ve sanık Akburç’tan arabanın torpido gözündeki içerisinde uyuşturucu bulunan kağıt parçasını alarak sanık Ümit Ay’a vermesini istemişti. Ayni gün Narkotik ve Kaçakçılığı Önleme Müdürlüğü ekipleri sanık Şengül Akburç’un evinde uyuşturucu olduğu bilgisini alarak konu eve gitmiş ve evin içerisinde Osman Özbayır ve sanık Ümit Ay ile Şengül Akburç’u tespit etmişti. Evde yapılan aramada ise oturma odasında bulunan masa üzerinde 1250 TL nakit para ile kül tablasında içerisinde uyuşturucu madde içeren 2 adet izmarit ve 25 mg Sentetik Cannabionoid türü uyuşturucu bulunmuştu.

Sanıkların benzeri suçlardan sabıkaları var…

Sanık Ümit Ay ile Şengül Akburç’un uyuşturucu suçlarından dolayı sabıkarı da bulunuyor. Sanık Ay, 2011 yılında “Kanunsuz uyuşturucu madde alma”, “Kanunsuz uyuşturucu madde verme” ve “Kanunsuz uyuşturucu madde tasarrufu” suçlarından dolayı 18 ay, sanık Akburç ise 2014 yılında uyuşturucu suçundan dolayı 6 ay hapis cezasına mahkum edilmişti.

Mesutoğlu: “Uyuşturucu suçları çok ciddi boyutlara ulaştı…”

Davanın kararını okuyan Mağusa Ağır Ceza Mahkemesi Yargıcı Mesut Mesutoğlu, sanık Ümit Ay ile Şengül Akburç’u aleyhlerine getirilen davalardan suçlu bularak mahkum ettiğini açıkladı. Sanıkların mahkum  edildikleri suçların ceza hukuku sisteminin en ağır ve ciddi suçlarından olduğunu belirten Mesutoğlu, uyuşturucu suçlarının ağır ceza mahkemesi gündemindeki davaların arasında açık ara farkla en fazla davalar olduğunu söyledi. Mesutoğlu, sanıkların tasarruf ettikleri uyuşturucu türünün ülkemizde en yaygın ve ağır olan Sentetik Cannabionoid türü olduğu anımsatarak kullanıcıların psikolojik dengesini bozup ağır tahribatlara neden olduğuna dikkatleri çekti. Çok ciddi boyutlara ulaşan uyuşturucu suçlarının her geçen gün artış gösterdiğinin altını çizen Mesutoğlu, sanıklara kısa süreli bir hapis cezası vermeyi uygun ve adil bulduklarını belirterek, sanık Ay ile Akburç’u 3’er ay yapis cezasına mahkum etti.