Akansoy, 1975 yılından kalma bir yasa olan Siyasal Partiler Yasası’nda yapılacak çalışma ile ülkede çok daha demokratik ve etkin siyasi partileri üretebilecek bir yasal düzenlemeyi olanaklı kılmayı hedeflediklerini söyledi.

Akansoy, “Günümüzde siyasetin itibar kaybettiğinden bahsediyoruz. Siyasetin istediğimiz noktada olmadığını söylüyor ve tartışıyoruz. Bununla ilgili yapılan kamuoyu araştırmalarını tartışıyoruz. İşte önümüzde çok ciddi yol ve fırsat vardır. Bu Siyasal Partiler Yasası’nı eğer hep birlikte istediğimiz noktaya taşır isek emin olunsun ki siyasette nitelik artışı kalite artışı kendiliğinden gelecektir. Çok daha demokratik bir ülke için çok demokratik siyasi partiler oluşumuna sebebiyet verilebilecektir” dedi.

Akansoy, milletvekillerinin istifası ve bir başka partiye geçmesiyle ilgili tartışmalara ilişkin de şunları söyledi:

“Büyük nüfuslu ülkelerde herhangi bir milletvekillinin istifa edip başka bir partiye geçmesi yasaklanmamıştır. Yasak doğru bir tavır olarak algılanmamaktadır. Ancak bizim 50 tane milletvekilimiz vardır. 50 tane milletvekilinin 4 veya 5 tanesi eğer istifa edip başka bir partiye geçer ise bütün siyasal sistem olduğu gibi değişir. Bizim buradaki duruşumuz, yeni yasada öngörülen herhangi bir milletvekilli partisinden istifa edebilir, milletvekilliğini bağımsız olarak sürdürür ama herhangi bir kabinede veya komitede görev alamaz. Dönem sonuna kadar bağımsız olarak görevini sürdürür ve bir başka partiye geçemez. Bizim duruşumuz şuanda budur. Ve komitede bu madde üzerinde hem fikirlik vardır.”

Akansoy, milletvekilli transferinin yanı sıra milletvekili adaylarının ön seçimle belirlenmesi; siyasi partilerin mali denetiminin Sayıştaylık yardımıyla Anayasa Mahkemesi tarafından yapılması; siyasi partilerin her seçim bölgesinden ve her cinsiyetten en az yüzde 40 oranında aday göstermesine ilişkin maddelerin de önemli olduğunu söyledi.

Her Perşembe Genel Kurul çalışmalarının ardından komitenin toplanarak, Siyasal Partiler Yasası üzerinde görüşmelerde bulunduğunu da belirten Akansoy, toplumdan gelecek görüşlerin dikkate alınmasıyla yaklaşık 2 aylık sürede yasanın tamamlanabileceğini ifade etti.