Sağlık Bakanı Faiz Sucuoğlu, dünyada yüzde 1 olan Çölyaklı sayısının, KKTC’de 150 kişide 1  oranında olmasının beklendiğini söyledi.

Sucuoğlu, Dünya Çölyak Günü nedeniyle Sağlık Bakanlığı’nda basın toplantısı düzenledi. Toplantıda, Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi Müdürü Emine Güllüelli de hazır bulundu.

Sağlık Bakanı Sucuoğlu, toplantıda yaptığı konuşmada, KKTC’de Çölyak ile ilgili 4 bin çocuk üzerinde yapılan tarama sonuçlarının ileriki günlerde açıklanacağını ancak dünyada yüzde 1 olan çölyaklı sayısının, KKTC’de, 150 kişide 1  civarında çıkmasının beklendiğini söyledi.

Çölyak rahatsızlığının ömür boyu besin alımına dikkat edilmesi gereken bir rahatsızlık olduğunu dile getiren Sucuoğlu, arpa, buğday, yulaf gibi tahıllarla ilgili besinlerin çocuklarda rahatsızlık yaratması durumunda, ailelerin vakit geçirmeden doktora başvurması gerektiğini bildirdi.

Çölyakın, önlem alınmaması durumunda kansere kadar varabilecek sonuçlar doğurabileceğine işaret eden Sucuoğlu, 9 Mayıs’ın, bu hastalığın tartışılması ve toplumun bilgilendirilmesi adına seçildiğini ifade etti.

Ömür boyu gluten içeriği olmayan beslenme şekli gerektiğini belirten Sucuoğlu, okul kantinlerinde bu bilincin henüz gelişmediğini ve glutensiz ürünlerin de marketlerde çok yüksek fiyatlarla satışa sunulduğuna işaret etti.

Sucuoğlu, maddi anlamdaki bu külfeti ortadan kaldırmak için girişim yapacaklarını ve farkındalığın artırılması için bugün Kumsal Parkı yakınlarında bir etkinlik düzenlendiğini söyledi.

1462799216.jpg

GÜLLÜELLİ

Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi Müdürü Emine Güllüelli de konuşmasında, öğleden sonra gerçekleşecek etkinliğin, geçen yıl kurulan Çölyakla Yaşam Derneği’nin bir organizasyonu olduğunu söyledi.

Güllüelli, derneğin yapılan taramayla birlikte faaliyete geçtiğini ve bu rahatsızlığı bir şekilde yaşayan, zorluklarını bilen gönüllülerden oluştuğunu belirtti.

Çölyaktan, teşhis konuluncaya kadar “hastalık” olarak bahsedildiğini ancak bu rahatsızlığa sahip olan kişilerin “Çölyaklı” olarak adlandırıldıklarını hatırlatan Güllüelli, yapılan taramanın beklenenin üzerinde bir ilgiyle karşılandığını da söyledi.

Yapılan saha çalışmasının sonuçlarının, 18 Mayıs’ta bir sunumla açıklanacağını dile getiren Güllüelli, hastalığın kesin teşhisinin ince bağırsak biyopsisiyle ortaya çıkabileceğini de sözlerine ekledi.

“GIDA DENETÇİSİ NASIL OLUNUR” KATILIM BELGELERİ DE DAĞITILDI

Sağlık Bakanı Faiz Sucuoğlu, daha sonra yerel yönetimlerle işbirliği çerçevesinde Dikmen Belediyesi Sağlık Ekibi’ne, “Gıda Denetçisi Nasıl Olunur” konulu gıda güvenliği ve denetimleriyle ilgili eğitime katılmalarından dolayı “Katılım Belgelerini” takdim etti.