Türkiye Cumhuriyeti’nde adı yolsuzluk olayına karışan eski bakanlar Zafer Çağlayan, Egemen Bağış, Muammer Güler ve Erdoğan Bayraktar ile ilgili nihai kararın, ayın son günlerinde Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu tarafından verileceği kaydedildi.

AK Parti Kastamonu Milletvekili Hakkı Köylü başkanlığındaki Meclis Soruşturma Komisyonu'nun; eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, eski AB Bakanı Egemen Bağış, eski İçişleri Bakanı Muammer Güler, eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın Yüce Divan'a gönderilmemesi yönünde verdiği kararın ardından gözler Genel Kurul'a çevrildi.

Soruşturma Komisyonu'nun kararın ardından bundan sonraki sürecin nasıl işleyeceği, Anayasa ve İçtüzük'te belirlenmiş durumda. Soruşturma Komisyonu'nun süresi 9 Ocak Cuma günü doluyor. Komisyon'un raporunu 9 Ocak Cuma günü TBMM Başkanlığı'na vermesi durumunda, 19 Ocak Pazartesi gününe kadar bastırılıp dağıtılacak. Soruşturma Komisyonu'nun raporu, kitapçık olarak bastırılacağı gibi, TBMM'nin internet sayfasında da yer alacak. Rapor, bu durumda en geç 29 Ocak Perşembe günü Genel Kurul'da görüşülecek.

Genel Kurul'da rapor üzerinde Soruşturma Komisyonu adına bir milletvekili, 6 milletvekili ile hakkında soruşturma açılması istenen eski Bakanlar konuşacak. Eski Bakanların konuşma süresi sınırlandırılamıyor.

Komisyon'un Yüce Divan'a sevk etmeme kararına karşılık, Genel Kurul'da aksi yönde önerge verilebiliyor. Muhalefetin bu yönde vereceği önergeler de Genel Kurul'da gizli oylamaya tabi tutulacak. Bu durumda her Bakan için Genel Kurul'da ayrı ayrı gizli oylama yapılacak. Gizli oylamada Yüce Divan'a gönderilmesi için nitelikli çoğunluk aranacak. Oylamada 276'nın yakalanmaması durumunda, kabul oyları fazla olsa bile, Yüce Divan'a sevk gerçekleşmemiş olacak.

Meclis'teki siyasi parti gruplarında, Meclis soruşturması ile ilgili görüşme yapılamıyor ve karar alınamıyor.

TBMM Genel Kurulu'nda Yüce Divan'a sevk kararı alınması halinde dosya, en geç yedi gün içinde TBMM Başkanlığınca dizi pusulasına bağlanarak Anayasa Mahkemesi Başkanlığı'na gönderilecek. Genel Kurul'da, Yüce Divan'a sevk etmeme kararı çıkması Soruşturma ile ilgili tüm belgeler arşive kaldırılacak.