Hüseyin ÇİÇEK

 Kuzey Kıbrıs’ta ölümlü trafik kazalarına en fazla 7 yıl hapislik öngören ceza yasasının meclis tarafından  değiştirilmemesi nedeniyle, iki yıl önce Yeniboğaziçi’nde meydana gelen ve polis memuru Ahmet Gözügüzel’in ölümüyle sonuçlanan trafik kazasının sanığı Ferhan Altunç’a mahkeme tarafından 4 yıl hapislik verildi. 

Ölümlü kaza sonrasında 2 yıldan beri içi kan ağlayan ve mahkeme sonucunu bekleyen Gözügüzel’in annesi duruşma salonundan ağlayarak ayrıldı. Talihsiz anne daha sonra karara isyan ederek, “Oğlum geri gelmeyecek” diye feryat etmeye başladı.

Karar dün açıklandı…

Gazimağusa’ya bağlı Yeniboğaziçi’nde 26 Haziran 2013 tarihinde meydana gelen ve ağır yaralandıktan sonra 18 Temmuz 2013 tarihinde tedavi gördüğü Gülhane Askeri Tıp Akademisinde Ahmet Gözügüzel’in ölümü ile sonuçlanan trafik kazasının kararı dün açıklandı. 

Gazimağusa Ağır Ceza Mahkemesi kazada kusurlu bulduğu Ferhan Altunç’u 4 yıl hapse mahkum ederken, Gözügüzel ailesi cezayı az, Altunç’un yakınları ise fazla buldu. 

Karar sonrası Ahmet Gözügüzel’in annesi ağlayarak salondan çıktı, mahkeme önünde yakınları tarafından sakinleştirilmeye çalışılan acılı anneye sağlık ekipleri de müdahale etti.

Altunç’un yakınları kararı çok buldu

Ahmet Gözügüzel’in acılı annesi yakınları tarafından sakinleştirilmeye çalışılırken Altunç’un teyzesi ile akrabası olduğu öğrenilen bir genç kararı ağır bularak, “bu kadar cezayı hak etmedi” şeklinde tepki gösterdi, Gözügüzel’in eniştesinin de “Ahmet te ölmeyi haketmedi” demesi üzerine tansiyon bir anda yükseldi. 

“Siz 2 yıl sonra sarılıp öpeceksiniz, ya ben?”

Ahmet Gözügüzel’in acılı annesi daha fazla dayanayıp, “ 2 yıl sonra çıkıp yine gezecek, siz onu sarılıp öpeceksiniz, ama benim oğlum geri gelmeyecek” diyerek tepki gösterdi. Polisin zamanında müdahalesi ile gerginlik büyümeden yatıştırılırken Gözügüzel’in ailesi de mahkeme binasından ayrıldı.

“Her organ ve bireye önemli görevler düşüyo…”

Davanın kararını Gazimağusa Ağır Ceza Mahkeme heyeti başkanı Kıdemli Yargıç Peri Hakkı okudu, davanın olgularına kısaca değinen Hakkı, sanığın 26 Haziran 2013 tarihinde yönetimindeki FK 325 plakalı aracı ile Yeniboğaziçi’nden Gazimağusa-Karpaz anayolu istikametine seyrettiği esnada direksiyon hakimiyetini kaybederek yolun sağına geçtiğini ve karşı yönden gelen Ahmet Gözügüzel yönetimindeki JR 790 plakalı motosikletin önünü tıkayarak ağır yaralanma ile meydana gelen bir trafik kazasına sebebiyet verdiğini söyledi. Kaza sonucu ağır yaralanan Ahmet Gözügüzel’in 18 Temmuz 2013 tarihinde tedavi gördüğü Ankara Gülhane Askeri Tıp Akademisinde hayatını kaybettiğini anlatan Hakkı, sanığı gerek kendi kabul beyanları gerekse iddia makamının mahkemeye aktardığı olgular ışığında suçlu bulup mahkum ettiklerini açıkladı.  

Sanığın işlemiş olduğu suçun 7 yıla kadar hapislik cezası öngördüğünü anımsatan Hakkı,  ölümlü trafik kazalarının her geçen gün arttığını ve aile fertlerinin büyük acılar yaşamasına neden olmaya devam ettiğini söyledi. Ölümle sonuçlaran trafik kazalarının önlenmesi için toplumun her organ ve bireyine görev düştüğünü vurgulayan Hakkı, özellikle yasama organına büyük görevler düştüğünün altını çizdi.

“Müteveffanın kesinlikle katkısal kusuru yoktur…”

Büyük acılara neden olan ve ülkenin kanayan yarası olan ölümlü trafik kazalarında mahkemelerinde ibret verici ve caydırıcı olması bakımından kamu yararı gereği hapislik cezası verilmesinin gerekliliğini vurgulayan Hakkı, sanığın hız sınırının üstünde süratli bir şekilde araç kullandığını ve sağ şeride geçerek müteveffanın önünü tıkadığını belirterek, sanık Ferhan Altunç’un tamamen kusurlu  bulunduğunu söyledi. Hakkı, savunma avukatının katkısal kusur iddiasını dikkate almadıklarını belirterek, müteveffanın kazada kesinlikle katkısal kusurunun bulunmadığını ifade etti.
 
“İbret verici bir hapislik cezası vermeyi uygun gördük”

Sanığın psikolojik travma yaşamasını, genç olmasını ve suçunu kabul ederek adaletin erken tecellisine katkıda bulunmasını da sanık lehine değerlendirdiklerini söyleyen Hakkı, sanığa caydırıcı ve ibret verici bir hapislik cezası vermeyi uygun ve adil bulduklarını belirterek sanık Ferhan Altunç’u 4 yıl hapis cezasına mahkum ettiklerini açıkladı.