Suna Erden

KKTC’de son üç yılda çeşitli nedenlerden dolayı 40 bine yakın Türkiyeli işçinin ülkeyi terk ettiği belirtilirken, inşaat sektörü başta olmak üzere turizm, otelcilik, restoran gibi hizmet sektörü kalifiye eleman sıkıntısı çekiyor. İnşaat Müteahhitleri Birliği, Taşeronlar Birliği, af çıkarılması için hükümette talepte bulunurken, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Hamza Ersan Saner, muhaceret affı konusunu yine gündeme taşıdıklarını, ülkede çalışma yaşamının düzenlenmesi ve kolaylaştırılması adına yapılması gereken çok iş olduğunu, bir takım yasal düzenlemelerin hayata geçmesi gerektiğini açıkladı. Star Kıbrıs’a açıklama yapan Taşeronlar Birliği Başkanı Osman Amca, ülkede acilen kalifiye elemana ihtiyaç olduğunu dile getirdi. Son üç yılda 40 bin işçinin ülkeyi terk ettiğini belirten Amca, “Gidenlerden 10 bini geri dönerse inşaat ve hizmet sektörü rahatlar” ifadelerini kullandı. Taşeronlar Birliği Başkanı Amca, işçiler için çıkarılacak muhaceret affının yanı sıra işverenler için de sicil ve vergi affı çıkarılması gerektiğini belirterek, “Muhaceret affı tek başına yeterli olmayacaktır. Birçok işverenin vergi ve sicil affına ihtiyacı vardır. Bu nedenle hem işçi hem de işvereni kapsayacak genel bir af çıkarılmalıdır” dedi. 

10 BİN KİŞİ GELDİ ANCAK İŞLER YÜRÜMEDİ 

Geçtiğimiz hafta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Hamza Ersan Saner’i ziyaret ederek iş yaşamındaki sıkıntıları dile getirdiklerini kaydeden Amca, çalışma izni konusunda kolaylıklar olması işçi ve işverenleri kapsayan bir genel af çıkarılmasını talep ettiklerini ifade etti. Özellikle inşaat sektöründe işçi bulmanın büyük bir sorun haline geldiğini kaydeden Amca, ayrıca otel, restoran gibi hizmet sektöründe de kalifiye elaman kalmadığını dile getirdi. Üçüncü dünya ülkelerinden 10 bine yakın işçinin KKTC’ye geldiğini ancak bu işçilerin inşaat ve hizmet sektöründe verimli olmadığını kaydeden Amca, “Dilini bilmediğimiz insanlara iş öğretmeye çalışıyoruz ancak yine de verim alamıyoruz” dedi. 

BİR KISMI GELSE TAMAM 

Amca, işverenlerin sorumsuzluğu ve başka nedenlerden dolayı çalışma izni yapılmayan ve vize borcu oluşan birçok işçinin bu nedenden dolayı KKTC’ye geri gelemediğini ifade ederek, çıkarılacak af ile hedeflerinin inşaat sektörüne bin 500 işçi kazandırmak olduğunu dile getirdi. Amca, ayrıca hizmet sektörü ve inşaat sektörü için toplamda 10 bin çalışana ihtiyaç duyulduğunu açıkladı. Son üç yılda 40 bin işçinin ülkeyi terk ettiğini belirten Amca, “Gidenlerden 10 bini geri dönerse inşaat ve hizmet sektörü rahatlar” ifadelerini kullandı. Amca, ayrıca çalışma izni konusunda da sıkıntılar yaşandığını, izin çıkarmanın işkenceye döndüğünü, işveren ve işçinin birçok daire gezmek zorunda kaldığını ifade ederek, yapılacak çalışma ile çalışma izinlerinin tek bir merkezde toplanmasının öngörüldüğünü dile getirdi. 

HEM İŞÇİ HEM DE İŞVERENE BİR ŞANS 

Taşeronlar Birliği Başkanı Amca, işçiler için çıkarılacak muhaceret affının yanı sıra işverenler için de sicil ve vergi affı çıkarılması gerektiğini belirterek, “Muhaceret affı tek başına yeterli olmayacaktır. Birçok işverenin vergi ve sicil affına ihtiyacı vardır. Bu nedenle hem işçi hem de işvereni kapsayacak genel bir af çıkarılmalıdır. Bugün af çıksa dahi muhaceret affından yararlanacak kişinin iş bulması ve izinlerinin yapılabilmesi için işverene bir şans verilmelidir” şeklinde konuştu. İnşaat sektöründeki birçok iş insanının çek yasağına girdiğini, bu yasaktan dolayı bankalardan kredi çekemediğini dile getiren Amca, “20 yıl önce dahi çek yasağına girseniz,20 yıl sonra kredi alacağınızda karşınıza çıkıyor. Çek yasağına girenlere bankalar kredi vermediği için işlerini yürütemiyor” şeklinde sözlerini noktaladı.