Özlem Çimendal

Mahmut Yağmur Kıbrıs’ta 6 kişiyle başladıkları el yapımı yorgan zanaatının geriye kalan tek temsilcisi. Kıbrıs’ın tek yorgancısı olan Mahmut Usta vefasızlıktan şikâyetçi…

1980’den bu yana adanın tek yorgancı ustası 40 yıldır çırak yetiştiremedi…

İleriki nesillerin el yorganının ne olduğunu bilmeyecek olması nedeniyle oldukça üzgün olan yorgancı Mahmut usta “İleride bana bir şey olduğunda bu zanaatın bitecek olması beni gerçekten çok üzüyor” dedi.

İş yetiştiremediği günleri özlüyor

Eskiden insanların el yapımı yorgan kullandığı günleri hatırlatan yorgancı Mahmut Usta yaptığı çeyizlerde 6-7 yorgan diktiği, iş yetiştiremediği günleri özlüyor.

“Teşvik bir yana manevi destek de yok”

Mesleğe maddi destek bir yana manevi desteğin bile olmadığından yakınan Mahmut Usta, “Maddi desteği ve teşviki bir tarafa bıraktım, manevi olarak bir çırak bile yetiştiremiyorum bu çok acı” şeklinde konuştu.

“Endüstriyel ürünler kimyasalken, el yapımı yastık, yorganlar sağlıklı”

El yorganına artık talep olmadığını kanserojen madde içeren hazır yorgan, yastıkların ön planda olduğunu da üzülerek ifade eden Mahmut Usta, “Yeni sanayi tipi yatak yorgan ve yastıkların kansorejen madde içerdiği bilim çevrelerince de dile getiriliyor. Eski yorgan ve yataklar saf yünden yapıldığı için oldukça sağlıklı. Ama bunu kimseye anlatamıyorsunuz” ifadelerini kullanarak, hem gelecek toplumun sağlığı için hem de mesleğin sonraki nesillere aktarımı için oldukça endişeli olduğunu dile getirdi.

“Saf koyun yünüyle yapılıyor”

Kimyasal maddelerle yapılan ve insanların ömrünün yarısını geçirmek zorunda olduğu yastık, yorgan ve yatakların insan sağlığı açısından oldukça zararlı olduğuna da dikkat çeken Mahmut Usta, “Yeni hazır ürünlerde tamamen kimyasal maddeler kullanılırken, eski yatak, yorganlarda saf koyun yünü ve pamuk kullanılıyor. Sağlık açısından oldukça faydalı” dedi.

Kimyasal yastık yorganlar kansere davetiye çıkarıyor

Kimyasal maddeler arttıkça görülen hastalıkların yanı sıra kanser artışları arasındaki bağlantıya da dikkat çeken Mahmut Usta, “Günümüzde birçok hastalık baş gösteriyor. Hele ki kanser artık grip gibi etrafımızdakileri bizden alıp, koparıyor. Her yanımız hazır ürünler ve kimyasal maddelerle kaplı. Bunların insan sağlığı üzerindeki etkilerini bilmeyen yok. Günümüz modern dünyasının konforu arttıkça sağlık kalitesi düşüyor” şeklinde konuştu.