Melin DOBRAN

Meteorolojinin günler öncesinden uyarı yapmasına rağmen, Başkent Lefkoşa dün yaklaşık 40 dakika süren yağmura hazırlıksız yakalandı ve kelimenin tam anlamı ile suya gömüldü.
Yaz mevsimine sayılı günler kala yağan sağanak, Lefkoşa’da 40 yıldır düzeltilemeyen alt yapı sorununu yeniden gözler önüne serdi.

Şiddetli yağmur ve dolunun teslim aldığı Başkent’te, başta Sanayi bölgesi olmak üzere, Metehan’daki sosyal konutlar bölgesi ile Bakanlıklar bölgesinde birçok ev ve işyerini su bastı, şehrin caddelerinde trafik akışı tıkandı, çok sayıda araç yolda kaldı.

Lefkoşa Türk Belediyesi, İtfaiye ve Sivil Savunma ekipleri bölgelerdeki su baskınları karşısında seferber olarak zor durumda kalan vatandaşların ve sürücülerin yardımına koştu.

Lefkoşa’ya 45 kg yağış düştü

Meteoroloji Dairesi, yağışlı havanın bugün de etkili olacağını, özellikle öğleden sonra yer yer sağanak veya gök gürültülü sağanak yağmur beklendiğini bildirdi. 
Meteoroloji Dairesi Müdürü Raif İlker Buran yaptığı açıklamada, en çok yağışın, 45 kg ile Lefkoşa merkezde kaydedildiğini söyledi.

Sanayi bölgesi koktu

Sel baskını en çok Lefkoşa Organize Sanayi Bölgesi’ni etkisi altına aldı. Birçok araç su altında kalırken, rögarlardan taşan su bölgeye pis koku yaydı. Her yıl ayni sorunu yaşamaktan bıktığını dile getiren sanayi esnafı, kendi imkânlarıyla aldığı tedbirlerin yetersiz olduğunu söyledi. Bölgenin hemen hemen her yerinde görülen çöp yığınlarını, sular farklı yerlere taşıdı.

Metehan sokakları dereye döndü

Yağmurdan sonra sokakları dereyi andıran Metehan bölgesinde ise durum içler acısıydı.
Metehan Muhtarı Emine Davutoğlu, bu kadar seneden beridir, bölgede ilk defa bu şekilde sel baskını olduğunu söyledi. 

Davutoğlu, “Gerçekten bu bir felakettir. Yetkililerin bunu görüp önlem almasını istiyoruz. Hakikaten Metehan’ın, özellikle Aydemet Mahallesi’nin alt yapı sorunu hep vardır. Bu Mehmet Ahmet Küçük Caddesi’nin de orta yer dediğimiz yer, çukur olduğu için sürekli bu sorunu yaşıyoruz. Yetkililerden duyarlı olmalarını ve önlem almalarını istiyoruz. Vatandaşlar ve öğrenciler geldi, evlerine çıkamadılar. Çok kötü bir durum. Araçlarımız sular altında kaldı” şeklinde konuştu.