Geçitkale’ye bağlı Çınarlı Köyü’nün simgesi haline gelmiş ve yüzlerce yıldır bu topraklara kök salan anıt çam ağacı tamamıyla bir senede kurudu.

Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulu’nun himayesinde olan, tahminlere göre 400 yıllık olan anıt çam ağacı için Orman Dairesi’nin yaptığı çalışmalar sonuç vermedi. Bu durumdan oldukça rahatsızlık duyan Çınarlı Köyü sakinleri anıt çam ağacının yavaş yavaş kurumasına isyan etti.

Çınarlıyı Sevenler Derneği Üyelerinden Mustafa Kemal Oltan “5 yıl önce ağaçta bir hastalık olduğu tahmin edildi ve Orman Dairesi'ne dilekçe verildi. Fakat bu durumla ilgilenen biri olmadı. Bu yıl tekrardan ağacın kurumaya devam ettiği görülünce bu kez de Kaymakamlığa dilekçe verildi ve Geçitkale Belediyesi'ne durum hakkında bilgi verildi. Fakat onlarda bu durumla çok fazla ilgilenmediler.” şeklinde açıklamada bulundu.

Anıt Ağacı olarak adlandırılan 400 yıllık çam ağacı için endişelenen dernek üyelerinden Hüsrev Bektaş “Şubat ayında anıt ağacının kurumaya devam ettiğini görünce belediyeye müracaat yapılarak ağacın son durumu hakkında bilgi verildi. Onlarda Orman Dairesi'ne bildirerek buraya bir ekip yönlendirdiler. Orman Dairesi'nden buraya yönlendirilen ekip durum ile ilgili incelemeler yaptı ve Anıt Ağacı’nın bir çeşit mikrobik hastalığa yakalandığını, bu hastalığı önlemek için ilaçlama yaptıklarını söylediler." dedi.

"Biz bu işin daha ciddiye alınması için hem Kaymakamlığa hem de İç İşleri Bakanlığı'na müracaatta bulunduk. Tekrardan buraya bir ekip yönlendirerek incelemelerde bulundular ve farklı bir yöntemle ağacın kurumasını engellmeye çalıştılar.” şeklinde bilgi veren Bektaş ağacın bu durumdan kurtulma şansının %25 olduğunu belirtirken yine de ellerinden geleni yapacaklarına ve bu konuda yetkililerden de  yardıma ihtiyaçları olduğuna değindi. (MHA)  

dsc_0402.jpg

dsc_0391.jpg

dsc_0394.jpg