Raif Uzkan

41. KKTC Uluslararası Fuarı’nın açılışı dün akşam yapıldı.

Açılışa, Meclis Başkanı Sibel Siber, Başbakan Hüseyin Özgürgün, TC Lefkoşa Büyükelçisi Derya Kanbay, Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun, Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, Sanayi Odası Başkanı Mustafa Kaymak, bazı milletvekilleri, katılımcı firmaların yetkilileri, ihracatçılar katıldı.

KKTC’den 120, TC’den 30 olmak üzere 150 firmanın ürünlerini sergileyeceği fuar 18 Haziran’da sona erecek.

ATUN

Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun, fuarın açılışından önce yaptığı konuşmada, 41 yıl önceden başlayan ve ülke tanıtımına, sanayisine, yerel değerlerine sahip çıkılarak gelinen noktada KKTC’nin, ekonomik ve siyasi statüsünü yükseltmek adına mücadeleyi sürdürdüğünü dile getirdi.

Anavatanın yoğun desteğiyle, “biz de varız” ve “biz de bu dünya toprakları üzerinde var olmaya devam edeceğiz” dercesine verilen uğraşların son yıllarda çok yükseklere taşındığını söyleyen Atun, KKTC’nin tüm ambargo ve haksız uygulamalara rağmen kendi sermayesi ve kendi emeğiyle önemli işler başaran bir ülke konumuna geldiğini kaydetti.

Ulusal Birlik Partisi’nin tek başına iktidar olduğu dönemden itibaren alınan ekonomik tedbirler ve mali disiplin politikalarıyla reel sektörün desteklenmesi adına sağlanan mali desteklere de değinen Atun, Türkiye’den kabloyla elektrik getirilmesi ile milli gelir kaybının ve maliyetlerin azaltılarak sanayici ve halkın daha sürdürülebilir maliyetlerle buluşturulacağını ifade etti.

“Hükümet olarak yegâne çabamız, ekonomi politikalarımızla, yatırım projelerimizle, özel sektöre sağladığımız teşvik ve desteklerle halkımıza daha refah, daha mutlu ve daha yüksek yaşam standartlarına ulaşan ülke koşulları sunmaktır” diyen Atun, TC’nin verdiği maddi-manevi desteklere teşekkür etti.

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin Akdeniz’de çok uluslu ülkelerle yaptığı anlaşmalara da değinen Atun, bu kaynakları Rum tarafının tek başına tüketmesine izin verilemeyeceğini, Türkiye’den mevkidaşı Berat Albayrak’la yaptığı görüşmelerde Türk Petrolleri Anonim Ortaklığı’nın da bölgeye sondaj platformu kurup çalışmalarına başlaması konusunda fikir birliğinin oluştuğunu söyledi.

1497028965.jpg

KAYMAK

Kıbrıs Türk Sanayi Odası Başkanı Mustafa Kaymak da, sürdürülebilir ekonomik kalkınmanın üretmekle mümkün olabileceğini söylediği konuşmasında, üretimden kopan toplumların ya yok olduklarını ya da yardıma ihtiyaç duyduklarını belirtti.

Kaymak, inşaat, gıda, içecek, mobilya vb. nice ürünün sergileneceği fuara halkı davet ederek, fuar sayesinde halkın yerli üreticiyi daha yakında takip edebileceğini ifade etti.

Kaymak’ın konuşmasının ardından TC Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi’nin mesajı da okundu.

ÖZGÜRGÜN

Başbakan Hüseyin Özgürgün de, uluslararası fuarın 41 yıllık sürecinde, katılım istatistiklerine bakıldığında ülkede insanların geleceğe ilişkin büyük hayalleri, heyecanları bulunduğunu kaydetti.

Üreticilere, tüm katılımcılara, fuarın hazırlanmasında emeği geçenlere teşekkür eden Özgürgün,  fuarın ülkede üretilen ürünlerin yanı sıra ithal ürünlerin tek çatı altında sergilenmesi ve üreticilerin dış dünyayla buluşma imkânı yakalaması ve KKTC ile TC firmalarının ticari ilişkilerinin gelişmesi açısından önemli olduğunu kaydetti.

Özgürgün, fuarların, üreticilerin ya da ithalatçıların en son yenilikleri de ortaya koyarak ürünlerini tüketiciye sundukları, ülkede arz ve talebin buluştuğu, çeşitli sektör temsilcileri ve ziyaretçiler için yeni açılımların sergilendiği platformlar ve önemli fırsatlar olduğunu söyledi.

Her platformda KKTC’ye ve dolayısıyla Kıbrıs Türk halkına uygulanan ambargoların ne kadar haksız olduğunu dile getirirken, aynı zamanda bütün imkânları kullanarak bu ambargoların kaldırılması için uğraş verdiklerini vurgulayan Özgürgün, başta GKRY olmak üzere, Kıbrıslı Türkler aleyhine yürütülen ticari ambargoya rağmen, ürettiğini ihraç eden firmaların her yeni gün artmakta olduğunu memnuniyetle gördüklerini belirtti.

Bu firmaların devlet imkânlarını zorlayarak desteklenmesinin hükümetlerin başlıca görevleri olduğunu kaydeden Özgürgün, devlet olarak yurtdışı fuar ve tanıtım faaliyetlerinin desteklenmesi ve gelişen teknolojileri yakalayabilmeleri için kredi olanaklarının artırılmasının ekonomi için hayati önem taşıdığını anlattı.

Bu yılki fuarda ziyaretçi sayısının 100 bine ulaşmasını hedeflediklerini söyleyen Özgürgün, katılım artışının, hükümetin ülke ekonomisindeki öncelikli hedefi olan sanayicinin önünü açmak amacıyla üretime destek ve kaliteli üretim için teşvik programlarını artırarak sürdürme hedeflerinin doğruluğunu desteklediğini de belirtti.

Yerli üretimin ithalata olan oranının ve Gayrı Safi Milli Hasıla’daki payının yükseliyor olmasının, yarınlara umutla bakıldığının habercisi olduğunu söyleyen Özgürgün, her yeni yıl katılımcı firma ve buna paralel ziyaretçi sayısının artış gösterdiği fuarın mekan taleplerini karşılamada zorlanması ve yeni arayışlara yönelmesinin sıkıntılı olsa da sonuç itibarıyla memnuniyet verici olduğunu ifade etti.

SİBER

Son konuşmacı Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber de, 2 günden bu yana gerçekleşen “Kütüphane Müze ve Arşiv konusunda yeni açılımlar” çalıştayında uzmanları dinleme fırsatı bulduğunu ve buradan, bilgi çağına ayak uyduramayanların yok olacağı sonucunun ortaya çıktığını anlattı.

Siber, KKTC Uluslararası Fuarı’nın 100 bin ziyaretçi hedefiyle açıldığına atıfta bulunarak, Fuarın sanal ortamlarda da görünür olduğu takdirde bu sayının hayal edilemeyeceğini söyledi.

Tüm kurumların, bilgileri sanal ortamda muhafaza edip korumasının önemine işaret eden Siber, bugün iletişimdeki gelişmeler sayesinde ambargonun da bir raddeye kadar delinebildiğini, tek tıkla alışveriş yapılabildiğini, ürünlerin dünyaya pazarlanabildiğini kaydetti.

Fuarda çıkan sonuçların yarattığı ivmeyle tüm ambargolara karşı ve dünyada yer alabilmek adına çabaların yükseltileceğini belirten Siber, sonuçların tüm kurum ve kuruluşlarla paylaşılacağını ve daha iyiye gidileceğine inandığını söyledi.

Siber, “Bir ülkenin varlığı, yaşam kalitesinin yüksekliği, gelişen ekonomi ve ülke insanının huzur ve mutluluğuyla ilgilidir. Bu yüzden her alanda bütün bu gelişmeleri yapmaya çalışırken, sosyal adalet ve hukuk ilkesini de göz önünde bulundurmamız gerekiyor” diyerek sözlerini tamamladı.

Konuşmaların ardından Cumhuriyet Meclisi Başkanı Siber, Başbakan Özgürgün ve bakanlar kurdeleyi keserek Fuarın açılışını yaptı,  fuarı gezdi.