Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Hamza Ersan Saner,  CTP’nin başvurusu ve Anayasa Mahkemesi’nin ara emri kararıyla durdurulan Muhaceret Affı’ndan 45 günde 2 bin 697 kişinin yararlandığını, affın normal süresi olan 90 güne tamamlanabilmesi halinde bu sayının 5-6 bini bulacağını ifade etti.

Bakanlık basın bürosunun açıklamasına göre Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Hamza Ersan Saner Diyalog TV’de katıldığı Detay programında, 29 Eylül’de durdurulan Muhaceret Affı’nın yasalaşması için dün Bakanlar Kurulu tarafından Meclis’e gönderildiğini ve en kısa zamanda yasalaşarak yürürlüğe gireceğini söyledi.

Bakan Saner, 2005 yılında CTP-DP hükümetinin aynı affı Anayasa’nın 112. maddesine dayanarak, yasa hükmünde kararname ile çıkardığını anımsatarak, o dönemde kendilerinin  bu affın halkın yararına olduğunu düşündükleri  için mahkemeye taşımadıklarını belirtti.

CTP’nin amacının üzüm yemek değil bağcıyı dövmek olduğunu savunan Saner, CTP’nin yasa hükmünde kararname ile ilgili bilgi verilmediği yönündeki açıklamasının yanlış bilgi olduğunu, konunun politikaya alet edilmemesi gerektiğini belirtti.

“SOSYAL SİGORTALAR’IN YAPISI SAĞLAM”

Saner, Sosyal Sigortalar Dairesi’nin borçları ve ekonomik durumunun son günlerde sıkça gündeme geldiğini, bunu anlamakta zorlandığını, bu borcun dün oluşmadığını sistemin yıllar yılı Sigortalar’a yüklediği bir borç olduğunu söyledi.

Sigortalar’ın yapısının sağlam olduğunu belirten Saner, “2008 yılından itibaren devlet dahil kadrolu alınan ve alınacak tüm personel, aynen özel sektördeki gibi Sosyal Sigorta emeklisi olacaktır” dedi.

“13. MAAŞ ÖDENECEK”

Saner, 13. maaşın ödenmeye devam edeceğini, ancak dünyada eşi olmayan bir uygulamanın; 12 prim ödeyip, 13 maaş veren tek ülkenin KKTC olduğunu ifade etti.

Bakan Saner, Sigortalar’ın çalışandan aldığı ile emeklisini ödeyebildiğini ifade ederek, 13. maaştan dolayı ortaya çıkan farkın devlet tarafından sübvanse edilebilmesi gerektiğini söyledi.