Ülkemizde çalışan meslek erbabı TC vatandaşı işçilerin sayısında son yıllarda büyük azalma oldu. Son iki yılda ülkemizde çalışan 50 bin TC vatandaşının Türkiye’ye geri döndüğü belirtilirken, bu kişilerin yerini vasıfsız, üçüncü ülke vatandaşları almaya başladı

Ülkede 2008 yılında sigortalı 29 bin 740 TC vatandaşı çalışırken, 2014 yılı sonunda bu rakam 27 bin 987’ye geriledi. Üçüncü ülke uyruklu sigortalı çalışanların sayısı ise 2008’de 2 bin 650 iken, 2014 sonunda 5 bin 753’e yükseldi

Züleyha KARAMAN

Ülkemizde çalışan meslek erbabı TC vatandaşı işçilerin sayısında son yıllarda büyük azalma oldu. Son iki yılda ülkemizde çalışan 50 bin TC vatandaşının Türkiye’ye geri döndüğü belirtilirken, bu kişilerin yerini vasıfsız, üçüncü ülke vatandaşları almaya başladı.

Ülkede 2008 yılında sigortalı 29 bin 740 TC vatandaşı çalışırken, 2014 yılı sonunda bu rakam 27 bin 987’ye geriledi. Üçüncü ülke uyruklu sigortalı çalışanların sayısı ise 2008’de 2 bin 650 iken, 2014 sonunda 5 bin 753’e yükseldi.

SİGORTALI ÇALIŞANLARIN UYRUKLARINA GÖRE DAĞILIMI

Sigortalara kayıtlı çalışanların uyruklarına göre dağılıma bakıldığında 2014 yılı sonu itibariyle,  46 bin 715 KKTC vatandaşı, 27 bin 987 TC vatandaşı, 5 bin 753 de üçüncü ülke vatandaşı çalışan var.

Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçiliği Yardım Heyeti Başkanlığı tarafından hazırlanan “2014 KKTC Ekonomi Durum Raporu” verilerine göre, aktif sigortalı çalışanların uyruklarına göre dağılımına bakıldığında, KKTC’li çalışan sayısı 2014 yılında yüzde 4 artarak 45 bin 56 oldu.

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı çalışanların sayısı da 2013’e göre yüzde 2 artışla 27 bin 987 oldu.

TC vatandaşı çalışanların sayısı, 2008’de 29 bin 740, 2009’de 25 bin 503, 2010’da 27 bin 792, 2011’de 27 bin 211, 2012de 27 bin 996, 2013’de 27 bin 383, 2014’de 27 bin 987 olarak gerçekleşti.

TC vatandaşı çalışanların sayısında 2008’den itibaren düşüş yaşandığı görülüyor.

Üçüncü ülke vatandaşı çalışanların sayısı ise 2014’de yüzde 18 artarak, 5 bin 753’e ulaştı.

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı çalışanların aksine, üçüncü ülke vatandaşı çalışanların sayısında 2008’den 2014’e kadar neredeyse iki katı artış yaşandı. 2008’de 2 bin 650 olan üçüncü ülke vatandaşı çalışan sayısı, 2014’de 5 bin 753’e çıktı.

Çalışanların uyruklarına göre dağılımı

07-09-2015-11-10-09800300.jpg

“Vatandaşlar da ülkeden gidiyor”

Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkarlar Odası Genel Koordinatörü Hürrem Tulga: “Sadece Türkiye’den gelenler değil, vatandaşlar da daha iyi koşullarda iş bulunca ülkeden gidiyor”

Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkarlar Odası Genel Koordinatörü Hürrem Tulga, ülkedeki ekonomik daralmaya bağlı olarak ucuz işçi arayışı olduğu, ancak, ucuz işçilerin de vasıfsız olduğuna işaret etti.

HALKIN SESİ’ne konuşan Tulga, sadece Türkiye’den gelenlerin değil, vatandaşların da daha iyi koşullarda iş bulunca ülkeden gittiğini belirtti.

Şuanda 35 bin civarında sigortalı yabancı işçi olduğunu, ancak Türkiyeli işçi sayısında önceki yıllara oranla bir azalma olduğunu kaydeden Tulga, “Geçmişte Türkiyeli işçi sayısı artıyordu ama artmayı bırakın düşüş var. Diğer taraftan da üçüncü ülke uyruklu çalışanların sayısında artış var. Bunun sebebi çok açık; ucuz işçilik. Bir numaralı nedeni ucuz işçiliktir. Ülkedeki ekonomik daralmaya bağlı olarak ucuz işçi arayışı var. Esas neden ekonomik daralmadır, ucuz işçilik arayışıdır” dedi.

Milli gelirin 2012 yıllarında 15 bin dolar seviyesinde iken şimdi bunun da gerisinde olunduğunu belirten Tulga, “Milli gelirde de düşüş var, dolayısıyla daha önce burada çalışan Türkiyeli işçiler, hatta vatandaş olanlar da başka ülkelere, geldikleri ülkelerine tekrar dönüyorlar. Türkiye’de avantajlılar. Sonuçta burada kira ödüyorlar” diye konuştu.

“TÜRKİYE’DE YAŞAMAK DAHA AVANTAJLI”

KKTC’de gelir azalırken, hayatın pahalılaştığını, alım gücünün düştüğünü, Türkiye’den gelenler için orada yaşamanın daha avantajlı olduğunu dile getiren Hürrem Tulga, “Türkiye’de asgari ücret 900 TL civarında ama mesele asgari ücretten ibaret değil.  Ev kirası, ulaşım, satın alma gücü… Bunlara da bakmak lazım. Türkiye’de buradakinden düşük ücret de alsa, alım gücü buradakinden fazla. Vatandaş olanlar da geri dönüyor. İş bulamadığı için yurttaşlar göç ediyor”  dedi.

 “DÖNENLERİN YERİNİ VASIFSIZ İŞÇİLER ALDI”

Nüfusun ekonomi ile bağlantılı olduğunu belirterek, “Ekonomiyi büyüteceksiniz ki nüfus artsın” diyen Tulga, Türkiye’ye dönen işçilerin yerini, vasıfsız, üçüncü ülke vatandaşı işçilerin aldığını söyledi.

Türkiye dışındaki ülkelerden gelen işçilerin kalifiye eleman da olmadıkları halde, ucuz işçilik diye bunlara yönenildiğine işaret eden Tulga, bu yönde şikayetler geldiğini anlattı.

 “NİTELİKLİ TEKNİK ELEMAN İHTİYACI VAR”

“Ülkede öncelikle yapılması gerekenin nitelikli mesleki eğitimin hayata geçirilmesi olduğunu” vurgulayan Tulga, liseyi bitiren herkesin üniversite arayışı içinde olduğunu, ihtiyaç olmayan bir alanda üniversite eğitimi alındığını kaydetti.

Herkesin üniversite mezunu olmaya çalıştığını ifade eden Tulga, “Geri kalan işleri kim yapacak?  Eğitimde böyle hedef konmamış, bu ihtiyaçlar daha çok dışarıdan karşılanmaya çalışılıyor. Ama o nitelikli insanlar da daha iyi şartlarda iş buldukları için dönüyorlar. Bu açığı gidermek gerekiyor. Eğitimde planlamayı yapmak gerekiyor. Nitelikli teknik eleman ihtiyacı var.”

“Ülkede meslek erbabı kalmadı”

KKTC Esnaf ve Sanatkarlar Merkez Birliği Genel Başkanı Altuncuoğlu, Türkiye’de koşulların daha iyi olduğunu ve işçilerin artık KKTC’ye gelmek istemediğini söyledi

Altuncuoğlu, “Hükümet, çalışma hayatını kayıt altına alacağız diye bu insanlardan cezalı olanları, ülkeden yolladı. 2013-2014’de KKTC’den 50 binin üzerinde insan gitti. Bunların tamamını bir yılda attık. Allah bereket versin! Hükümet bu işleri becerdi! Bir yılda tertemiz ettik” dedi

KKTC Esnaf ve Sanatkarlar Merkez Birliği Genel Başkanı Kemal Altuncuoğlu, Türkiye’de ekonominin ve ücretlerin önceki yıllarla göre daha iyi olduğunu belirtti.

HALKIN SESİ’ne yaptığı açıklamada, ülkede meslek erbabının kalmadığını belirterek ailelere seslenen Altuncuoğlu, “Aileler, çocuklarını memur yapmak için uğraşacağına meslek sahibi yapsın. Bu ülkede iyi bir meslek sahibi olan gerçekten çok güzel para kazanır. Çünkü meslek erbabı yok” dedi.

Türkiye’de 1500 TL ücret alanların çok daha rahat geçinebildiğine işaret eden Altuncuoğlu, şöyle devam etti:

“Bütçesine göre alışveriş yapacağı yerle var. İnsanlar şimdi, ‘ben 1500 TL alırım, krallar gibi geçinirim, ev kiram ucuz, elektrik ucuz, yeme içme ucuz, toplu taşımacılık var, aldığım para bana yetiyor’ diyor. Bu durumda Türkiye’den buraya işçi getiremezsiniz. Ama yurtdışından da işçi getiriliyorsa bunların da gerekli bütün önlemlerini almanız gerekiyor, altyapısı hazırlanmalı Türkiye’den işçi kolay kolay gelmek istemiyor, çünkü burada hayat daha pahalı. Hayat pahalılığının dışında, hayatı zorlaştıran başka etkenler de var, insanlar gelsin de niye buralarda sürünsün.”

“İŞVEREN SİGORTALARINI YATIRMADI”

Çalışma izni ile çalışanların bir çoğunun sosyal sigortalarının yatırılmadığını ve bu insanların cezalı duruma düşerek mağdur olduğunu anlatan Altuncuoğlu, “İşçiyi getireceksen alt yapısını yapacaksın, yaşayacağı ortamını hazırlayacaksın, getirip sokakta bırakamazsın. Altyapıyı yapmadan bu insanları getiriyoruz, sonra sosyal hayatla olan ilişkilerinde kısıtlama yapıyoruz” ifadesini kullandı.

Türkiye’de hayatın daha ucuz, ev kiralarının daha ekonomik olduğunu, çalışanın Türkiye’de 300-500 TL ev kirası verirken, KKTC’de 300 sterlin civarında kira ödendiğini kaydeden Altuncuoğlu, insanların en büyük giderlerinin kira, toplu taşıma, elektrik ve mutfak harcaması olduğunu, bunların KKTC’de giderek artarken Türkiye’de daha uygun olduğunu anlattı.

 “GERİ GETİREMİYORUZ”

Tesisatçı, boyacı gibi meslek erbabının bulunamaz hale geldiğini ifade eden Altuncuoğlu, şöyle devam etti:

“Hükümet, çalışma hayatını kayıt altına alacak diye, bu insanlardan cezalı olanları, ülkeden yolladı. 2013-2014’de KKTC’den 50 binin üzerinde insan gitti. Bunların tamamını bir yılda attık, Allah bereket versin! hükümet bu işleri becerdi! Bir yılda tertemiz ettik! Bu insanlar 1500 TL ile zar zor geçiniyordu ama yerinde kalıyordu.  Bunlar su tesisatçısıydı, demirciydi, inşaat işçisiydi, marangozdu, mobilyacıydı, makinist idi. Bunları gönderdikten sonra bir daha geri getiremiyorsunuz.”

 “AİLELER MESLEK İÇİN DEĞİL, MÜDÜR MÜSTEŞAR OLAM İÇİN UĞRAŞIYOR”

Hükümetin daha önce meslek elemanı yetiştireceğini açıkladığına değinen Kemal Altuncuoğlu, özeleştiri yaparak, ailelere şöyle seslendi:

“Benim Kıbrıslı halkım meslek için uğraşmıyor ki, hepsi müdür, müsteşarlık için uğraşıyor! Ailelerde böyle bir yapı var. Aileler eskiden çocuklarını meslek öğrensin, adam olsun diye çıraklığa gönderirlerdi. Şimdi, ‘okusun üniversite mezunu olsun bir daireye koyayım’ diyorlar. Bir kaç yıl için de memlekette üniversiteli işsizler ordusu olacak. Bu da hoş değil. Bir taraftan da meslekle ilgili insanlar yok, yetiştirilecek kişiler yok, bir taraftan da gençler üniversite mezunu, bu işim sonu ne olacak bilmiyorum. Burada ailelere önemli görev düşüyor, çocuklar mesleğe yönlendirilmeli. Bu ülkede iyi bir meslek sahibi olan gerçekten çok güzel para kazanır. Çünkü meslek erbabı yok. Aileler, çocuklarını memur yapmak için uğraşacağına meslek sahibi yapsın. Çocukların eli alışması için daha ilkokulda çıraklığa verilmeli, bu çocuk işçi çalıştırmak değil, çocuğa meslek öğretmedir. Bu konudaki yasaların yeniden düzenlenmesi gerekir.”