Rahme Çiftçioğlu

Kıbrıs Türk Sanayi Odası’nın “A’dan Z’ye Güçlü Sanayiciler” sloganıyla oluşturduğu proje kapsamında KKTC’deki 500’ü aşkın sanayici farklı konu başlıklarında eğitim alırken, Kuzey Kıbrıs ürünlerinin tanıtılması ve pazarlanması amacıyla ihracat web portalı oluşturuldu.

Eğitimler ve web portalı, KKTC’deki sanayi sektöründeki firmaların kurumsal altyapılarının güçlendirilmesini, ihracat kapasitelerinin geliştirilmesini ve yerli ürün standartlarının uluslararası standartlara ulaştırılmasını hedefleyen proje kapsamında yapıldı.

Türkiye Cumhuriyeti (TC) Lefkoşa Büyükelçiliği tarafından finanse edilen ve TC Çukurova Kalkınma Ajansı teknik desteği ile Ekonomi ve Enerji Bakanlığı tarafından yürütülen 2014 yılı Rekabet Gücünün Artırılması Mali Destek Programı kapsamında desteklenen, 23 Mart 2015’te tanıtılan projenin tamamlandığı duyuruldu. Bu kapsamda, KTSO’da bir basın toplantısı düzenlendi ve proje kapsamında yapılanlar anlatıldı.

Basın toplantısında KREDO Muhasebe ve Danışmanlık Şirketi’nin 534 sanayiciye, 356 saat eğitim verdiği açıklandı.

Eğitimler için “Yönetim Sistemleri ve Belgelendirme Programları”, “İhracat ve Dış Ticaret” ve “Kurumsal Gelişim Programları” ana konuları belirlendi. Sanayiciler, bu ana konular doğrultusunda oluşturulan “Sanayide Enerji Verimliliği”, “Sosyal Medya Yönetimi ve Dijital Pazarlama”, Üretim Planlama ve Stok Kontrol Teknikleri”, “Ambalaj/Etiket ve Ürün Sunumu” gibi 20 farklı başlıkta eğitim aldı.

Sektörel farkındalık konusunda düzenlenen seminer ise tarımsal ürünlerin sanayileşmesi kümeleme ve dünyadaki gelişmelerle ilgili oldu. Eğitimler 44 gün, seminer ise yarım gün sürdü.

ÇIRALI

Basın toplantısında yürüttükleri proje konusunda bilgi veren KTSO Başkanı Ali Çıralı, proje kapsamında odaya üye sanayicilere 12 ay boyunca ücretsiz eğitim verildiğini söyledi.

Çıralı, Mart 2015 - Ocak 2016 tarih arasında yapılan eğitimlerin, ihtiyaç analizleri doğrultusunda belirlendiğini belirtti.

Ali Çıralı, proje kapsamında ihracat potansiyeli olan sanayiciyi dünyayla buluşturmak üzere ihracat web portalı ve el broşürleri oluşturulduğunu da kaydetti ve bir soru üzerine tüm projenin maliyetinin yaklaşık 250 bin TL olduğunu söyledi.

ERK

KREDO Muhasebe ve Danışmanlık adına konuşan Evren Erk ise, böyle eğitimlerin değişen dünyaya ayak uydurma ve rekabet için önemli olduğunu söyledi.

Eğitimin yoğun ve etkili geçtiğini kaydeden Erk, başarıya ulaştıklarını ifade etti.

YILMAZ

Cyprus Products adını taşıyan ihracat portalını hazırlayan Niyel Technologies Ltd. adına konuşan Nihat Yılmaz ise “www.cyprusproducts.org” adresli sitesinin işleyişi konusunda bilgi verdi.

“İnternetin etkin kullanılamaması zafiyet olarak sanayinin önüne çıkıyor” diyen Yılmaz, her firmanın kendi için web sayfası hazırlamasının zor olduğunu ancak bu portal sayesinde tüm üyelere fırsat yaratıldığını kaydetti.

Yılmaz, üyeler için ücretsiz olan portaldaki bilgilerin firmalar tarafından bağımsız şekilde güncelleyebileceğini de sözlerine ekledi.