Haluk DOĞANDOR

seran-aysal.jpg

Aydoğan Investment Ltd. Şirketi’nin bir yatırımı olan Girne Liman yolundaki turistik otel inşaatının yapım işlerini üstlenen, yine aynı gruptan bir şirket olan Kıbrıs İnşaat’ın, bu boyutta bir inşaatı yapabilmesi için gerekli olan 1’inci sınıf müteahhitlik karnesine sahip olmadığı ortaya çıktı.

Şu anda 5. Sınıf karnesi var

İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Seran Aysal ve İnşaat Encümeni Başkanı İlker Tabiyat’tan alınan bilgiler doğrultusunda, Kıbrıs İnşaat’ın daha önce 3’üncü sınıf müteahhitlik karnesine sahip olduğu, bunu daha sonra 5’inci sınıfa düşürdüğü belirtildi. Başladığı bu inşaatın da 25 bin metrekareden büyük olduğu için 1’inci sınıf müteahhitlik karnesine sahip olması gerektiğinin altı çizildi.

aziz-gurpinar.jpg

1.Sınıfa yükseltmek zorunda

Yapı inşaatı ve teknik işlerin nicelik ve nitelik düzenine göre Kıbrıs İnşaat şu anda sahip olduğu 5’inci sınıf karne ile ancak 250 metrekarelik bir inşaat gerçekleştirebilir. Oysa Kıbrıs İnşaat’ın yapmakta olduğu turistik otel inşaatının toplam alanı 25 bin metrekareden daha büyük. Bu sebepten dolayı Kıbrıs İnşaat’ın otel inşaatına devam edebilmesi için müteahhitlik karnesini 1’inci sınıfa yükseltmek zorunda olduğu öğrenildi.

Yasal boşluklar var

İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Seran Aysal, inşaatlarda uygulanacak prosedürle ilgili Haberal Kıbrıslı Gazetesi’ne konuştu. Seran Aysal, 21/2005 sayılı yasa ile yenilenen 1981 yılından beri İnşaat Mühendisleri Odası vize bürosunun, proje denetimini yaptığını ve bu uygulamanın halen düzgün bir şekilde devam ettiğini söyledi. Ancak ülkedeki en büyük sıkıntının yapılan veya onaylanan projelerin yerinde, uygulama alanında denetlenip denetlenmediğine bakılmasının önemli olduğuna vurgu yapan Aysal, ne yazık ki yasal boşluklar sayesinde, yapı denetiminin tamamen yapılamadığını ifade etti.

“Karne 1’inci sınıfa yükseltilmeli, ya da…”

Seran Aysal, Kıbrıs İnşaat Şirketi’nin yapmakta olduğu inşaatın müteahhidinin 250-300 metrekarelik bir inşaat karnesine (5.sınıf) sahip olduğu, oysa bu inşaatın büyüklüğüne göre 1’inci sınıf bir müteahhitlik karnesine sahip olması gerektiğinin altını çizdi. İnşaat Encümenliği’nden aldıkları bilginin de bu şekilde olduğunu söyleyen Seran Aysal, burada yapılacak tek şeyin, karnenin 1’inci sınıfa yükseltilmesi veya 1’inci sınıf bir müteahhitle işbirliği yapmak olduğunu belirtti.

Yolun bir kısmı trafiğe kapatılacak

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Aziz Gürpınar, önceki gün basına yaptığı açıklamada, İnşaat alanında yeterli tedbirler alınmadıkça mühürlerin sökülmeyeceğine vurgu yaptı. Bakan Gürpınar, yola paralel olan kazı alanında da güvenlik şeridi çekilip, güvenli ortam sağlanması gerektiği, bu yapıldığı takdirde inşaatın yapımı devam eden kısmına kısmi izin verilebileceğine dikkat çekti. Bakan Gürpınar ayrıca, limana giden yolun inşaat tarafındaki şeridinin de geçici olarak trafiğe kapatılacağını söyledi.