Devrim Demir

Ülkede kullanımı hızla yaygınlaşan hemen her gün gazetelere yansıyan uyuşturucu suçu KKTC’de son 2 yılda tavan yaptı. Kullanımı 15 yaşın altına düşen ve hiçbir şekilde engellenemeyen uyuşturucu illet hastalık gibi yaygınlaşmaya devam ediyor.

2015 yılının tamamında ülkede toplam 5 kilo uyuşturucu ele geçirilirken, 2016 yılının ilk altı buçuk ayında ele geçirilen uyuşturucu miktarı dikkat çekiyor.

Narkotik ve Kaçakçılığı Önleme Müdürlüğü’nde görevli ekipler, son altı buçuk ayda piyasaya sürülmeye hazır binlerce hap, kilolarca bonzai, esrar ele geçirirken, eroin ve kokaine pek fazla rastlanmadı.

Uyuşturucu ve uyuşturucu bağlantılı suçlarla mücadele eden narkotik ekiplerinin, tüm uğraşına rağmen ülkeye uyuşturucu girişi giderek artıyor.

Hap ve esrarda büyük artış

Narkotik ve Kaçakçılığı Önleme Müdürlüğü aldığı her ihbarı değerlendirirken, 6 buçuk  ayda uyuşturucu tacirlerine büyük vurgun yaptı.

Kullanımı hızla yaygınlaşan uyuşturucu türleri arasında bulunan extacy hap ve Hint Keneviri (Esrar) 2016 yılında büyük artış gösterdiği dikkatlerden kaçmadı. Bir diğer dikkat çeken bonzai kadar tehlikeli ve öldürücü Metilen Dioxi Metamfetamin (MDMA) türevinden yapılan sentetik kimyasal bir uyuşturucu olan extacy hap kullanımında ciddi artış oldu.

Rekor hap Mağusa’da ele geçirildi

Sıklaştırılan denetimlerde, yine son 6 buçuk ayda yaklaşık on bin adet extacy hapa piyasaya sürülmeden el konuldu.

Uyuşturucu tacirlerine göz açtırmayan polis ekipleri, Ocak ayında Mağusa’da gerçekleştirdikleri operasyonda 8 bin 470 hap ele geçirmişti. Gerçekleştirilen operasyonun ardından, polis ekipleri ardı ardına Lefkoşa ve Girne’de düzenledikleri operasyonda binden fazla extacy hap daha ele geçirdi.

Havadis’in elde ettiği istatistik bilgilere göre, yüklü miktarda extacy hap en son 2008 yılında yine Mağusa’da 6 bin adet olarak ele geçirilmişti.

Bir defada 6 kilo esrar

İstatistiklere göre, uyuşturucunun en zararlısı olan ve ölüme götüren bonzai’nin ülke genelinde kullanımı son iki yılda ciddi artış gösterirken, ilk ayda Kara Giriş Kapılarında ve KKTC genelinde yaklaşık 3 kilo bonzai ele geçirildi.

Ercan’a geçtiğimiz haftalarda gelen kayıp bagajda gümrük kontrolü sonucu ele geçirilen 6 kilo Hint Keneviri ile ilgili polisin araştırması devam ederken, 2016 yılının yarısında yaklaşık 9 kilo Hint Kenevir bulundu.

Detektör köpekler etkili

Havadis, ülkeye ithal edilen bonzai ve diğer uyuşturucu maddeler ile ilgili polis denetimlerinden yola çıkarak, rakamlara ulaştı. Bonzai hem Güney Kıbrıs’tan hem de deniz ve hava giriş kapılarından ülkeye sokuluyor.

Polis Genel Müdürlüğü’ne bağlı Narkotik ve Kaçakçılığı Önleme Şubesi’nde görevli polis ekipleri uyuşturucuyu sonlandırmak için aldığı her ihbarı değerlendirirken, havalimanı, limanlar ve kara giriş kapılarında eğitmenleri ile görev yapan detektör köpeklerin aramaları oldukça etkili.

Limanlarda rakamlar ürkütücü

Ercan Havalimanı Kara Giriş Kapıları ve polis operasyonlarında görev yapan detektör köpekler ülkeye uyuşturucu ile gelenleri affetmiyor.

Narkotik ve Kaçakçılığı Önleme Şubesi’nde görevli polis ekipleri, 2015 yılının tamamında Ercan Havalimanı, Limanlar ve Kara Giriş Kapılarında toplam 2 kilo 130 gram Hintkeneviri, 150 gram kokain ve çok sayıda extacy hap ele geçirdi.

Haftanın 7 günü havalimanı, limanlar ve kara giriş kapılarında görev yapan 6 detektör köpek 2015 yılının tamamında olduğu gibi 2016 yılının ilk yarısında da binlerce hap ve 7 kilo Hint Keneviri uyuşturucu tespit etti.

Uyuşturucuya bağlı 6 ölüm

Uyuşturucu batağına saplanan yüzlerce kişi ise her an ölümle burun buruna. Uyuşturucunun en zararlısı olan ve ölüme götüren bonzai’nin kullanımında ciddi bir artış baş gösterirken, 2015 yılının tamamında 5 kişi, 2016 yılının Haziran ayında ise Girne’de 1 kişi madde kullanımına bağlı yaşamını yitirdi.