Lefke’de 1935-1939 yılları arasında yapılan ve tüm ada halkının ilgi odağı olan “Lefke Yafa Portakalı Şöleni” 80 yıl sonra yeniden hayat buldu. 

Yeşil Lefke’nin en önemli simgelerinden olan ve marka haline gelen Lefke yafa portakalının ,  yerel kültürün ve değerlerin tanıtımı için  1939 yılından sonra ilki geçen yıl düzenlenen   Lefke Yafa Portakalı Şöleni, bu yıl  2-3 Nisan tarihlerinde gerçekleşecek.

İki günlük şölen  süresinde Lefke’yi ziyaret edenler Lefke portakalını dalından koparıp tadabilecekler.

Ziyaretçiler şölen süresince rehberler eşliğinde Cittaslow (Yavaş Şehir) unvanını almış olan Lefke’nin doğa harikası sokaklarını gezebilecekler; yoğunlukla Osmanlı, İngiliz döneminden kalma ve diğer tarihi mimari eserleri, Lefke göletini, akarsu arklarını,maden evlerini ve Lefke’nin diğer tarihi doğal varlıklarını tanıyabilecek, kasabanın doğal güzelliklerini yansıtan resim sergisini izleyebilecekler.

Çocuklara yönelik etkinlikler yanında Lefke Avrup Üniversitesi’nin geleneksel sağlık yürüyüşü de gerçekleştirilecek. Doğal gurmelerin yaptıkları ünlü macunlar ve portakallı ürünler de şenlikte yerini alacak, düzenlenecek “portakallı ürünler  yarışması”nda eski ile yeni tatlar birleştirilerek beğeniye sunulacak.

PROGRAM

Lefke Belediyesi, Lefke Avrupa Üniversitesi ve Lefke Turizm Derneği’nin işbirliğiyle düzenlenecek “7.Lefke Yafa Portakalı Şöleni” cumartesi günü saat 11.00’de Lefke Çarşı Meydanı’nda açılış konuşmalarıyla başlayacak.  

Açılış gününde halk dansları gösterileri, konserler, çocuklara yönelik çevre etkinliği ve resim yapma yarışması yer alacak.

Çocuklara yönelik etkinlik saat 12.00’de, Mehmet Geçit Konseri 13.00’de, müzik dinletisi 14.00’de, Erhan Karaç- Muharrem Cemoğlu konseri 15.00’de, Lefke Turizm Derneği’nin konseri 16.00’da ve SOS konseri 17.00’de başlayacak.

SAĞLIK YÜRÜYÜŞÜ

Lefke Yafa Portakalı Şöleni’nin 3 Nisan Pazar günü etkinliği Lefke Avrupa Üniversitesi tarafından saat 09.00’da düzenlenecek geleneksel sağlık yürüyüşü ile başlayacak. Saat 11.00’de sunulacak müzik dinletisinin ardından “Portakallı ürünler” yarışması yapılacak. Saat 14.00’de başlayacak Oral Time konserinin ardından 17.00’de sahne alacak “Müzik Yolcuları” konseriyle etkinlikler tamamlanacak.

HUZUR VE DİNGİNLİK ARIYORSANIZ…

Lefke Belediye Başkanı Aziz Kaya, düzenlenen etkinliklerle Lefke’nin değerlerini hem yurt içinde hem de yurt dışında tanıtmayı amaçladıklarını,  sadece etkinlik günlerinde değil diğer günlerde de herkesi Lefke’ye beklediklerini söyledi. Lefke merkez ve belediyeye bağlı olan Lefke çevre köyleriyle hizmete hazır olduklarını vurgulayan Kaya, “Huzuru, dinginliği  arayan; doğa sevgisine açık herkesi ağırlamaya, hizmet sunmaya hazırız” dedi.

TARİHSEL SÜREÇ

Lefke Yafa Potakalı Şenlİği’nin ilki 1935 yılında düzenlenlenmişti. 1939 yılına kadar düzenlenen 5. Yafa Portakalı Şöleni’nden sonra, söz konusu etkinlikten vazgeçilmişti. Yafa Portakalı Şöleni, 80 yıl aradan sonra yeniden canlandırılmış ve altıncısı geçen yıl gerçekleştirilmişti.