Çiğdem Aydın

Ulusal Birlik Partisi (UBP) Lefkoşa İlçe Başkanı, işadamı Sadık Gardiyanoğlu, 7 yaşındaki oğlunun duş alırken su yuttuğunu ve hastanelik olduğunu belirterek, o günden sonra şebeke suyu kullanmadığını söyledi.

“Hasta oluyorsak, bunun bedeli kaç para?” diye soran Gardiyanoğlu, Lefkoşa Türk Belediyesi’nin (LTB) dağıttığı suyu kullanmaktan vazgeçip, arıtılmış su kullandığını ve ayda 150 ile 200 TL ödediğini kaydetti.

Gardiyanoğlu, su yutan 7 yaşındaki çocuğunda yüksek ateş, ishal, bulantı, kusma görüldüğünü belirterek “Aldık, doktora götürdük. Yapılan tahlillerde ortaya çıkan sonuca göre, çocuğumun sudan geçen bir mikrop kaptığını, banyo yaparken su yutmuş olabileceği belirtildi. Henüz 7 yaşında bir oğlum 10 aylık bir kızım var.

Ben 1.5 yıldır belediyeden gelen suyun vanasını kapattım, tonu 15 TL’den arıtılmış su alıyorum. Kimsenin popülizm uğruna kahramanlık yapacak diye toplum sağlığı ile oynamaya hakkı yoktur. Ben tonu 15 TL’den alabiliyorum ama bunu alamayan insanımız da var. Kim ödeyebilir sağlığın bedelini. Hayatta en pahalı hizmet satın alınamayan hizmettir” dedi.

Belediye Meclisi’nin kararına tepki

Gardiyanoğlu, Lefkoşa Belediye Meclisi toplantısında alınan ret kararına tepki gösterirken, bu konuda halka gidilmesi yönündeki önerisi tekrarladı.

Gardiyanoğlu, toplam 22 kişilik bir meclisten 11 ret varsa 8 evet oyu ile 11’e 11 rakamına ne olduğunu sorguladığını ifade etti. Gardiyanoğlu, on bire 11 rakamı olmuş olsaydı tüzük gereği Belediye Başkanı’nın ayırt edici oyunun devreye girebileceğini hatırlatarak oylamanın bu şekilde gerçekleşmediğini kaydetti. Hal böyle olunca da “Lefkoşa’da su için halka sorulsun referandum yapalım” önerisini dile getirdiğini belirtti. 

“Başkan oylama yapacağını söylemedi”

Bu arada UBP’li bir belediye meclis üyesi ile DP’li bir meclis üyesinin de oylama konusunda kendilerine bilgi verilmediğini ve bizzat Belediye Başkanı Mehmet Harmancı’ya belediye meclis üyesi Rauf Denktaş tarafından sorulmasına rağmen oylama yapmayacağı bilgisinin kendisine verilmesi üzerine toplantıdan ayrıldığını belirten Gardiyanoğlu “bu ciddi bir yaklaşım değildir, belediye meclis üyelerine toplantının gündemi dağıtıldığında içerisinde su konusunda görüşüleceği yazmakla beraber oylama yapılacağı belirtilmemiştir” dedi.
Referandum fikrinin de bu yaklaşımlar karşısında doğduğunu ifade eden Sadık Gardiyanoğlu, su motorlarının, çamaşır ve bulaşık makinelerinin sürekli bozulduğunu, tuvaletlerde ve çeşmelerde sorun yaşandığını anımsatarak “bir de depolarını açıp baksınlar bakalım içinde neler vardır ve ondan sonra karar versinler” şeklinde konuştu.