Kıbrıs TMT Mücahitler Derneği, ulusal davaya katkı koyan 70 kişiye “TMT 50. Yıl Anı Madalyonu” takdim etti.

Kıbrıs TMT Mücahitler Derneği’nden verilen bilgiye göre, madalyon töreni Kıbrıs TMT Mücahitler Derneği Güzelyurt Merkez Şubesi tarafından Güzelyurt Belediyesi Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlendi.

Açıklamaya göre, törene, Milli Eğitim Bakanı Kemal Dürüst, Güzelyurt Belediye Başkanı Mahmut Özçınar, UBP Milletvekili Zorlu Töre, 49. Alay Komutanı Albay Coşkun Aydoğan, 14. Mekanize Alay Komutanı Albay Mustafa Dönmez, 49. Alay Komutan Yrd. Albay Yusuf Gündoğdu, eski Dışişleri Bakanı Vedat Çelik, Kıbrıs TMT Mücahitler Derneği Girne ve İskele Merkez Şube, Kıbrıs Türk Barış Harekatı Gazileri Derneği Başkanı Hacı Işık, Kıbrıs TMT Mücahitler Derneği Genel Merkez Yönetim Kurulu ve bölge halkının katıldığı belirtildi.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan törende, açılış konuşmasını Kıbrıs TMT Mücahitler Derneği Güzelyurt Şube Başkanı Alçın Volkan yaptı.

Eski Dışişleri Bakanı ve Milli Konsey Başkanı Vedat Çelik de, Kıbrıs görüşmeleriyle ilgili kısa bir konuşma yaptı.

Çelik, Kıbrıs’ta 1975 Nüfus Mübadele Antlaşması ile toplu göçün gerçekleştirildiğini ve 1977 – 1979 Doruk Antlaşmaları ile iki bölgeliliğin teyit edildiğini kaydetti.

1456057217.jpg

Mal mülk meselesinin ise toplu tazminatlarla halli öngörüldüğünü ifade eden Çelik, bugün Kıbrıs’ta iki ayrı coğrafyada iki ayrı halk olduğunu ve bunun değiştirilmesinin mümkün olmadığını söyledi.

Milli Eğitim Bakanı Kemal Dürüst’ün de konuşma yaptığı ve etkinlik dolayısıyla derneğe teşekkür ettiği belirtilen açıklamada, Kıbrıs TMT Mücahitler Derneği Genel Başkanı Yılmaz Bora’nın da kısa bir konuşma gerçekleştirdiği kaydedildi.

Bora, dernek olarak görevlerini yapmaya çalıştıklarını ve bugün burada ulusal davaya katkı koyan arkadaşlarına TMT’nin 50. Yıl Anı Madalyonu’nu takdim ettiklerini belirterek, şöyle devam etti:

“Bizler Kıbrıs’ın yaşanmış gerçeklerini ve doğruları halkımıza anlatmaya devam edeceğiz.

15 Temmuz 1974’te Rum ile Yunan’ın Enosis amaçlı darbesinin tetiklediği Türk Silahlı Kuvvetleri’nin 20 Temmuz 1974 Mutlu Barış Harekatı, Kıbrıs’ın tümüne yıllardan beri aranan barış, huzur ve güveni getirdi.

Yunan Cuntası’nı yargılayan Atina’da bir temyiz Mahkemesi Türk Silahlı Kuvvetlerinin müdahalesini, Uluslararası Hukuk’a uygun bulduğunu ve Yunan Subayları da suçlu bulduğuna dair karar aldı.

Ancak Yunan Ulusal menfaatlerine aykırı görülerek bunun yayınlanmasını yasa ile Yunan hükümeti yasaklamıştır. Bu karar uyarınca Kıbrıs’ta çıkan savaşın kusurlu tarafın Yunanistan olduğu ortaya çıkmıştır.”

Bora, bu durumda Yunanistan ve Rumların, Türkiye ile Kıbrıs Türk halkına savaş tazminatı ödemesini gerektirdiğini ifade etti.

1456057201.jpg

1456057200.jpg

1456057197.jpg