Züleyha Karaman

Dörtyol Kalkınma Kooperatifi Başkanı Mahmut Hayta,  köyün su ihtiyacını karşılamak üzere 395 bin TL harcanarak, Türkmenköy’den Dörtyol’a 14 kilometre su borusu döşendiğini ve

70 tonluk su deposu yapıldığını belirterek, 9 yıldır depoya damla su akmadığını söyledi.

Köylerinde su sorunu olduğunu, asbestli borulardan verilen suyu kullandıklarını ifade eden Mahmut Hayta, onca masraf edilip köye döşenen su borularını ve su deposunun kullanılamadığını belirtti.

HALKIN SESİ’ne yaptığı açıklamada, “Türkiye’den gelen suyu biz yöneteceğiz” diyenlere tepki gösteren Hayta, “14 kilometrelik borudan gelecek suyu depoya ulaştıramayanlar, 106 kilometre uzunluğundaki hattan gelen suyu mu yönetecekler?” diye tepkisini ortaya koydu.

“2006’DA AÇILDI. DAMLA SU YOK”

Köylerinin su hattının yenilenmesi ve su deposu yapımı için 2002’de girişim başlattıklarını ve 2006 yılında TC Yardım Heyeti’nin yardımlarıyla 395 bin TL harcanarak, boru döşendiğini ve köyün su ihtiyacını karşılayacak şekilde 70 tonluk su deposu yapıldığını anlatan Hayta, “Köyümüzün suyu vardı ama su,1974 öncesi yapılan asbestli borulardan geliyordu.  2016’dayız ve biz hala 1974 öncesi yapılan asbestli borulardan gelen suyu içiyoruz. Bu kadar masraf edilip çekilen borulardan köye su gelmiyor. Depo boş duruyor, çürümeye terk edildi” dedi.

Su borularını döşeyen ve depoyu yapan şirketin suyu depoya taşıdığını, ancak şirket gittikten sonra suyun kesildiğini anlatan Hayta, “Köylüler olarak gitmediğimiz yetkili kalmadı, yeni yapılan depodan neden su alamıyoruz diye sorduk. Bize, ‘oraya döşenen borular ince’  diye yanıt verdiler, daha önceki borularda ince. Borular ince diye köyümüze suyu vermediler. 9 yıldır depoya bir damla su akmadı. 395 bin TL harcandı ama kullanılmıyor” diye konuştu.

Türkiye’den gelen suyun yönetimin tartışıldığını, yapılan bazı açıklamalardan üzüntü duyduklarını ifade eden Mahmut Hayta, “Suyu biz yönetiriz diyenleri Dörtyol’a davet ediyoruz. Gelsinler bizim halimizi görsünler. 14 kilometren suyu köye getirip vatandaşa dağıtamayanlar, Türkiye’den gelen suyu nasıl dağıtıp, yönetecekler?” ifadesini kullandı.

Türkmenköy’den Dörtyol’a 14 kilometre su borusu döşendiğini, 70 tonluk su deposu yapıldığını ve 395 bin TL harcandığını kaydeden Hayta,” Önce bu suyu akıtsınlar, sonra Türkiye’den gelen suyun yönetimini konuşsunlar. Biz laf değil, iş bekliyoruz” dedi.

Ülkede kuraklık olduğunu, Türkiye’den gelen suyun bir an önce insanların kullanımına verilmesini beklediklerini kaydeden Hayta, çiftçi ve hayvancının da dört gözle suyu beklediğini, kuraklık nedeniyle, balya fiyatlarının bu yaz daha pahalı olacağını, çiftçi ve hayvancıyı zor bir yılın beklediğini sözlerine ekledi.