Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) organizesinde 77 ülkenin büyükelçileri ve konsoloslarından oluşan heyet 3 günlük program kapsamında Trabzon'un tarihi ve kültürel yerlerini görmek için Trabzon'a geldi.

Program kapsamında tarihi ve turistlik yerlerin gezilmesi ve tanıtım faaliyetleri yanında, bugün bir otelde bir toplantı düzenlendi. Toplantıya Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Trabzon Milletvekili A. Sula Köseoğlu, TİM Başkanı Mehmet Büyükeşi, Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Başkanı A.Hamdi Gürdoğan, TTSO Yönetim Kurulu Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu ile büyükelçiler, kamu kurum, sivil toplum ve yerel yöneticilerin temsilcileri katıldı.

Bölgesel kalkınma ve gelişme odağında Trabzon konulu sunumuyla sözlerine başlayan Vali Öz, "Trabzon 4 bin yıllık tarihi ile önemli medeniyetlere ev sahipliği yapmış ve o medeniyetlerin taşınır, taşınmaz, somut ve soyut değerlerini muhafaza ederek yarınlara taşıyan bir şehirdir. Osmanlı ve Türkiye Cumhuriyeti tarihinde önemli roller oynamış ve önemli olaylara ev sahipliği yapmıştır. Trabzon, doğu-batı, kuzey ve güney arasında, gelişmiş ve az gelişmiş ülkeler arasında önemli bir köprü ve kesişme noktasıdır. Tarihi ipekyolunda olduğu gibi bugün de Kafkaslar, Uzakdoğu, Avrupa ve Ortadoğu pazarının hem havayolu, hem karayolu, hem de denizyoluyla ve inşallah en kısa zamanda tamamlanacak olan demiryolu ağıyla da önemli bir kesişme noktası olmaktadır. Doğal güzellikleri, mavisi ve yeşili ile Trabzon turizmde yeni bir rota haline gelmiştir. Ziyaretçi sayımız 3 milyonu bulmuş, bunun 1 milyonunu yapancı misafirler oluşturmaktadır. Trabzon önümüzdeki süreçte turizmin merkezi olmaya adaydır. Bunu geliştirmek için çalışmalarımız tüm hızıyla sürüyor" dedi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu da yaptığı sunumda şehirde yapılan çalışmalar hakkında bilgiler verdi.

Türkiye'nin ekonomik kalkınma ve ihracat konularının değerlendirildiği toplantıda bir konuşma yapan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ise, "Bugün 70'ten fazla ülkeden misafirleri Trabzon'da ağırlıyoruz. Onlara Trabzon'un tarihi ve turistik zenginliklerini gösteriyoruz. Bu birliktelikler karlılıklı kazan kazan ilişkisiyle ülkeler arasında kazanca dönüşecektir. Bizlere bu süreçte destek veren herkese teşekkür ediyoruz" diye konuştu.

Üç günlük program kapsamında aileleriyle birlikte yaklaşık 150 kişiden oluşan heyet Trabzon'un tarihi ve turistik yerlerin gezerken Karadeniz'in doğasına hayran kaldı.

77 ülkenin büyükelçileri ve konsolosları Trabzon’da

77 ülkenin büyükelçileri ve konsolosları Trabzon’da