Suna Erden

Girne’de 25 Şubat tarihinde ortaya çıkan kürtaj skandalıyla ilgili yargı süreci başladı. Girne Kaza Mahkemesi’nde dün gerçekleştirilen ön duruşmaların ilk oturumunda soruşturmaya ait detaylar aktarıldı. Davada tutuklu yargılanan sanıklar Dr. Mehmet Tunçbilek, Dr.Verda Tunçbilek ile Ebe Ayşegül İşbilen, emekli hemşire Taner Okburan, Dr. Fahri Karagözlü ve Anastezi Uzmanı Dr. Rasıha Serdaroğlu dün yeniden Girne’de mahkemeye çıkarıldı. Davanın ön duruşmasında sanıklar, avukatları ve iddia makamı adına Kıdemli Savcı Erdinç Akyener hazır bulundu. Akyener, olayın soruşturmasını yapan Polis Çavuşu Namık Kemal Baz’ı mahkemeye tanık olarak dinletti. 

"SEKİZ BUÇUK AYLIK BEBEĞİN CİNSİYETİ KIZ BEBEKMİŞ"

Polis Çavuşu Namık Kemal Baz, 25 Şubat tarihinde aldıkları bilgide Ada Hospital Özel Hastanesi’nde yasal sınır olan 10 haftalığın üzerinde fetüslerin kürtajla alındığını öğrendiklerini aynı gün bir polis ekibi ile hastaneye gittiklerini söyledi. Baz, hastane kapısı önünde Aziz Doğgün ile karşılaştıklarını ve ondan yapılan soruşturmada hastanede kürtaj yapıldığını kendisinin de kürtaj kalıntılarını gömdüğüne dair bilgi verdiğini belirtti. Baz, Çatalköy’de bulunan Hz.Ömer Türbesi civarında Aziz Doğgün’ün gösterimi üzerine yapılan kazılarda biri 34 haftalık kız bebek ve 6 fetüs kalıntısı bulduklarını söyledi. 

"EŞİM KÜRTAJ YAPAR"

Baz, Doğgün’ün 34 haftalık kız bebeği 1 ay önce gömdüğüne dair ifade verdiğini açıkladı. Baz, bebek ve diğer fetüs kalıntılarını otopsi için Lefkoşa Devlet Hastanesi’ne gönderdiğini söyledi. Ada Hospital sahibi Mehmet Ali Tunçbilek ve diğer sanıkların şubeye celp edildiğini ifade ederek, Mehmet Ali Tunçbilek’in açık ifade verdiğini belirtti. Baz, Mehmet Ali Tunçbilek’in açık ifadesinde, “Hastanede kürtaj işlemleri yapılıyor. Ancak detaylı bilgim yok. Eşim de (Verda Tunçbilek) kürtaj yapıyor. Yasal prosedürün ne olduğunu bilmiyorum. Sadece bu hastanede personel işlerine bakıyorum ve kulak burun boğaz doktoru olduğum için bu yöndeki hastaları muayene ediyorum” ifadelerini kullandığını söyledi. Baz, tutukluluğun ilerleyen günlerinde ise Mehmet Ali Tunçbilek’in avukatı huzurunda gönüllü ifade verdiğini söyledi. Baz, gönüllü ifadede sanığın kullandığı ifadeleri okudu. 

"CEZAEVİNDE YAŞAYAMAM"

Baz sanığın “Hastanenin başhekimi Fahri Karagözlü'dür. Yasal sınırlar içinde kürtaj yapmaktadır. Tüm sorumluluk ondadır. Operasyonları o gerçekleştirir” dediğini aktardı. Baz, Kadın Doğum Uzmanı olan Fahri Karagözlü’nün ise tutukluluk altında kendisine hitaben, “O büyük bebek nefes aldı ve öldü. Ben cezaevine giremem, ölürüm” şeklinde konuştuğunu söyledi. 

TUNÇBİLEK, “KÜRTAJ YAPMAM” 

Sanıklara ait cep telefonları, araçları, bilgisayarlar, hastaneye ait tüm kayıt defterlerini, bilgisayarları, ilaç listelerini, bebekleri gömmekte kullanılan çapayı, hastaneye ait kamera kayıtlarını emare olarak aldıklarını kaydeden Baz, kayıtlar üzerinde yapılan incelemede 38 dosyanın şüpheli görüldüğünü belirtti. Baz, şüpheli görülen işlemlerle ilgili Verda Tunçbilek’ten izahat istendiğinde kendisinin kürtaj yapmadığına dair ifade verdiğini aktardı. 

SERDAROĞLU, “BİR YILDIR HASTANEYE UĞRMADIM” 

Baz, hemşire Taner Okburan’ın ise ifadesinde emekli olduğunu, Fahri Karagözlü’nün talebi üzerine ameliyatlara girdiğini, son ameliyatın sezaryen olup olmadığını hatırlamadığını söylediğini belirtti. Baz, Okburan’in ifadesinde ameliyatlara Rasıha Serdaroğlu, Fahri Karagözlü ve Ayşegül İşbilen’in girdiğine dair bilgi verdiğini aktardı. Baz, anastezi ilaç kullanım ve kayıt defterinde adı olan Rasıha Serdaroğlu’ndan izahat istendiğinde ise sanığın son bir yıldır Ada Hospital’e gitmediğini, kayıtlı hekim olduğu için isminin yazıldığını öne sürdüğünü söyledi. 

ANNELER İÇİN TUTUKLAMA EMRİ 

Hastaneden alınan kayıt defterleri üzerine yapılan incelemede 34 haftalık bebeğin annesi olabilecek bir şahıs ile onunla birlikte olan bir şahsın tespit edildiğini kaydeden Baz, bu şahısların ülkeye giriş çıkış dökümlerinin alındığını ve haklarında tutuklama emri çıkarıldığını söyledi. Baz, ayrıca diğer fetüslerle ilgili de şüpheli anne adayları olduğunu, onlar hakkında da işlem yapıldığını ifade etti. Baz, hastane kayıtlarında ölü doğum veya doğumdan sonra ölüm olduğuna dair bir kayıt veya bildirim olmadığını ifade ederek, Ada Hospital’de kürtaj olan bazı şahısları tespit edip ifadelerine başvurduklarını söyledi. Duruşma mesai saatinin bitmesinden dolayı bugün saat 11.00’a ertelenirken olayın soruşturmasını yürüten Polis Çavuşu Baz ifadesine kaldığı yerden devam edecek.