Hafta dolayısıyla çeşitli seminer, panel ve konser gibi etkinliklerin düzenlenecek Dünya Kadınlar  Günü nedeniyle 8 Mart’ta geleneksel yürüyüş yapılacak. Lefkoşa’daki yürüyüş saat 17:00’de, Kuğulu Park’ta başlayacak. Yürüyüşün sona ereceği Selimiye Meydanı’nda çeşitli etkinlikler gerçekleştirilecek.

8 Mart Organizasyon Komitesi bugün Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası’nda (KTÖS) düzenlediği basın toplantısında etkinlikler hakkında bilgi verdi. Saat 11:00’de başlayan basın toplantısında Organizasyon Komitesi adına hazırlanan basın açıklamasını Feminist Öğretmenler İnisiyatifi Sözcüsü İlknur Türkmen okudu.

TALEPLER

8 Mart Organizasyon Komitesi olarak hazırladıkları talepleri dile getiren Türkmen, taleplerin bir kısmını şu şekilde özetledi:

“Toplumlararası görüşmelerin toplumsal cinsiyet eşitliğini gözeten bir şekilde barış ile sonlanması; tesis edilecek federal çözüm sonucunda adanın militarist kurumlardan arındırılması, ırk, din, dil, etnik köken, fiziksel durum vb nedenlerden dolayı insanların maruz kaldığı şiddetin ortadan kaldırılması için yasal ve kurumsal düzenlemelerin yapılması; kadınların karar alma mekanizmalarında yer alabilmesi için özel önlemler alınması;  mobbing için önlem alınması;  barış gazeteciliği yapılması;  insan haklarını temel alan eşitlikçi eğitim müfredatının oluşturulması; ekolojik dengeyi bozan faaliyetlerin engellenmesi; gece kulüplerinde çalışan kadınların sosyal güvenlik haklarının tesis edilmesi”

ETKİNLİKLER

Etkinlikler kapsamında 27 Şubat Cuma günü Lala Mustafa Paşa Camii arkasındaki Cyprus Hand Made Center Salonu’nda Emeğin Hikayesi isimli sergi düzenlendi.

Gazimağusa Rauf Raif Kültür ve Kongre Merkezi’nde yarın saat 19:00’da “Julie and Julia” isimli film gösterimi ve film üzerine söyleşi gerçekleştirilecek.

4 Mart Çarşamba günü saat 19:00’da da MAGEM’de “Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliği Bizi Nasıl Etkiliyor?” isimli etkinlik düzenlenecek.

KTÖS’te çarşamba  günü saat 19:30’da “Özgürlük Mücadelesinde Kadının Rolü” başlıklı söyleşi ve kitap tanıtımı gerçekleştirilecek.

KAYAD’ın “Şiddete karşı Diren” isimli proje tanıtımı 6 Mart Cuma günü saat 11:00’de, Kıbrıs Türk Barolar Birliği Lokali’nde yapılacak. Aynı gün FEMA’nın düzenlediği “Sister Speak To Me 2, Barış İnşasında Yüzleşme” etkinliği saat 19:00’da, Naci Talat Vakfı’nda yer alacak. MAKAMER’in “Kadın İşi olarak Siyaset” konulu seminer de aynı gün Gazimağusa Rauf Raif Kültür ve Kongre Merkezi’nde saat 19:00’da başlayacak.

7 Mart  Cumartesi günü ise saat 11:00’de “Dayanışmaya Yürüyelim” yürüyüşü düzenlenecek.  DAÜ Çemberi’nden başlayacak yürüyüş Sakarya Sulu Çember’de sona erecek. Bitiş  noktasında “Kadın Dayanışması” konulu gösteri yapılacak.

Aynı gün Baraka Kültür Merkezi’nde saat 19.00’da ise “Özel Bir Gün” isimli film gösterimi gerçekleştirilecek.

8 Mart Pazar günü de“1984 Bahçe”de “Bir Direniş Öyküsü: Patronsuz Kazaklar”isimli söyleşi gerçekleştirilecek. Söyleşi saat 14:00’de başlayacak.

11 Mart Çarşamba günü  de son etkinlik olan “Kadının Görünmez Emeği” konulu panel düzenlenecek. Saat 17:00’de başlayacak olan panel KTOEÖS Merkez Binası’nda yer  alacak.