Dille ilgili birçok konunun tartışılacağı “8. Uluslararası Lehçebilim ve Jeolengüistik Kongresi” Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Eğitim Fakültesi, Türkçe Eğitimi Bölümü’nün ev sahipliğinde başladı.

Kongrenin açılış töreni, bu sabah Cratos Hotel’de gerçekleştirildi.

DAÜ’den yapılan açıklamaya göre, üç yılda bir düzenlenen, dünyanın en büyük lehçebilim araştırmaları ve jeolengüistik kongresinin sekizincisi, 5 gün sürecek ve 18 Eylül’de sona erecek.

Uluslararası Diyalektoloji ve Jeolengüistik Derneği’nin çatısı altında düzenlenen kongre daha önce sırasıyla Macaristan, Hollanda, Polonya, Letonya, Portekiz, Slovenya ve Avusturya’da yapılmıştı. Kongrede lehçebilim ve dil coğrafyası araştırmalarında yeni yöntem ve yaklaşımlar irdelenecek, ağızlarla kültürün, medya dilinin, çeviri bilimin ilişkilerinden bahsedilecek ve genel olarak lehçebilimle ilgili on yedi oturumda çok sayıda bildiri sunulacak.

İLK DEFA TÜRKÇE, BİLDİRİ SUNUM DİLLERİNDEN BİRİ OLARAK KABUL EDİLDİ

8. Uluslararası Lehçebilim ve Jeolengüistik Kongresi’nde bu yıl tarihinde ilk defa olarak Türkçe, bildiri sunum dillerinden biri olarak kabul edildi.

Avrupa dışında ilk defa yapılan kongrede on beş ülkeden katılımcılar yer alıyor. Kongreye Prof. Dr. Eva Agnes Csato, Prof. Dr. Michael Schulte, Prof. Dr. Maria-PilarPerea gibi alanlarında uzman dünyaca ünlü isimlerin de katıldığı belirtildi.

ASTRİD VAN NAHL

Kongrenin açılış konuşmasını yapan Uluslararası Diyalektoloji ve Jeolengüistik Derneği Üyesi Prof. Dr. Astrid Van Nahl, dernek hakkında bilgiler vererek, çalışmalardan bahsetti.

1993’te kurulan derneğin dünyanın en önemli dil derneklerinden biri olarak kabul edildiğini ifade eden Nahl, derneğin ağız araştırmaları ve dilbilimle coğrafyanın ortak alanı sayılan jeolengüistik alanında çalışmalara öncülük ettiğini, konferanslar düzenlediğini ve dilbilim alanında itibar gören, ciddi endeksler tarafından taranan Dialectologia et Geolinguistica adlı dergiyi çıkardığını anlattı.

1442237114.jpg

85 BİLDİRİ SUNULACAK

DAÜ Eğitim Fakültesi, Türkçe Eğitimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Pehlivan, bilim, teknoloji ve bunların doğurduğu iletişim olanaklarının insanlara teknolojik bir çağ sunduğunu dile getirerek, iletişimin insan hayatındaki birçok şeyi etkilediği gibi ağızların da değişimine yol açtığını ifade etti.

Pehlivan, iletişim kaynaklarının ve olanaklarının artmasıyla birlikte birçok ağızın bundan etkilendiğini, değişikliğe uğradığını ve hatta yok olduğunu söyledi. Kongrede 85 bildiri sunulacağını belirten Pehlivan, bu bildirilerin ağızlar arası ilişkiler, ağız araştırmalarında yöntem, azınlık dilleri, ağızlar ve kültür gibi 17 alt başlık altında kategorize edildiği bilgisini verdi

"GURUR VERİCİ”

3 yılda bir gerçekleşen ve bugüne kadar Avrupa’da 7 farklı ülkede yapılan kongrenin sekizincisinin Kuzey Kıbrıs’ta ve DAÜ ev sahipliğinde yapılıyor olmasından dolayı gurur duyduklarını dile getiren DAÜ Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ülker VancıOsam da, farklı ülkelerden gelen katılımcıları buluşturmaktan ve ağırlamaktan mutlu olduklarını söyledi.

“KKTC’NİN TEK DEVLET ÜNİVERSİTESİ DAÜ”

DAÜ Öğrenci İşleri’nden Sorumlu Rektör Yardımcısı Prof. Dr. HıfsiyePulhan ise katılımcılara DAÜ hakkında bilgiler verdi.

Kongre, yarın saat 10.00’da, DAÜ Prof. Dr. Mehmet Tahiroğlu Salonu’nda, DAÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Necdet Osam’ın konuşmasının ardından DAÜ’de devam edecek. Halka açık olan kongreyle ilgili detaylı bilgiye kongrenin internet sayfasından (sidg.emu.edu.tr) ulaşılabiliyor.

dsc_7584.jpg

dsc_7587.jpg