Yozgat'ın Sorgun İlçesine bağlı Mehmetbeyli, Temrezli ve Akoluk köyleri arasında özel sektör tarafından yaklaşık 8 yıldır yürütülen sondaj ve fizibilite çalışmaları sonucunda zengin uranyum yataklarına rastlandı.

Türkiye'deki uranyum rezervlerinin 9 bin ton olduğu ve bu rezervin 6 bin tona yakını Sorgun'da olduğu saplandı. Adur Madencilik Şirketi tarafından 2007 yılından bu yana yürütülen çalışmalarda büyük yol kat edilirken, şirket yetkilileri köylüler ile bir araya gelerek bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Adur Madencilik Şirketi tarafından düzenlenen bilgilendirme toplantısına Mehmetbeyli, Temrezli ve Akoluk Köy halkı katıldı. Toplantıda konuşan Adur Madencilik Şirket yetkilisi Cevat Er, 1980 yılında Maden Teknik Arama (MTA) tarafından Sorgun'a bağlı Mehmetbeyli, Temrezli ve Akoluk köylerinde toplam 507 kuyu açıldığını belirterek "MTA bu tarihte toplam 74 bin metre derinliği kuyu açmış. Daha sonra MTA bu bölgeyi ihaleye çıkartarak 2007 yılında şirketimiz burayı devraldı. MTA'nın bulduğu rezervleri biz teyit ettik. Ardından projeleri yeniden gözde geçirdik. Şu anda gerekli izinler alındıktan sonra çalışmalarımıza başlayacağız" dedi.

"3 BİN 739 SONDAJ ÇALIŞMASI YAPACAĞIZ"

Uranyum Çözelti Madenciliği ve Konsantre Tesisi Projesi uygulaması ve son teknoloji uygulamalarla yer altındaki uranyumu yeryüzüne çıkartacağını ifade eden Er, "Bu sistem sayesinde toplam 3 bin 739 adet sondaj çalışması yapacağız. İlk etapta 150 kişi daha sonra ise 200 kişiye istihdam sağlayacağız. Ayrıca bu sistem sayesinde çalışan işçiler hiçbir şekilde radyasyonu maruz kalmayacaklar" dedi. Toplantı daha sonra soru cevap şeklinde sona erdi.

SRK Danışmanlık Hizmeti elemanlarından Vural Uluyurt da yaptığı açıklamada vatandaşların uranyum ile ilgili kafasında oluşan bilgi kirliliğini ortadan kaldıracak açıklamalarda bulundu. Uluyurt, bölgedeki havanın, suyun, flora ürünlerin tarım alanlarının incelendiğini, bunların kalitesinin yapılan laboratuvar incelemeleriyle saptandığını ve bunların bir rapor halinde bakanlığa sunulduğunu belirterek, "Biz neden burada toplandık? Sizin görüşleriniz, tüm paydaşların görüşleri, bakanlık yetkililerinin görüşlerini alıp, bunları detaylı olarak değerlendireceğiz. Projenin bütün olumlu ve olumsuz etkileri o rapor içerisinde yer alacak. Burada bizim dışımızda da kurumlar çalıştı. Hatta Amerika'dan firmalar gelip çalıştı. Üniversiteler çalıştı. Bu sahadaki bitkilerin ve hayvanların türlerinin belirlendiği çalışmalar yapıldı. Radyoaktif partiküller, radon gazı yoğunluğu gibi araştırmalar yapıldı. Bunlar bir rapor halinde bütün ilgili bakanlık ve kurum müdürlerine gönderilecek" diye konuştu.