2006 yılında başlayan “Gömü Yerinden Çıkarma, Kimlik Tespiti ve Kayıp Şahısların Kalıntılarının İadesi Projesi” “araştırma, kazı, analiz, DNA, iade” safhalarında devam ediyor.

Çalışmalarla ilgili BRT’ye değerlendirmede bulunan Kayıp Şahıslar Komitesi Kıbrıslı Türk Üye Yardımcısı Murat Soysal, Ada’nın şu an 9 farklı yerinde kayıpları bulmak için çalıştıklarını hatta bazı çalışmalarda ekip sayısını artırdıklarını söyledi. 

Murat Soysal şu ana kadar kayıplara ait olabileceğini düşündükleri 973 kalıntıya ulaşıldığını açıkladı. 

Merkezi Cezaevi arkasındaki askeri bölge içerisinde yapılan kazı çalışmalarının daha süratli ilerlemesi amacıyla ekip sayısının ikiye çıkarıldığını da belirten Soysal, “1974’te değişik bölgelerde savaşan Kıbrıslı Rum 40-50 kişinin gömülü olduğu Merkezi Cezaevi arkasındaki bölgede kazı çalışmalarımız devam ediyor. Geniş bir bölgede çalışma yaptığımız için komite üyeleri kazı ekibini 2’ye çıkardı. Ekipler hızlı bir şekilde çalışıyor” dedi. 

Kayıp Şahıslar Komitesi’ne bağlı bir ekibin Gazimağusa’da İzmir Sokak’ta yaptığı kazıda da bir Kıbrıslı Rum kadına ait kalıntılara ulaşıldığını söyleyen Soysal, Lapta Yavuzlar Lisesi bahçe duvarı altında bir Kıbrıslı Rum kayba ait olduğu tahmin edilen kalıntıların bulunduğunu açıkladı. 

Soysal, Karaoğlanoğlu ile Alsancak arasında Perşembe günü İbrahim Nidai ile Şevket Kadir’e ait olduğu
tahmin edilen kalıntılara ulaşıldığını da belirtti. 

Düzova’da, Şirinevler’de de kayıpları bulma yönünde çalışmalarının sürdüğünü kaydeden Soysal, Güney’de de Kayıp Şahıslar Komitesi’nin Larnaka’ya yakın Aradippou ve Kutrafa köylerinde Kıbrıslı Türkleri bulmak için kazı çalışmaları yapıldığını belirtti.

Kemiklerin DNA tespit çalışmalarına ilişkin bir soru üzerinde de Murat Soysal, bulunan kemiklerin DNA testlerinin ada dışında laboratuarlarda yapıldığını belirtti.

Soysal, çalışılacak DNA laboratuarlarının ihale ile belirlendiğini ve iki yıllık sözleşme ile çalıştıklarını, yapılan son ihale ile Amerika Birleşik Devletleri’ndeki Uluslararası DNA Enstitüsü Bode ile çalışmaya başladıklarını söyledi. 

Kemikler üzerinden kimlik tanımlamasının uzun ve karmaşık bir süreç olduğunu da söyleyen Soysal,
“Antropoloji Laboratuarı’nda kemiklerden kesitler alarak kan örnekleriyle birlikte Amerika Birleşik Devletleri’ndeki Uluslararası DNA Enstitüsü Bode’ye gönderiyoruz. Eğer örnekler yüzde 99,95 oranında eşleşiyorsa tanımlamayı yapabiliyoruz.” dedi.

Kayıp Şahıslar Komitesi Kıbrıslı Türk Üye Yardımcısı Murat Soysal, Antropoloji Laboratuarı’nda şu an Taşkent kazılarında çıkan kalıntıların kimlik tespiti için cinsiyet, yaş tayini ve kemiklerin düzenlenmesinin yapıldığını belirtti. 

Kayıpların DNA analizlerinin tarih sıralamasına göre yapıldığına da işaret eden Murat Soysal, Karaoğlanoğlu ile Alsancak arasında yapılan kazı çalışmalarında ulaşılan İbrahim Nidai ile Şevket Kadir’e ait olduğu tahmin edilen kalıntıların tespitinin yaklaşık 1 yıllık bir süreyi alacağını kaydetti.