Kıbrıs AB Derneği Başkanı Mustafa Damdelen, Cumhurbaşkanlığına seçilen Mustafa Akıncı’nın “ana-yavru” tanımlamasını sağlıklı bulmayıp, eşitlik temelinde ülkeler arası kardeşlik ilişkisi şeklinde tanımlamasının doğru bir tavır olduğu görüşünü belirtti.

Damdelen, Kıbrıs Türk toplumunun nüfusunun çok üzerinde potansiyel güce sahip olduğuna dikkat çekerek, bunun küçümsenmemesi gerektiğini kaydetti.

Damdelen yaptığı yazılı açıklamada, TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Kıbrıs Türk toplumunun seçilmiş liderini hırpalayıcı tavır sergilemesinin “ana-yavru” anlayışının son bulması gerektiğinin kanıtı olduğunu dile getirdi.

Türkiye Cumhuriyeti yetkililerini,  Kıbrıs Türk toplumunun iradesine ve seçtiği toplum liderine saygılı davranmaya davet eden Damdelen, “Türkiye ve Kıbrıs Türk halkları kardeştir. Ana-yavru ilişkisi, ast üst ilişkisini tetiklediği için yanlıştır” dedi.

Çözüm sürecine de değinen Damdelen, “Kendi ayakları üzerinde durabilen, toplumsal varlığını koruyabilen, hem Kıbrıs Rum liderliği hem de Türkiye nezdinde eşitlik muamelesi gören Kıbrıs Türk toplumuna hem Kıbrıslı Rumların, hem de Türkiye’nin ciddi ihtiyacı vardır” dedi.

KKTC- Türkiye hükümetleri arasındaki ilişkilerin de sağlıklı bir düzeye oturtulması gerektiğini dile getiren Damdelen, Kıbrıs sorununun çözümünün Türkiye ile ilişkileri de sağlıklı temellere oturtacağının bilinciyle hareket etmek gerektiğini kaydetti.

Damdelen, Mustafa Akıncı’ya destek de belirtti.